Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko IT končí a opäť došlo na slovné prestrelky: Raši viní Remišovú, tá tvrdí, že minister klame
Zdielať na

Slovensko IT končí a opäť došlo na slovné prestrelky: Raši viní Remišovú, tá tvrdí, že minister klame

BRATISLAVA / Štátna firma na IT končí, dnes to oznámil šéf MIRRI za Hlas-SD Richard Raši. Jeho predchodkyňa ho obviňuje z falošných dôvodov.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši na tlačovom brífingu oznámil, že  spoločnosť Slovensko IT končí. Štátnu akciovku označilk za neživotaschopnú a pre nezodpovedné riadenie mala dosiahnuť kumulovanú stratu viac ako 7 miliónov eur. Celkové manko po vysporiadaní všetkých jej záväzkov poddľa neho bude 10 miliónov eur.

"Koncom minulého roka som verejnosť informoval, že štátna akciová spoločnosť Slovensko IT, ktorú založila Veronika Remišová s Igorom Matovičom, je čierna diera. Mala prinášať moderné riešenia pre ľudí, zhltla však milióny eur bez reálneho výsledku. Dnes som tu, aby som vám oznámil, že Slovensko IT končí svoju činnosť," uviedol na brífingu s tým, že situáciu začal mapovať bezprostredne po nástupe do úradu.

"Spoločnosť bola bývalým vedením ministerstva prezentovaná ako plne pripravená na realizáciu zadaných projektov, s príslušným know-how a v dobrej kondícii. Po nástupe na ministerstvo som sa dozvedel, že spoločnosť nemá cashflow, čiže peniaze na účtoch, a to ani na výplaty. Projekty, ktoré dostala od ministerstva zadané, nezvládala sama pripravovať a zákazky dávala externým spoločnostiam. Tým sa popieral základný cieľ vzniku spoločnosti, a to, že štátne IT zákazky nebudú robiť subdodávatelia, ale štátna spoločnosť," pokračoval Raši, ktorý viní Veroniku Remišovú, ktorá podľa neho opakovane rozprávala, že v minulom roku bola spoločnosť v zisku.

"Buď zámerne klamala, alebo bola zavádzaná. Pre férovosť musím povedať, že spoločnosti nepomohol ani úradnícky minister Peter Balík, za ktorého ministrovania spoločnosť dokonca ani neviedla účtovníctvo,“ zdôraznil šéf rezortu s tým, že doteraz spoločnosť nedisponuje riadnou účtovnou závierkou a na náprave uvedeného stavu intenzívne pracuje nový šéf Slovensko IT Tomáš Olexa. Zdôratnil aj to, že bývalé vedenie spoločnosti vyplatilo v tomto roku rekordnej straty na mimoriadnych odmenách cez 400 tisíc eur, nad rámec zmluvne dohodnutej variabilnej zložky mzdy.

Raši klame, bráni sa Remišová

 "Ak je pán Raši ako bývalý primátor Košíc v niečom dobrý, tak je to v oberaní Košičanov o prácu. Štátna spoločnosť Slovensko IT vznikla s jasným zámerom ukončiť éru predražených IT projektov a pre štát nevýhodných zmlúv, z ktorých kráľovsky profitovali nepoctiví podnikatelia, napojení na súčasný Smer a Hlas. Boli to často nevypovedateľné zmluvy na dlhé roky, zmluvy, kde štát platil, ale všetky práva vlastnil súkromník," uviedla v reakcii eministerka Remišová. 

Podľa nej sa založením štátnej spoločnosti podaril vendor lock – in odstrániť, čo konštatuje aj kontrolná správa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá uvádza, že vďaka štátnej spoločnosti "nastalo eliminovanie vendor lock-in, t.j. zníženie závislosti od dodávateľa."

"Najvyšší kontrolný úrad zároveň uvádza, že sa skrátil proces realizácie projektov, čo je mimoriadne dôležité. Nezávislé hĺbkové preverenie spoločnosti kontrolným úradom ukázalo, že sa podarilo naplniť toto hlavné poslanie štátnej spoločnosti a je zrejmé, že politickí spolupáchatelia a skorumpovaní podnikatelia spriaznení s Hlasom a Smerom mali veľký problém," dodala s tým, že hysterické reakcie a posadnutosť pána Rašiho jej osobou ukazujú, aká veľká bola nervozita z toho, že tie peniaze k nim skrátka netiekli.

"Minister Raši tvrdí, že musí zrušiť spoločnosť Slovensko IT, pretože vraj spoločnosť je v strate. V skutočnosti sa ekonomická situácia spoločnosti už v treťom roku existencie spoločnosti začala zlepšovať, čo potvrdzuje aj správa Najvyššieho kontrolného úradu, kde sa uvádza hospodársky výsledok spoločnosti. Spoločnosť už v roku 2022 bola v zisku viac ako 360 000 eur a v prvom polroku 2023, za ktorý som zodpovedná, bola spoločnosť opäť v zisku 210 000 eur," argumentovala Veronika Remišová ďalej a dodala, že Raši buď nevie čítať, alebo vedome klame.

"Ak zástupcovia MIRRI hovoria o rekordnej strate v tomto roku, je to len ich vizitka, keďže za pol roka dokázali spoločnosť kompletne zruinovať a ja som presvedčená, že to bolo úmyselne, pretože ani na tlačovej konferencii nevedeli vysvetliť, že Najvyšší kontrolný úrad tvrdí pravý opak toho, čo tvrdia oni. Robota Richarda Rašiho a jeho ľudí na ministerstve nevyzerá ako práca pre ľudí, ale skôr ako sabotáž. Raši povyhadzoval všetkých odborníkov, nahradil ich neschopnými lenivcami a občanom sa snaží nahovoriť, že projekty, kde sme ušetrili milióny eur, treba robiť odznova a draho," dodala ďalej.

Mal by prestať s vyplakávaním, reaguje PS

"Richard Raši by si mal uvedomiť, že nie je ministrom vyplakávania, obviňovania a zbytočných tlačoviek. Je ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. A podľa toho by mal aj konať," uviedol Ján Hragaš, ktorý bol v minulej vláde štátnym tajomníkom MIRRI.

Príbeh Slovensko IT je podľa neho smutným príbehom štátnej firmy, ktorej sa nikto manažérsky nevenuje. "Napriek tomu, počas jedného obdobia dokázala vykazovať zisk – a bolo to práve vtedy, keď som bol štátnym tajomníkom na ministerstve a zobral som si za úlohu zlyhávajúci projekt zachrániť," zdôraznil na tlačocej konferencii. 

"V čase môjho nástupu bola firma de facto 2 mesiace od krachu, keď som z postu odchádzal, SKIT prvýkrát vykázal účtovný zisk za rok 2022 – 360-tisíc eur. Je smutné, že pán Raši na tlačovkách teatrálne vystavuje faktúry namiesto toho, aby prezentoval vlastné výsledky zlepšovania služieb pre občanov, či boja za záchranu eurofondov. Príčinou zrejme je, že sa po šiestich mesiacoch v úrade naozaj nemá čím chváliť," uzavrel poslanec za PS a bývalý štátny tajomník na MIRRI Ján Hargaš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie