Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výbor NR SR necháva prelet helikoptérou nad NP MF tak: Neporušil som zákon, odkazuje Kuffa
Zdielať na

Výbor NR SR necháva prelet helikoptérou nad NP MF tak: Neporušil som zákon, odkazuje Kuffa

BRATISLAVA / Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie neprijal žiadne uznesenie k preletu vrtuľníka so štátnym tajomníkom envirorezortu Filipom Kuffom nad Národným parkom Malá Fatra. Rozhodol o tom na zasadnutí v utorok. 

Kuffa odmieta porušenie zákona

Štátny tajomník Filip Kuffa tvrdí, že šlo o pracovný let v súvislosti so zonáciou a má za to, že k porušeniu zákona nedošlo. "Leteli sme normálne v súlade so zákonom," povedal štátny tajomník s tým, že prelet nepovažuje za papalášizmus.

Argumentoval ajtým, že o zonáciách nechce rozhodovať od zeleného stola, ale priamo z terénu. Je podľa neho hypotetické, že svojím preletom ohrozil chránené rastliny a živočíchy v danej oblasti.

Na otázku aké oprávnenie na prelet mal pilot však štátny tajomník Kuffa neodpovedal na otázku. Letel totiž nízko a bez súhlasu okresného úradu. Novinárom odkázal, aby sa ho to spýtali sami. Dodal však to, že pilot mal 40-ročné skúsenosti. 

Stohlová to vidí presne opačne

S tým, že by nešlo o porušenie platnej legislatívy nesúhlasí podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS)Ministra životného prostredia Tomáša Tarabu vyzvala, aby Filipa Kuffu z postu štátneho tajomníka odvolal. 

Stohlová poukázala na to, že štátny tajomník na výbore nevysvetlil svoje konanie, ale zavádzal. "Výsledok je pomerne jasný, že štátny tajomník porušil, respektíve schvaľuje porušenie zákona a nie je schopný sa voči nemu vyhraniť. Nevie rozoznať, čo je papalášizmus a ako takéto chovanie vyzerá," poznamenala.

Pre prelet vrtuľníkom sa Stohlová obrátila na dopravný úrad aj na letové prevádzkové služby. "Zatiaľ mám odpoveď z letových prevádzkových služieb, ktoré potvrdili to, že takýto let vrtuľníka nebol nahlásený," povedala.

Člen výboru Alojz Hlina (SaS) si myslí, že štátny tajomník je zbabelý. "Z celej diskusie vyplynulo, že je schopný potopiť toho pilota helikoptéry. To mi príde hrozne škaredé, slabé, nechlapské," reagoval. Dopravný úrad by mal podľa Hlinu v tomto prípade konať a musí spustiť správne konanie voči pilotovi. Úmysel by mali skúmať orgány činné v trestnom konaní, či došlo k porušeniu zákona. "Nie je to malichernosť, ale vážna vec z pohľadu politiky. Ak vieme, že politici by nemali niečo robiť, tak toto je ten jasný prípad, čo by nemali," poznamenal poslanec.

​Ministerstvo o konaní nemalo vedomosť

"Ministerstvo životného prostredia SR nemá vedomosť o spomínaných aktivitách Filipa Kuffu," uviedol pre TASR odbor komunikácie envirorezortu.

Ministerstvo deklarovalo, že je preň dôležité, aby každé porušenie platnej legislatívy bolo riadne vyšetrené. "V prípade podozrenia z takéhoto porušenia legislatívy je možné obrátiť sa na príslušné orgány - či už políciu alebo Slovenskú inšpekciu životného prostredia," uzavrel odbor.

Súvisiace články

Najčítanejšie