Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Odvolávanie ministerky Dolinkovej: Ministerka všetky obvinenia zásadne odmieta
Zdielať na

Odvolávanie ministerky Dolinkovej: Ministerka všetky obvinenia zásadne odmieta

BRATISLAVA / Národná rada v prípade odvolávnia ministerky zdravotníctva za Hlas-SD bola uznášaniaschopná. 13. schôdza sa otvorila a poslanci budú rokovať aj po 19. hodine. Zároveň však budu o ode hlasovať až vbudúci utorok o 11:00.

Poslanci ukončili schôdzu krátko pred polnocou. Hlasovať o odvolaní ministerky Zuzany Dolinkovej sa bude v utorok o 11:00. 

Dolinková odmieta, že by v rezorte nekonala

Ministerka zdravotníctva za Hlas-SD Zuzana Dolinková odmietla dôvody opozície na jej odvolanie a ohradila sa aj voči výrokom o tom, že na rezorte zamestnáva medicínskych influencerov. "Vy viete za šesť mesiacov vyriešiť akútny nedostatok pneumológov?" pýtala sa ministerka Oskara Dvořáka (PS) s tým, že či by odborníkov išiel nakupovať do potravín. "Ak chceme riešiť problémy sestier, musíme zmeniť kompetencie, ale aj zmeniť sylaby, čo sa nedá urobiť za pár mesiacv," povedala ministerka ďalej. 

Podľa Dolinkovej sa za 7 mesiacov nedal vyriešiť ani problém s pediatrickými pohotovosťami. Vymenovala plánované projekty, ktoré sa riešeniam tohto problému venujú. "Projektové karty sú pravidelne odpočtované," dodala s tým, že ich pravidelne prezentuje novinárom počas raňajok na rezorte. 

Raši uvádza, že ministerka má plnú podporu vlády

Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odôvodnenie vlády predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Vláda považuje návrh opozície za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach.

Dolinkovú kabinet plne podporuje vo výkone funkcie. Vláda predložený návrh vníma ako súčasť "deštruktívnej opozičnej politiky" a odmieta snahy opozície, ktorá podľa vlády po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva.

"Opozícia zanechala slovenské zdravotníctvo v chaose a veľa neriešených problémov zostalo ležať na stole. Mnohé opatrenia zostali len na papieri, odtrhnuté od reálneho života," uviedol Raši. Za katastrofálnu nepripravenosť reformy nemocníc zodpovedá podľa vlády aj jeden z aktérov odvolávania ministerky zdravotníctva. Aktívnou prácou ministerky a rezortu došlo podľa členov vlády k začatiu a k akcelerácii množstva ďalších projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR, ale aj iných.

Vláda pripomenula, že národná univerzitná nemocnica je dôkazom zlyhania a nekompetentnosti predchádzajúcej vlády. Výsledkom bolo, že nemocnica sa bude stavať z rozpočtu SR a nie z financií plánu obnovy a odolnosti. "Z podobných príčin bola aj ohrozená výstavba nemocnice v Martine, kde napriek oficiálnemu aktu otvorenia stavby neboli vysporiadané ani len pozemky, kde mala nemocnica stáť," uviedli členovia vlády.

Nedôvora v ministerku zdravotníctva 

Pod vyslovenie nedôvery Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) sa podpísalo 40 poslancov opozície. V pléne ho uviedol poslanec za KDH Peter Stachura, ktorý bol štátnym tajomníkom MZV v čase, keď ho viedol Marek Krajčí (OĽaNO).

Argumentoval tým, že ministerka nie je pripravená viesť tak zložitý rezort, "ktorý sa dotýka nás všetkých". Občania sa podľa Stachuru boja ochorieť a zostať závislí od zdravotného systému. "Riadi rezort chaoticky a namiesto dobornej diskusie rozhoduje potichu," uviedol Stachura ďalej. 

SaS avizovala podporu odvolávania

Poslanci za opozičnú SaS zahlasujú za odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na jej odvolanie sa má začať vo štvrtok o 17.30 h.

"Na odvolanie Zuzany Dolinkovej existuje viacero relevantných dôvodov. Zdravotníctvo potrebuje silný manažment a vedenie, s ministerkou Dolinkovou sa však deje presný opak," skonštatovala poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková. Poslanci šéfke rezortu okrem iného vyčítali, že vo viacerých otázkach ustupuje koaličnej SNS. Skritizovali ju tiež za kroky pri nemocničnej reforme.

"Navyše, občanom sa zvýšili zdravotné odvody, no zrušili sa zubné benefity a ambulantný sektor je pred kolapsom," doplnil poslanec Tomáš Szalay (SaS). Na odvolanie ministerky vidia viacero dôvodov aj opozičné PS, KDH a Slovensko. Argumentujú neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Dolinková na svoj koniec vo funkcii dôvod nevidí.

Súvisiace články