Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
SNS predniesla ďalší pozmeňovací návrh k FPU. Opozícia reaguje, že ide o tú istú politizáciu a netransparentnosť
Zdielať na

SNS predniesla ďalší pozmeňovací návrh k FPU. Opozícia reaguje, že ide o tú istú politizáciu a netransparentnosť

BRATISLAVA / Z hlasovania napokon nič nebolo, namiesto o 17:00 sa o osude FPU bude hlasovať až v utorok dopoludnia. 12. schldza bola prerušená pre odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

Zmeny vo Fonde na podporu umenia

Poslancov po štátnom sviatku čakalo hlasovanie. Procedurálnym návrhom sa dohodli, že o zmenách v FPU budú hlasovať v závere bloku o 11:00. Tento zámer im však nevyšiel. O slovo požiadala ministerka Martina Šimkovičová, ktorá požiadala o opätovné otvorenie rozpravy v druhom čítaní. Do rozpravy sa prihlásilo šesť poslancov. Ako prvý vystúpil narhovateľ Roman Michelko. Práve dnes zverejnil Denník N článok o tom, že časopis prepojený na Michelka dostal finančnú injekciu z rezervy predsedu vlády Roberta Fica. Má ísť o 20-tisíc eur. 

Michelko počas svojho slova uviedol, že sa im podarilo navýšiť rozpočet fondu na 30 miliónov eur. Doplňujúci návrh predložil on sám, spolju s Dušanom Jarjabekkom a Jánom Podmanickým (obaja Smer-SD). Navrhuje sa doplnenie kompetencie rady zlučovať, ale aj rušiť odborné komisie, ktoré budú mať len poradný charakter a pre radu ich rozhodnutia nebudú záväzné. Počet členov rady sa zvýši na 13 a to aj s nominatmi zástupcov samospráv.

Šéfa rady bude môcť menovať minister kultúry, alebo si ho bude môcť zvoliť aj samotná rada. Podobná zmena sa týka aj dozornej komisie. Komisie zároveň nebudú projetky hodnotiť, ale iba posudzovať. "Odborné komisie predkladajú svoje stanovisko v písomnej forme rade. V stanovisku odporučia, alebo neodporučia pridelenie finančných príspevkov," uviedol Michelko počas prezentácie pozmeňujúceho návrhu. Rozhodnutie rady bude zároveň konečné a nebude sa proti nemu môcť odvolať. Rada bude povinná zdôvodniť dôvody, pre ktoré sa rozhodla projekt nepodporiť. 

Porušenie rokovacieho poriadku

Ondrej Dostál Romana Michelka upozornil, že porušil rokovací poriadok, pretože odôvodnenia čítal počas čítania pozmeňujúceho zákona. "Je to v zákone, tak by ste ho mali dodržiavať," uviedol Dostál s tým, že toto pravidlo zaviedol predseda SNS Andrej Danko v čase, keď viedol parlament. "SNS zvíťazila a Hlas sa prispôsobí?" pýtal sa ďalej Dostál s tým, že konflikt medzi dvomi koaličnými stranami bol zrejme len "búrkou v pohári vody".

Na porušenie zákona reagoval aj Gábor Grendel, ktorý upozornil, že takto prednesený zákon nespĺňa regule. Grendel požiadal, aby sa o takúto zásadnú zmenu navýšil aj rozpočet fondu, ktorý pomáha kultúre národnostných menšín. SNS podľa neho dosiahla svoje a dôjde k spolitizovaniu fondu.

"Vy ste prišli s pozmeňovacím návrhom, ktorý utvrdzuje všetko to zlé," pokračovala Jaurová z PS a zdôraznial, že spolitizovaný fond dostane ešte o 10 milióov viac. "Nechajme sa prekvapiť," povedal Michelko na margo hlasovania o 17:00. Chybu v príapde prednesenia zákona si priznal a avizoval, že ho prednesie ešte raz. 

Opozícia argumentuje likvidáciou slovenskej kultúry

Podľa opozičných poslancov je cieľom SNS urobiť si z kultúry rukojemníka koaličných svárov. Zároveň sa im zdá nemysliteľné, aby chcela vládna väčšina po pol roku preverovať to, ako budú zmeny vo fonde fungovať. Podľa Lucia Plavákovej z PS by to znamenalo, že nezriaďovaná kultúra by nedostala financie celý rok. Poslanci zároveň koalícii vyčítajú, že deštruuje legislatívne postupy. Pozmeňujuci návrh je podľa nich úplne novým návrhom zákona a nie je zrejmé, či je teda z dielne poslancov, alebo MK SR pod vedením Martiny Šimkovičovej. 

Súvisiace články