Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Igora Matoviča opúšťa ďalší poslanec. Z klubu OĽaNO odchádza predseda brannobezpečnostného výboru Krúpa
Zdielať na

Igora Matoviča opúšťa ďalší poslanec. Z klubu OĽaNO odchádza predseda brannobezpečnostného výboru Krúpa

BRATISLAVA / OĽaNO má ďalšieho muža cez palubu. Poslanecký klub pod vedením Michala Šipoša (OĽaNO) opúšťa poslanec a predseda výboru pre obrannu a bezpečnosť Juraj Krúpa. Krúpa bol zároveň súčasťou skupiny, ktorá býva označovaná za "liberálne krídlo" OĽaNO.

"Nebolo to jednoduché. Ale po dôkladnom zvážení a zrelej úvahe som sa rozhodol opustiť poslanecký klub OĽaNO. Verím, že pre väčšinu mojich priaznivcov to bude síce letné prekvapenie, ale nie šok. V živote politika, rovnako ako v živote človeka nastane chvíľa, keď sa musí rozhodnúť ako ďalej," začal poslanec na sociálnej sieti s tým, že posledné týždne v slovenskej politike priniesli okamihy, s ktorými sa ako občan a politik, vyznávajúci demokratické a liberálne hodnoty, nemôže stotožniť.

"Zistil som, že OĽaNO v roku 2022 už nie je tým hnutím ako v roku 2020. Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo tým zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách. Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzervatívnelo. Čím viac sa jeho hlavný ťah vyprázdňoval od protikorupčnej agendy, tým viac sa začal stupňovať boj proti tzv. "liberálnemu peklu"," pokračovalk poslanec ďalej na sociálnej sieti. 

Krúpa vidí problém v tom, že v poslaneckom klube sa, podľa neho, prekvapujúco začali tolerovať prvky orbánovského nacionalizmu a koketovať so spoluprácou s extrémistami. "S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície. Vyvrcholením tohto príklonu k ultrakonzervativizmu v klube OĽaNO sa stala prípustnosť možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy," dodal Krúpa ďalej. 

Pre poslanca je uvažovanie o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok, červenou čiarou pre jeho poslanecké svedomie. "Nedokážem ju preklenúť. Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽaNO nemienim vzdať. Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci," pokračoval ďalej. 

Svoje vyjadrenie uzavrel tým, že na takýchto krokoch, vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmieta podieľať. "Nemôžem patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami našich zdravotníkov, ktorí zachraňovali s absolútnym vlastným vypätím, životy iným. Preto odchádzam z poslaneckého klubu OĽaNO," dodal na záver.

Liberálne krídlo je v šoku, zvyšok OĽaNO odchod kolegu mrzí

Poslanec OĽaNO Andrej Stančík pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že ho takéto konanie kolegu prekvapilo. "Mali sme sa ešte stretnúť a dohodnúť sa. Zostal som z toho dosť prekvapený," povedal zaskočený poslanec, ktorý odchod z klubu zatiaľ neplánuje.Nereagovalo zatiaľ ani samotné hnutie OĽaNO.

"Rozhodnutie Juraja Krúpu opustiť poslanecký klub OĽANO považujeme za predčasné, keďže rokovania o budúcnosti koalície stále pokračujú a strana SaS je naďalej jej súčasťou. Premiér Eduard Heger jasne hovorí o snahe zachovať štvorkoalíciu a v tomto má našu plnú podporu. Odmietame akékoľvek úvahy o menšinovej vláde s podporou ĽSNS. Takáto koalícia opierajúca sa o hlasy opozičných, nezaradených, či fašistických poslancov by nemala dlhú trvanlivosť," uviedli ďalej Stančík.

"Ja sám som už niekoľkokrát pre médiá vylúčil, žeby som bol súčasťou vlády, ktorá by sa opierala o hlasy Kotlebovcov," zdôraznil Kristián Čekovský.Táto vláda ukázala jasné proeurópske a prozápadné smerovanie a od začiatku vojny sa postavila za pomoc Ukrajine."Neviem si predstaviť, ako by poslanci ĽSNS tieto postoje podporovali," uzavrel Andrej Stančík.

"Od Vás to počujem po prvý raz," zareagoval prekvapene ďalší poslanec OĽaNO Peter Pollák, ktorý uviedol, že túto správu vôbec nezaregistroval, nakoľko je v teréne, kde sa venuje svojej agende. Poslanec neskrýval prekvapenie a uviedol, že o detailoch odchodu Juraja Krúpu nemá žiadne informácie. 

Poslanec Tomáš Šudík pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že ho odchod kolegu mrzí, pretože ho vnímal ako odborníka na bezpečnosť a ozbrojené sily. Sám však pripustil, že koalícia s podporou extrémistov je preňho nepriechodná. "Treba robiť ústupky, ale odtiaľ potiaľ," poznamenal Šudík (OĽaNO). 

"Forma odchodu kolegu Krúpu nás zamrzela. Odísť z kolektívu bez rozlúčky s ľuďmi, ktorí sa mu roky snažili pomáhať, nie je úplne fér. Každopádne mu prajeme všetko dobré. Posledné dni registrujeme mimoriadnu snahu o rozbitie poslaneckého klubu OĽANO, evidentne s cieľom zabrániť pokračovaniu vlády po avizovanom odchode strany SaS. Veríme, že vábeniu už nikto ďalší nepodľahne," uviedol v stanovisku Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽANO.