Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boj o podpredsedu parlamentu: Remišová oznámila stiahnutie Lehotského. Kolíková tvrdí, že to tak nie je
Zdielať na

Boj o podpredsedu parlamentu: Remišová oznámila stiahnutie Lehotského. Kolíková tvrdí, že to tak nie je

Takto sa vyjadrila líderka Za Ľudí po prerušenom predsedníctve strany

BRATISLAVA / Vicepremiérka Veronika Remišová po pretrasoch v strane Za Ľudí sťahuje nomináciu Tomáša Lehotského z postu podpredsedu parlamentu. Podľa Márie Kolíkovej sa tak na rokovaní vlády nestalo.

Ako uviedla Veronika Remišová pred rokovaním vlády, krídlo okolo Márie Kolíkovej stále ostáva v strane. "Samozrejme, že členovia ostávajú ale keď vytvoríte frakciu, v politickej histórií sa rovná frakcia štiepeniu,"  poznamenala.

Po stiahnutí sa do úzadia Juraja Šeligu mal byť nástupcom na podpredsedníckom kresle parlamentu Tomáš Lehotský. Keďže sa Lehotský pridal do "frakcie" Kolíkovej, Remišová rozhodla o jeho stiahnutí. "Koaličným partnerom som oznámila, keďže vznikla nejaká frakcia s cieľom rozbíjať stranu, tak pán Lehotský nie je kandidátom strany Za Ľudí na podpredsedu Národnej Rady,"  uviedla vicepremiérka s tým, že nejde o osobnú pomstu. Remišová pritom včera odvolala z predsedníctva strany Lehotského spolu s Romanom Krpelanom. Podľa vnútrostraníckych kritikov si tak predsedníčka strany chce udržať moc a hovoria o nedemokratických princípoch. Tieto kroky viedli k veľkej eskalácií, čo skupina okolo Márie Kolíkovej sa rozhodla odísť z rokovania predsedníctva strany. To malo rozhodovať o zvolaní snemu, ktorý by volil nového predsedu strany. 

Lehotský potvrdil, že o tomto rozhodnutí predsedníčky strany Za ľudí vie. Členom Predsedníctva Za ľudí to podľa jeho slov Remišová oznámila tak, že to napísala do spoločnej skupiny, ktorú majú vytvorenú v rámci predsedníctva. "Stiahnutie mojej kandidatúry odôvodnila tým, že sme vo vnútri strany vytvorili frakciu, takže sa už so mnou nepočíta ako s kandidátom na funkciu podpredsedu parlamentu," ozrejmil Lehotský. Doplnil, že Remišová zatiaľ členov predsedníctva neinformovala o tom, kto bude novým kandidátom strany na tento post. Poslanci nezvolili Lehotského za podpredsedu parlamentu 28. mája. V tajnej voľbe získal 75 hlasov, pričom na zvolenie za podpredsedu parlamentu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov, teda 76.

Kolíková tvrdí, že Lehotský je stále v hre

Po rokovaní vlády prišla s vlastnou verziou Mária Kolíková. Tá tvrdí, že nominácia Lehotského nebola stiahnutá, a rozhodovať o jeho (ne)menovaní má poslanecký klub, v ktorom sa Remišová nenachádza. "Faktom je, že poslanecký klub jednotne navrhol Tomáša Lehotského a k dnešnému dňu takéto stanovisko nezmenil.  Ja nevidím dôvod, aby bol stiahnutý takýto návrh a podľa mojich vedomostí stiahnutý nie je," povedala Kolíková s tým, že nakoľko Remišová nie je poslankyňou takýto návrh stiahnuť nemôže. V programe rokovania vlády sa takýto bod taktiež neobjavil.

Piati zo siedmych podpredsedov strany nesúhlasia s rozhodnutím stiahnuť Lehotského z postu podpredsedu parlamentu. Médiam to odoslali v spoločnom stanovisku. "Nesúhlasíme s tým, aby Veronika Remišová stiahla návrh strany Za ľudí na voľbu Tomáša Lehotského za podpredsedu Národnej rady. Toto rozhodnutie sme sa dozvedeli z médií. Neprebehla k tomu žiadna vnútrostranícka diskusia na úrovni podpredsedov strany, ani poslaneckého klubu, ktorý ho jednohlasne podporil. Vyzývame Veroniku Remišovú, aby ďalej nepokračovala v eskalovaní konfliktu v strane, aby nerobila sama rozhodnutia v mene celej strany a neobchádzala pri tom predsedníčku poslaneckého klubu Janu Žitňanskú, ktorá návrh predklada v mene poslaneckého klubu. O vzniknutej situácii budeme komunikovať priamo s koaličnými partnermi," uviedli v spoločnom liste. V ňom sú podpísaní 
Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Mária Kolíková, Vladimír Ledecký, Michal Luciak,  Vladimíra Marcinková, Marek Hattas, Ján Benčík a Tomáš Lehotský.

Kolíkovci chcú mať zastúpenie v koaličnej rade

To, či bude mať vo vláde zastúpenie aj nová "frakcia" je nateraz otázne, no po pondelkovom vyjadrení takú ambíciu majú. Chceme o tom rokovať aj s koaličnými partnermi, keďže chceme mať svojho zástupcu aj na koaličných radách. Súčasne vyjadrujeme podporu tejto koalícií,  " tlmočila Mária Kolíková. 

Koalícia je v rámci krokov v najmenšej vládnucej strane zdržanlivá. Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera  situácia v strane Za ľudí neohrozí vládnu koalíciu. Uviedol to pred rokovaním vlády. "Mal som diskusiu s pani Remišovou a Kolíkovou a obe garantovali, že budú súčasťou koalície," pokračoval premiér s tým, že koalícia je vnútorne pevná.

Ku kríze v strane Za Ľudí sa vyjadril aj kedysi najbližší spolupracovník Veroniky Remišovej. Igor Matovič nateraz nevidí dôvod zapájať novú "frakciu" do koaličných rád. "Kým sme štvorkoalícia, budú tam štyria predstavitelia koaličných strán. Nevidím najmenší dôvod, aby tam bolo 5-4 predsedovia alebo nejaký predseda frakcie. Tak potom poprosím našich poslancov v parlamente nech si vytvoria nejakých 5-6 frakcií z tých 53 poslancov a budeme tam desiati,"  povedal Matovič. Špekulácie ohľadom päťkoalície nechcel potvrdiť. Matovič taktiež zastáva názor, že diskusia by mala prebehnúť v parlamente, nakoľko sa jedná o parlamentnú funkciu.

Remišová médiám ozrejmila, že na rokovanie v utorok 1. júna prišla s návrhom, aby kandidátom predsedníctva bol jeden člen predsedníctva a takto v jednote išla strana na mimoriadny snem. „Veľmi ma mrzí, že druhá strana si tento návrh ani nevypočula a odišla od rokovacieho stola. Ak chceme diskusiu a jednotu v strane, tak od rokovacieho stola sa neodchádza, ale je našou povinnosťou hľadať zmier a kompromis," priblížila v utorok Remišová. 

Stranu Za Ľudí tak čaká otázka personálneho obsadenia, nakoľko ich počty poslancov sa takmer každým dňom limitujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie