Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výsluch zadržaných advokátov skončil. Obhajca Marhavý: zadržali Ribára v čase, keď deti išli do školy
Zdielať na

Výsluch zadržaných advokátov skončil. Obhajca Marhavý: zadržali Ribára v čase, keď deti išli do školy

Archívna reportáž

Minulý rok polícia riešila útek dvoch mužov, práve zo zločineckej skupiny Takáčovci. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zadržala známeho bratislavského advokáta Alexandra Fila a Martina Ribára. Po 18tej hodine vyšetrovatelia ukončili výsluch zadržaného advokáta Ribára a právnika Fila.

Aj advokát aj právnik ostávajú v cele predbežného zadržania. Podľa informácii TV JOJ krátko po 18tej hodine vyšetrovatelia Národnej kriminálne agentúry ukončili trojhodinový výsluch zadržaných advokátov Martina Ribára a Alexandra Fila.

Podľa webového portálu noviny.sk sú obaja obvinení z marenia spravodlivosti, z činnosti pre zločineckú skupinu a v prípade Ribára ide aj o skutok vydieranie. Advokátmi obvinenej dvojice sú obhajca Peter Erdős a Matej Marhavý. Peter Erdős, ktorý zastupuje svojho kolegu Fila (je obhajcom aj obvinenej Moniky Jankovskej) pre TV JOJ uviedol, že vznesené obvinenie nechápe a ani zadržanie klienta.

Podľa informácii TV JOJ by dôvod zadržania mal súvisieť so skupinou Takáčovci

Skutok, pre ktorý je Filo obvinený sa mal stať údajne ešte v roku 2007, čiže pred 14 rokmi a súvisí s prípadom, v ktorom Alexander Filo vykonával činnosť advokáta. Prípad súvisí s ich výkonom právnych služieb pre zločineckú skupinu Takáčovci, kde mali vplývať na konkrétneho svedka tak, aby nevypovedal. Podľa zistení televízie, advokát Alexander Filo ho mal počas policajného vyšetrovania údajne "strážiť". "Môjmu klientovi bolo vznesené obvinenie za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a zároveň aj za návod na krivú výpoveď a krivú prísahu," informoval obhajca Alexandra Fila Peter Erdős. "Je dôležité uviesť, že tento skutok sa mal stať v roku 2007. To znamená, že nevidím dôvod, že môj klient bol v priebehu dnešného dňa zadržaný, pretože ide o skutok z roku 2007," vysvetlil obhajca Peter Erdős. 

​Matej Marhavý tvrdí, že jeho klientovi Martinovi Ribárovi vzniesla vyšetrovateľka obvinenia pre rovnaké skutky, pre ktoré bol väzobne stíhaný pre prvé obvinenie, a pre ktoré bol podľa nálezu Ústavného súdu nezákonne väznený. Preto sú z postupu vyšetrovacích orgánov prekvapení. "Obvinenia sú zo založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny, zločin vydierania a krivej výpovede vo forme návodu," konštatoval obvinenia klienta obhajca Matej Marhavý. "Teraz prebehli výsluchy obvinených. Z toho ako som to pochopil budú prokurátori podávať návrh na vzatie do väzby," uviedol obhajca Marhavý. NAKA nevykonala zadržanie oboch advokátov použitím zásahovej jednotky, teda bez použitia sily. "Podľa mojich informácii prebehlo zadržanie korektne, akurát to bolo v čase, keď maloleté deti doktora Ribára išli do školy, bol to pre ne traumatizujúci zážitok," vyjadril sa obhajca Marhavý. Hoci ich zadržanie prebehlo dopoludnia, dôvody obvinenia sa dozvedeli až po začatí výsluchu, kedy prišli na NAKA ich zvolení obhajcovia. 


V nasledujúcich hodinách vyšetrovateľ buď podá návrh na väzobné stíhanie oboch advokátov, alebo ich z policajného zaistenia prepustí a bude stíhať na slobode. Domové prehliadky a iné úkony okrem výsluchu vyšetrovacie orgány dnes v tomto prípade nevykonávali. Obvinené sú len spomínané osoby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie