Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Homofóbny útok v centre Bratislavy: Môže za vzrastajúcu nenávisť rétorika politikov? Expert reaguje
Zdielať na

Homofóbny útok v centre Bratislavy: Môže za vzrastajúcu nenávisť rétorika politikov? Expert reaguje

BRATISLAVA / Incident sa odohral minulý piatok, pričom útočníci mali mať okolo 18 rokov. Po otázkach či skupinka v parku na Svoradovej ulici v Bratislave patrí k Antifa si všimli nalakované nechty. Zbitý mladík dostal niekoľko rán teleskopickou tyčou. Čo na incident hovoria politici?

O udalosti informovalo niekoľko stránok na sociálnej sieti, ale aj magazín Queer Slovakia. Ten útok označil za nenávisť voči LGBTQI ľudom. 

"Začali sa nás pýtať, či sme Antifa. My sme najprv nerozumeli, čo chcú, tak sme povedali, že nie, a že nechápeme, o čo im ide,“ vysvetľuje Juraj. Skupinka sa snažila útočníkov ignorovať a ukončiť komunikáciu. "Vtedy si však útočníci všimli, že jeden z partie gejov, ktorý sedel k nim chrbtom, má nalakované nechty. Okamžite im začali nadávať, že sú jebn**í, a že sú určite buzeranti," uviedol magazín Queer Slovakia s tým, že sediacej skupinke mali rozkopať odložené veci. "Jeden z útočníkov vytiahol teleskopickú tyč a postavil sa k Danielovi s nalakovanými nechtami. Pýtal sa ho, či sú buzeranti, a keď nezareagoval, tak ho udrel. Ako som sedel a videl toho chalana, ako stojí nado mnou s tou teleskopickou tyčou, tak som začal rozmýšľať nad útekom. Chalan sa po mne zahnal s tyčou, ale stihol som si zakryť tvár rukou, takže ma trafil po predlaktí. Potom nasledovala kopačka do hlavy,“ opísal útok zranený Daniel. 

Ako vnímajú tento incident politici a priznávajú si aj vlastný podiel viny? Dozviete sa vo videu:

​Politici násilie a neznášanlivosť legitimizujú

Podľa Andreja Kuruca experta na rodovú rovnosť, ľudské práva a tematiku LGBTQI je rétorika predstaviteľov politickej moci mimoriadne nebezpečná a odsúdenie násilného činu malo prísť automaticky. Odborník tvrdí, že okrem odmietnutia násilného aktu neznášanlivosti je nevyhnutné prípad aj riadne vyšetriť. "Trestný zákon pozná nenávistné trestné činy aj na základe sexuálnej orientácie a polícia sa tomu vyhýba a nevyužíva to," poznamenal odborník s tým, že ak za takýmito skutkami nebudú nasledovať adekvátne postihy, útočníkov s roxorovými tyčami to len posilní a dodá im to odvahu.
"Polícia nie je scitlivená," dodal Andrej Kuruc, ktorý tvrdí, že každý nenávistný prejav zo strany politika dodávajú extrémistom odvahu. "Nenávistné výroky zaznievajú pravidelne v parlamente a následné majú určité skupiny dojem, že si svoj hnev môžu na LGBT ľuďoch doslova vybiť," dodal expert pre Noviny PLUS s tým, že takéto incidenty vzbudzujú obavy aj v samotnej komunite. "Budeme sa báť chodiť po ulici?" opýtal sa na margo prístupu politikov Kuruc. 

Najčítanejšie