Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozvášnení poslanci Šeliga a Šutaj-Eštok v Na hrane TV JOJ: Obvinenia, urážky a poriadna hádka v priamom prenose
Zdielať na

Rozvášnení poslanci Šeliga a Šutaj-Eštok v Na hrane TV JOJ: Obvinenia, urážky a poriadna hádka v priamom prenose

BRATISLAVA / V parlamente sa dnes odohrával ostrý slovný súboj a minister vnútra Roman Mikulec čelil odvolávaniu. Ostrý súboj však stále predvádzajú aj bezpečnostné zložky a koaliční partneri. Hosťami politickej diskusnej relácie Na hrane boli hosťami Juraj Šeliga (Za ľudí) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Za ľudí bez ľudí?

Zostáva Šeliga v strane Za ľudí? "Všetci vnímajú, že je to turbulentné. Ja som im povedal, že mám názor na to čo sa stalo, ale než sa vyrieši situácia v silových zložkách, tak nebudeme robiť v Za ľudí žiadne prudké pohyby,“ poznamenal s tým, že to čo sa stalo v strane, ho mrzí.

Je v hre možnosť, že strana Za ľudí bude navrhovať odchod ministerky Márie Kolíkovej, ktorá prešla do poslaneckého klubu SaS? "Myslím si, že nie,“ povedal Šeliga s tým, že neočakáva žiadne podobné kroky. "Život v politike je pestrý,“ uviedol s tým, že teraz sa nechce zahlbovať do vnútrostraníckych vecí, keď krajinu atakuje mafia.

​Šutaj-Eštok zdôraznil, že sa netreba baviť o 2 % strane. Veronika Remišová podľa neho nie je "lumen ministerka“ a koalíciu už tvoria len tri strany. "Som zvedavý na fungovanie dua Igor Matovič a Richard Sulík,“ povedal s tým, že koalícia je podľa neho v rozklade. Mária Kolíková podľa nich nie je dobrou ministerkou, ale odvolávať predsa len budú celú vládu.

"Nijako to nevnímam,“ uviedol na margo obvinení zo záujmu o 2 % stranu. "Nejdeme sa venovať tomu, čo tam predvádzate s Ficom? Pýcha predchádza pád, dávajte si na to pozor,“ poznamenal výhražne smerom k názorovému oponentovi.

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca

Máme za sebou pol dňa odvolávania ministra vnútra, hlavne úvodná reč Roberta Fica a reakcie boli mimoriadne dramatické.

​Má takto vyzerať parlament? Lebo divák môže mať pocit prenesenej hanby. Robert Fico avizoval, že existuje akási nahrávka, pričom hovorí “To, čo vyjde, je drastické, šokujúce a devastujúce.” Viete, o čo ide?

"Keď vidím, aký cirkus dnes v parlamente bol a ako si dnes niekto infantilne kreslil plagátiky...tak mi to príde ako prenesená hanba vládnej koalície,“ tvrdil Šutaj-Eštok a zdôraznil, že na odvolávanie ministra čakali 60 dní. "Verím, že sa budeme baviť o tej podstate a nie o tom cirkuse,“ pokračoval Hlasista a vzápätí stranu Za ľudí označil za „podvod Andreja Kisku“. Exprezident podľa neho zbabelo utiekol po neúspešnom výsledku.

"Ja som si zvykol, že vždy, keď súperovi šliapnem na otlak, tak vytiahne Andreja. Kisku,“ oponoval Šeliga. "Vy takouto logikou reprezentujete mafiánov,“ dodal smerom k Šutaj-Eštokovi s tým, že kandidoval za Smer-SD. Podľa podpredsedu Za ľudí opozícia nie je schopná konštruktívne reagovať na témy pandémie alebo plánu obnovy. "Mandát poslanca je na štyri roky,“ doplnil.

Matúš Šutaj-Eštok reagoval tým, že sa Šeligu nemá prečo báť. Zároveň upozornil na minulé väzby koaličného partnera Borisa Kollára.

Je minister vnútra dostatočne akcieschopný? Je mužom na správnom mieste? Šeliga začal od konca a pripustil, že od Romana Mikulca očakáva viac. "Samozrejme, nech sa vyšetruje,“ povedal na margo obvinení. K odposluchom, z ktorých Šutaj-Eštok citoval, poznamenal, že aj on dokáže čokoľvek postrihať. "Polícia musí mať jasné vedenie, ale aj inšpekcia musí mať jasné vedenie,“ pokračoval a priznal, že po tom, čo sa za uplynulý týždeň stalo je ministra trocha málo cítiť a mal by byť v prvej línii zápasu.

"Nevidel som celé prepisy. Prečo, ale potom neveríme Suchobovi o tom, že Peter Pellegrini zobral úplatok,“ reagoval Šeliga na Šutaj-Eštoka. Podľa Šeligu bola láskavosť Romana Mikulca voči bývalým štruktúram chybou.

Problémy v polícii

S odvolávaním ministra vnútra súvisia aj výčitky vo vzťahu k NAKA. Ide o vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa inšpekcie. Uznesenie o vznesení obvinenia hovorí o manipulácii vyšetrovania.

​"Ja tam nevidím a nepočul som komplexne tú zvukovú nahrávku. Oni vedia, čo majú k dispozícii, ale akoby tam boli veci vytrhnuté z kontextu. Ako keby boli použité tie veci, ktoré akurát zapadajú do tej mozaiky,“ vyjadril sa poverený šéf polície v relácii Analýzy Na hrane

Vy nemáte pochybnosti, pán Šeliga? "Mne sa veľmi páči, ako Štefan Hamran začal,“ povedal Juraj Šeliga s tým, že výsledky na Inšpekcii prídu v priebehu pár dní. "Skutky hovoria za človeka,“ dodal expodpredseda parlamentu.

Šutaj-Eštok opäť vytiahol citáty z uznesenia, kde upozornil aj na osobu špeciálneho prokurátora. Ide však o nepotvrdené výroky, ktoré sú predmetom vyšetrovania. "Na demagógiu upozorňujete, pretože vám chýbajú fakty,“ poznamenal hlasista a opäť vytiahol svedectvá kajúcnikov. "To nehovorím ja, ale koaličný partner pána Šeligu,“ pokračoval.  

"Kolega sa tu zavzdušňuje, pričom nie je nikde napísané, že je to špeciálny prokurátor, alebo Roman Mikulec,“ uviedol s tým, že oponentovi trocha vidí do papierov. "Ak chceme byť fér, tak nerozumiem, prečo výpovede o Petrovi Pellegrinim, alebo aj klebety o vás, že ste brali peniaze...“ poznamenal, ale Šutaj-Eštok okamžite reagoval tým, že si to od „takéhoto človeka vyprosí“ a upozornil, či toto má byť to Slušné Slovensko.

"Nijakým spôsobom nie je preukázané, že by Daniel Lipšic, alebo aj Igor Matovič mali ovplyvňovať vyšetrovanie. Tak nám vysvetlite, ako to bolo s 10 tisícovými dohodami na Úrade vlády a ruličkami peňazí,“ vyzval Šeliga oponenta na to, aby to vysvetľoval do kamier. "Trepete,“ zareagoval člen Hlasu-SD a znova citoval z uznesenia. "Veď vysvetlite, ako to bolo s tými 500 eurovkami,“ poznamenal Šeliga a Šutaj-Eštok mu útok vrátil s tým, že je podpásovým diskutérom a má sa mu okamžite ospravedlniť.

Policajný prezident hovoril o posilnení tímov riešiacich kauzy Očistec a Fénix, ale bude naozaj reálne dokončiť tieto veľmi závažné kauzy?

Inšpekcia na odpis a čo špeciálna komisia?

Policajný prezident Štefan Hamran hovorí zároveň o potrebe zmien pri fungovaní inšpekcie "Ja by som Úrad inšpekčnej služby okamžite rozpustil. Nie preto, že sú tam všetci zlí, alebo všetci dobrí, tam sú aj takí aj takí, tak ako u nás v podmienkach policajného zboru. To ich renomé je tak pošramotené na základe tých minulých skúseností, že viackrát boli spochybňovaní nielen zo strany polície, ale aj širokej verejnosti, politikov, neziskoviek atď, pretože nevideli zločiny policajtov vtedy, keď ich vidieť mali. Dnes sa potvrdzuje, že tá zločinnosť v podmienkach policajného zboru bola a na pomerne vysokých poschodiach sa páchala,“ vyjadril sa v Analýzach Na hrane Štefan Hamran.

Má opodstatnenie hovoriť o nejakej generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov? Podľa policajného prezidenta určite áno. Aký je názor našich hostí? "Viete čo ma zaráža? Že v momente, keď sa zistí, že manipulujú vyšetrovanie, tak zriadia inkvizičnú komisiu,“ poznamenal s tým, že na referendum a cenu energií si nenašli čas. "Keď majú riešiť problémy pre ľudí, tak nemajú čas,“ dodal.

Podľa Šeligu je prístup Hlasu humorný. Raz podľa politika totiž verejné financie drancovali a po druhý raz ich obhajujú. "Dôležité je to, aby sme nijakým spôsobom nemali podozrenie, že sudcovia nebudú vyberaní účelovo,“ predniesol a povedal, že by mali mať službu vždy aspoň dvaja. "Zdá sa, že napätie medzi generálnym prokurátorom a špeciálnym prokurátorom je zrejmé. Nemusíme trhať prokuratúru,“ povedal.

Spor v koalícii

Komisia spôsobila aj spor v koalícii, Sme rodina vzniesla pochybnosti o tom, či má zmysel a odmietli do nej poslať zástupcu. Chcú radšej riešiť nájomné byty a po dnešku už aj vytvárať komisiu pre riešenie rastu cien energií a energetickú chudobu. 

​"Boris Kollár povie raz to a druhý raz ono,“ sarkasticky reagoval Šutaj Eštok s tým, že tejto vláde nedôveruje 80% ľudí. "Budem rád, ak ľudia budú mať možnosť zhodnotiť akú chybu urobili,“ dodal na margo vlády, ktorá je podľa neho amatérska. V odchod Kollára neverí.

"Sme v situácii, že sa pripravujú návrhy,“ zdôraznil Šeliga s tým, že Kollár by si mal najprv sadnúť za rokovací stôl. Chlieb sa podľa neho bude lámať až v parlamente.

Ako politici reagovali na vaše otázky? Dozviete sa vo videu

Súvisiace články

Najčítanejšie