Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovák, ktorý je svetovým expertom na med: Med sa používa na klinikách a lieči aj niektoré ochorenia
Zdielať na

Slovák, ktorý je svetovým expertom na med: Med sa používa na klinikách a lieči aj niektoré ochorenia

BRATISLAVA / Vedeli ste, že na Slovensku máme svetového experta na med? Ukázalo to hodnotenie online databázy Expertscape, ktorá hodnotí lekárov, vedeckých pracovníkov a inštitúcie na základe algoritmu vychádzajúceho z vedeckých štúdií. Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied sa spomedzi 14tich tisícov pracovníkov umiestnil na úžasnom 8. mieste! Tak sme si ho pozvali do štúdia, aby sme sa dozvedeli viac.

V čom spočíva vaša práca, keď ste expert na med?

Som vedec, to je hlavné. Celý môj zámer smeruje k vede a výskumu medu, včelých produktov a, samozrejme, aj včielok.

Čím je med taký zaujímavý, keď si zaslúži vytrvalú vedeckú pozornosť?

Pre nás je med hlavne funkčná potravina. To znamená, že okrem toho, že med je sladký, tak má aj biologické vlastnosti. Med sa používa na klinikách, používa sa v rôznych klinických štúdiách, takže med má svoje benefity pre ľudí, pre konzumentov a lieči aj niektoré ochorenia.

Napríklad ktoré?

Je to hlavne lokálne použitie medu pri hojení rán a rôznych popálenín. To znamená, keď má pacient nejakú hlbokú nehojacu ranu už viac ako dva týždne až dva, tri, štyri roky, med to vie vyliečiť.

Zrejme to nebude taký med, ktorý si vieme kúpiť v obchode a začnem si ho natierať na rany, ale bude to nejaký špeciálny?

Ide o med kvality medicínskej. Je to tiež 100% včelí med, no je sterilný. Sú tam podmienky, za akých sa môže používať. Máme ich už na svete niekoľko. V Európe máme zatiaľ štyri až päť medov kvality medicínskej a aj na Slovensku by sme chceli mať svoj.

Ako to vedia včely zariadiť, že med je medicínsky? Od čoho to závisí, aby ste ho mohli označiť ako medicínsky?

Medicínsky med musí byť biologicky aktívny a musí byť výraznejšie aktívny voči baktériám rôznych rán. To znamená, že nie každý med je aktívny. My sme na Slovensku našli medy, ktoré sú biologicky aktívne a vedia sa popasovať aj s baktériami v ranách. Ide o takzvané medovicové medy, ktoré sú špecifické z toho hľadiska, že to nie sú medy kvetové. Boli by sme radi, keby takéto medy sú aj u nás.

Tento med sa musí ešte nejako upraviť, aby sa z neho mohol stať medicínsky med?

Áno. Ide o jedinú úpravu. Musí byť sterilný a tento proces nastáva pomocou gama žiarenia, ktoré je však šetrné pre biologické látky v ňom. Iný spôsob nejakej filtrácie alebo autokláve bohužiaľ ,nie je, pretože enzýmy, ktoré sú v mede, sa úplne deštruujú.

Spomínali ste medovicový med. Je to med, ktorý včely zbierajú v lesoch?

Tento medovicový med je iný ako bežný kvetový med, pretože včielky zbierajú výlučky vošiek. To znamená, že takýto med by nemal potom obsahovať žiadne peľové proteíny, a preto je, napríklad, vhodný aj pre alergikov.

Čiže to závisí aj od toho, kde sa včely nachádzajú? Pretože, pokiaľ viem, chová sa u nás len jeden druh včiel, alebo sa mýlim?

Áno. Jeden druh včiel a záleží od lokality. Ak je to lokalita, ako napríklad smreky a borovice, je to medovicový med a, bohužiaľ, nie každý rok aj je. Býva tak raz za päť rokov, keď je vhodné podnebie a sú premnožené vošky.

A vy chováte včely?

Áno, ja som tiež včelár asi päť rokov, takže taký začínajúci. Máme aj svoj vlastný akademický med.

Čiže priamo v areáli v SAVke v Bratislave chováte včely?

Áno. Je to veľká výhoda, že aj v rámci pracovnej doby môžem navštíviť včely.

Môžete popri aj zrelaxovať, tak ako chodia rybári na rybačku, tak včelári chodia ku včelám. Vraj vyžarujú pozitívnu energiu.

Áno, a hlavne fungovanie včiel v úli je niečo neuveriteľné. Všetko robia po tme. Nemajú žiadne lampičky. Vedia neustále nektár spracovať. Letná včela žije šesť týždňov, až sa vlastne upracuje k smrti.

Zaradili vás medzi najlepších expertov na svete na med. Ako to ovplyvní vašu prácu?

Je to skôr hodnotenie celej skupiny, pretože veda je taká, že sám človek nič neurobí. Môže mať myšlienky, ale potrebuje aj ruky. A práve takáto mokrá chémia, ktorú máme my, tak tu za všetkou prácou stojí tím ľudí. Očakávame väčšiu spoluprácu so zahraničím a potom aj nejaké expertízy pre včelie farmy a podobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie