Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Šéfkuchár Massimo: Mám si postaviť dve izby v reštaurácii, aby som mohol otvoriť?
Zdielať na

Šéfkuchár Massimo: Mám si postaviť dve izby v reštaurácii, aby som mohol otvoriť?

BRATISLAVA / Šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v Bratislave Massimo Attanasio nerozumie logike opatrení. Pýta sa prečo nemôžu byť otvorení, ak hotely reštaurácie otvorené majú? Podľa jeho slov trápenie a náklady, ktoré musel do svojej reštaurácie investovať, pochopí iba človek, ktorý je sám majiteľom takej prevádzky. V rozhovore prezradil ako fungujú gastro prevádzky v Taliansku.

Povedzte, aký rozdiel je teraz medzi opatreniami, ktoré platia v reštauráciách v Taliansku a na Slovensku?

Rozdiel je to ako som povedal nomo crato. Oni sú väčšinou očkovaní u nás, ale tam funguje tak, že všetko je otvorené. Proste vy môžete ísť do baru a reštaurácie, keď ste očkovaní. Môžete ísť aj do školy, všetko otvorené. Aj tam sú maličkosti, ktoré by sa možno mali preberať. Napríklad, môžete ísť s testom alebo bez testu, ak ste si zabudli doma ten greenpass, tak môžete si dať kávu pri bare, ale nemôžete sedieť. Ja sa opýtam, že Covid teraz ako funguje na báze, či sedíte pri bare alebo si sadnete na stoličku, ale to sú maličkosti. Proste, Taliansko má všetko otvorené.

Do reštaurácie Vás tam teda pustia ako očkovaného alebo prekonaného?

Nie, musíte mať očkovanie a ten, ktorý nie je očkovaný môže ísť len do potravín. Aj to je ďalšia vec, prečo ja nie som očkovaný, môžem bez testu neočkovaný ísť do potravín. Máme tak isto aj tam v Taliansku. 

Reštaurácie fungujú aj keď len pre očkovaných v štandardnom režime? Majú dosť zákazníkov?

Oni majú, aj preto, že majú veľa ľudí očkovaných. Kamaráti moji, ktorí tam sú, tak povedali, že bez problémov môžu ísť do reštaurácie. A majú dosť zákazníkov.

Takže oni neriešia existenčné problémy, že či prežijú alebo neprežijú?

Nie, nie, nie. Zatiaľ nie. Zatiaľ je dobre, uvidíme po Vianociach čo sa stane. Ako som povedal, my žijeme z gastra. My, keď zatvoríme teraz gastro tak Taliansko je úplne v deficite. 

A čo u nás na Slovensku? Koľko ste museli investovať, aby ste vôbec mohli aspoň takýmto spôsobom fungovať? Čo už ste všetko za tie tri vlny museli urobiť, aby ste nemuseli zatvoriť reštauráciu?

No, toto ja keď Vám poviem, to je ťažké pochopiť. To pochopí iba ten, ktorý sám vlastní a má taký problém. V prvej vlne sme museli zatvoriť úplne na 3 mesiace, úplne. Tým pádom, predstavte si, kúpite si auto, ktoré má spotrebu 5 a potom kúpite auto, ktoré má spotrebu 20, tak moja reštaurácia je presne tá, ktorá má spotrebu 20. Tým pádom, predstavte si tie 3 mesiace zatvorené. Všetko, čo ste možno zarobili alebo mali, tak museli ste investovať do vašej reštaurácie, aby ste mali možnosť nechať si personál cca, aby ste platili aj tak dodávateľov, elektrinu, plyn, pretože áno, boli sme zatvorení, ale všetko fungovalo. Fungovala chladnička, stroje, všetko muselo fičať.

Aký by bol pre Vás ideálny spôsob fungovania momentálne? Ako si to predstavujete? Čo by Vám pomohlo?

Takto, ja si myslím, že je jednoduchšie otvárať reštaurácie, gastro alebo bary, čokoľvek a fungovať s OTP. Ja si stále myslím, že začali sme s rúškami a bolo to dobré. Teraz už nie je dobre. Potom sme začali s testom, kopec peňazí za testy, a teraz to nie je dobre, musíme sa očkovať. Znova nás zatvorili, pretože ani očkovaní nie sú dosť bezpeční. Akože ja si myslím, že je to strašne veľký zmätok. Ľudia už nevedia, čo majú robiť, čo nemajú robiť, či sa majú očkovať, či nemajú očkovať. Predstavte si, ja som sa dal zaočkovať, nie preto, že verím vakcíne, hej? Ja som sa dal zaočkovať, pretože chcem robiť, potrebujem mať otvorenú prevádzku, chcem cestovať. Tak poviem, medzi rečou, očkovanie za slobodu. Teraz čomu máme veriť? Máme veriť vakcíne, že nám dáva slobodu alebo potom nás zatvárajú aj keď sme očkovaní. A potom ďalšia vlna a ďalšia vakcína, to takto nebude fungovať. 

Vy ste sa vyjadrovali aj k tomu, že úplne iný režim majú tie veľké jedálne, ako to vnímate?

Vo veľkých fabrikách sa môže tak 2 000 osôb stretávať a môžu sa ísť najesť. Dajú si preč rúško a najedia sa. Tým pádom, áno, musia byť testovaní alebo očkovaní, hej, to isté ako by mohlo byť tu, v reštaurácii. Sem prídu ľudia očkovaní, väčšinou sú naši klienti očkovaní a hlavne ľudia, ktorí môžu mať test alebo my im môžeme spraviť test. Nevidím žiadny dôvod prečo by sme mali byť zatvorení. Nemá to logiku. 

Vidíte aj nejaký rozdiel v prístupe k tomu, keď je reštaurácia v hoteli, a keď je reštaurácia samostatne?

No, to je jasné. Dnes vieme, že hotely môžu mať reštauráciu otvorenú len preto, že majú izby. To znamená, že aký je rozdiel, že pôjdem jesť s mojou ženou do izby alebo či idem k stolu. To vôbec nemá zmysel. Ďalšia vec je to, že akože predstavte si prečo by som ja mal byť zatvorený? Si tu postavím dve izby a môžeme byť otvorení? Nie je tam nič čo viac povedať. Tie opatrenia sú nezmysly. 

Súvisiace články

Najčítanejšie