Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Výbor so Žilinkom nebol uznášaniaschopný. Generálny prokurátor nevysvetľoval, odišiel
Zdielať na

Výbor so Žilinkom nebol uznášaniaschopný. Generálny prokurátor nevysvetľoval, odišiel

BRATISLAVA / Generálneho prokurátora Maroša Žilinku kritizovala za jeho cestu do Moskvy a rokovania s človekom zo sankčných zoznamov Európskej únie značná časť koalície. Do národnej rady ho predvolal zahraničný výbor, ale vysvetľovať bude musieť aj ústavnoprávnemu výboru.

Na zasadnutí zahraničného výboru Žilinka vysvetľoval okolnosti svojej cesty do Moskvy. Poslanci už predtým avizovali, že sa budú generálneho prokurátora pýtať aj na to, prečo rokoval s generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom zo sankčného zoznamu Európskej únie. 

Žilinka okrem iného na výbore uviedol, že odmieta, že bol na oslavách ruskej prokuratúry ako jediný generálny prokurátor. Výbor nebol uznášaniaschopný. "Považujem samotnú skutočnosť, že zahraničný výbor NR SR nie je uznášaniaschopný za prejav vzťahu ku generálnemu prokurátorovi. Preto nevidím dôvod, prečo ja by som sa mal ústretovo stavať k tým, ktorí pohŕdajú generálnou prokuratúrou," uviedol Žilinka a z výboru odišiel. 

Žilinka to, že si ho predvolali na výbor, označil za "súčasť veľmi nebezpečného trendu v súčasnosti a to, kopnúť si do generálneho prokurátora je in." Generálny prokurátor odmieta, že návštevou Ruska by porušil nejaké pravidlá. 

Koaliční poslanci reagujú na odchod Žilinku. Tomáš Valášek avizoval, že na marcovú schôdzu parlamentu predložia zákon na sprísnenie právomocí generálneho prokurátora.

Cesta vyvolala vlnu nevôle

Cesta generálneho prokurátora do Moskvy na oslavu 300. výročia ruskej prokuratúry nepotešila koaličných politikov. Podľa niektorých kritických hlasov by cesta do Moskvy mohla priamo súvisieť s postojom Maroša Žilinku k obrannej dohode s USA.

 

Maroš Žilinka sa z Moskvy nevrátil bez výslužky. Na oslavách podpísal dohodu o spolupráci, ktorá sa týka kyberbezpečnosti. Ďalší politickí kritici ho prirovnávali k Igorovi Matovičovi, ktorý sa v čase, keď bol premiérom správal počas cesty do Bruselu ako turista na výlete. Maroš Žilinka sa však bránil tým, že odmieta vidieť svet čierno-bielo. 

Najčítanejšie