Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Jadrová daň poburuje. Odborníci hovoria o zásahu do podnikateľského prostredia
Zdielať na

Jadrová daň poburuje. Odborníci hovoria o zásahu do podnikateľského prostredia

BRATISLAVA / Zavedenie špeciálnej dane z jadra je veľmi neštandardným a nešťastným krokom. K elektrárňam a ekonómom sa pridáva aj viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Miriam Galandová.

Podľa Miriam Galandovej narýchlo vymyslená daň Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom naráža aj na ústavnoprávne mantinely. Ide o článok ústavy o práve vlastniť majetok a hraničí s konfiškáciou. "Neštandardne vysoká je nielen výška dane 50 %, ale aj spôsob, ako sa daň vypočíta," uviedla Galandová. 

Z ekonomického pohľadu ide aj o nekoncepčný ťah zavádzania dane pre úzky okruh daňovníkov. "Čím je podnikateľ úspešnejší a vyššie zisky dosahuje, tým viac z tohto profituje aj štát, a to nielen vo forme vyššej dane z príjmov toho podnikateľa, ale aj vo forme nových pracovných miest, ktoré prinášajú vyššie dane z príjmov fyzických osôb,“ dodala Galandová. 

Za elektrárňami stojí aj Zväz zamestnávateľov v energetike. Podľa Vojtecha Ferenca ide zároveň o veľmi zlý signál, pre všetkých investorov a podnikateľov na Slovensku, ktorí vytvárajú pracovné miesta a odvádzajú dane. "Sú tam zahraniční investori, tak tá nervozita sa môže a dovolím si tvrdiť, že sa šíri podnikateľským prostredím," vyjadril sa Ferenc.

"Dovolím si tvrdiť, že týmto vysielame signál aj pre iných investorov, že jednoducho v budúcnosti môže vláda prijať rozhodnutie z večera do rána a môže im vyrúbať dodatočnú daň. Zneisťujeme podnikateľské prostredie," dodal prezident Zväzu zamestnávateľov energetiky. 

​Kritika aj zo strany Klubu 500

Ku kritike sa pridáva aj predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Ten poslal otvorený list premiérovi Hegerovi, ministrovi financií Matovičovi aj ministrovi hospodárstva Sulíkovi. "Členovia Klubu 500 sú zaskočení spôsobom, akým vláda Slovenskej republiky pristúpila k prijatiu zákona, ktorý má zásadný dopad na podnikateľské prostredie, a ktorý je zároveň nebezpečným precedensom vo vzťahu ku všetkým podnikateľským subjektom na Slovensku," uviedol v liste Soták a vyzval, aby zákon stiahli z rokovania národnej rady. 

"Predloženie návrhu zákona bez jeho predchádzajúceho zverejnenia a akejkoľvek diskusie je popretím princípov právneho štátu a záväzkov transparentnosti vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády," píše sa ďalej v liste. 

Soták ďalej v otvorenom liste píše, že vládou schválený zákon Klub 500 považuje za hazardovanie s dôverou investorov a je priamym útokom na právo podnikať na Slovensku. "Klub 500 s veľkými obavami vníma vyjadrenia politických predstaviteľov o primeranom zisku. Je neprípustné, aby politickí predstavitelia určovali a politicky rozhodovali o primeranom zisku akejkoľvek spoločnosti, ktorá pôsobí na liberalizovanom trhu," dodal Soták.

Diskriminačný zákon

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) vyzýva vládnu koalíciu, aby návrh zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením stiahla z rokovania národnej rady a zabránila tak vzniku nepredvídateľných dopadov. 

Generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický konštatuje, že návrh zákona bol predložený a schválený v rozpore so štandardným legislatívnym procesom, bez akéhokoľvek pripomienkového konania a možnosti podnikateľského sektora vyjadriť sa. "Takýto postup je v príkrom rozpore so zásadami právneho štátu a významným spôsobom narúša dôveru celej podnikateľskej verejnosti a zamestnávateľov v predvídateľnosť legislatívneho procesu. Tento postup vlády nič neodôvodňuje. Súčasná situácia s rastom cien elektriny je vecou, ktorú je potrebné riešiť systémovo, v riadnom procese, v konzultáciách so všetkými dotknutými subjektmi," dodáva generálny sekretár.

Z vecného hľadiska je podľa AZZZ SR návrh zákona diskriminačný, pretože sa zameriava na jednu konkrétnu firmu, a to Slovenské elektrárne, je disproporčný, keďže môže viesť priamo či nepriamo k bankrotu danej spoločnosti, či narušeniu jej riadneho fungovania. Môže mať ďalekosiahle priame a bezprostredné dôsledky na financujúce banky, bankový sektor, tisíce dodávateľov a zamestnancov spoločnosti.

"Tento zásah do podnikateľského prostredia, do riadneho fungovania akejkoľvek spoločnosti na Slovensku, spôsob prijímania a obsah tohto návrhu zákona otrasie dôverou všetkých investorov a má potenciál zásadne poškodiť ekonomiku Slovenskej republiky," uzatvára asociácia.

Slovenské elektrárne sa chcú brániť

​Slovenské elektrárne sa budú proti novej špeciálnej dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením brániť. Ako vo štvrtok uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček, v prvom rade sa bude slovenský výrobca elektriny najprv snažiť vysvetľovať a komunikovať s vládou celú problematiku ešte predtým, ako pôjde zákon do parlamentu. Strýček verí, že vláde sa podarí vysvetliť hrozby novej dane pre spoločnosť.

"Samozrejme analyzujeme naše možnosti obrany. Vynaložíme všetky naše prostriedky na to, aby sme tú situáciu zvrátili. Očakávame diskusiu na túto tému, aby naša spoločnosť nebola zlikvidovaná,“ povedal Strýček.

Ak sa podľa neho predsa len spomínaná daň podarí schváliť, Slovenské elektrárne určite zastavia dostavbu štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Ohrozené bude aj spustenie tretieho mochovského bloku do prevádzky, ktorý je už dokončený, a čaká už len na druhostupňové povolenie.

Elektrárňam podľa Strýčka hrozí vyhlásenie konkurzu už asi v marci, kedy sa podniku minú prostriedky. "Existujúce banky nám neposkytnú ďalšie prostriedky, v marci už nebudeme schopní splácať svoje záväzky. Banky nám od rána volajú, že čo sa to stalo, lebo sa nás pýtajú, či budeme schopní splácať svoje úvery. Nachádzame sa na vrchole svojho zadlženia,“ zdôraznil Strýček.

Nová daň je podľa Slovenských elektrární aj diskriminačná, keďže štát vlastní veľké vodné elektrárne, ktoré tiež vyrábajú elektrinu a predávajú ju za trhové ceny. A tie zdaňovať neplánuje.

Zákon o novej dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením prijala v stredu vláda bez predchádzajúceho rokovania so samotnými Slovenskými elektrárňami. "Dozvedeli sme sa to z médií. Považujeme to za veľmi nevhodné ovplyvňovanie podnikateľského prostredia. Je to absolútne bezprecedentné,“ konštatoval Strýček, podľa ktorého samotný zákon navyše ide zdaňovať fiktívne zisky. "Slovenské elektrárne sú pripravené debatovať o vplyve cien elektriny, sme ochotní prispieť, ale sadzba novej dane na úrovni 50 % je likvidačná a bezprecedentná,“ uzavrel Strýček.

Takzvanú jadrovú daň schválila vláda v stredu, 9. februára. Na základe neho bude výrobca elektriny z jadra od marca tohto roka každý mesiac platiť 50-percentnú daň z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením. Vládny kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament zákonom zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní, keďže účinnosť zákona je naplánovaná od 1. marca tohto roka.

Súvisiace články