Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
O post komisára pre deti už vo štvrtok zabojujú dve ženy. Kritike čelí najmä jedna z kandidátok
Zdielať na

O post komisára pre deti už vo štvrtok zabojujú dve ženy. Kritike čelí najmä jedna z kandidátok

BRATISLAVA / "Je to len ďalšia politická trafika". Mimovládne organizácie takto kritizujú blížiacu sa voľbu komisára pre deti. O post už vo štvrtok zabojujú dve ženy. Kritici spochybňujú vhodnosť kandidatúry jednej z nich - nepáčia sa im jej názory o násilí, či homosexualite.

Desiatky mimovládnych organizácií žiadajú novú voľbu komisára pre deti. Chcú, aby to bol niekto apolitický. Favoritkou je stále poslankyňa za Oľano - Katarína Hatráková. V prvej voľbe nemala dosť hlasov a tak už niekoľko mesiacov v úrade nadsluhuje bývalá ministerka jednofarebnej smeráckej vlády Viera Tomanová. Mimovládky vravia, že ďalšiu politickú trafiku už nechcú.

 "Sú to stále veľmi silné politické väzby, ktoré jej znemožnia objektívne vykonávať funkciu a nie je to férová súťaž," povedal Ondrej Gallo, Nadácia pre deti Slovenska. "20 rokov som robila s deťmi a ich rodinami, to je gro mojej práce, nevnímam sa ako politička," uviedla Hatráková. 

Katarína Hatráková tvrdí, že sama za seba hlasovať nebude. Okrem materskej strany môže rátať s klubom Sme rodina, Saskári sú proti. "Väčšina klubu podporí pani Hatrákovú," povedal poslanec Peter Pčolinský. "Nemá našu dôveru," uviedla Anna Zemanová. 

Katarínu Hatrákovú kritizovali jej kolegovia psychológovia za vyhranené názory voči LGBTI. Je proti adopciám detí homosexuálnymi pármi či proti zmene pohlavia. Napriek tomu tvrdí, že je tu aj pre deti s inou sexuálnou orientáciou či pochybnosťami. "U nej ideológia prevažuje nad dobrom dieťaťa," povedal Peter Breier, Liga za duševné zdravie. "Nemôže sa stať, že by nejaké dieťa s takouto orientáciou nenašlo u nás pomoc," uviedla Hatráková. 

Kritike čelila aj za to, že ešte ako terapeutka chcela rodinu udržať aj tam, kde bolo násilie. "Hovorím, že musí byť zachované rodičovstvo, za veľa veľa okolností musí byť zachované, lebo pre deti je ten rodičovský vzťah dôležitý," povedala Hatráková. 

Jej protikandidátkou je odborníčka na problematiku násilia na deťoch Mária Vargová. "Je to veľmi kvalitná kandidátka, ktorá ak by uspela, ochraňovala by deti a nie rodičov," povedala Zemanová. Týranie, šikana, prípady ako Miloslavov či detský gang v Komárne, tvrdé boje rodičov po rozvode o výchovu, aj to, že mnohé deti počas pandémie nemali prístup k vzdelávaniu. To všetko by mal detský ombudsman riešiť.

Odborníci z praxe sa o úrad netrhajú. Údajne práve preto, že voči súperom z politických kruhov nemajú šancu. "Ja si myslím, že kandidáti sa nájdu, len nik nemôže byť zvýhodnený," povedala Mariana Kováčová, centrum Slniečko. Výber medzi Hatrákovou a Vrgovou prebehne už vo štvrtok. Opozícia môže rozhodnúť aj tak, že nepostúpi ani jedna. 

Súvisiace články