Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Heger a Naď k mimoriadnej situácii: Spojenci zaistia obranu Slovenska technológiami za desiatky miliónov
Zdielať na

Heger a Naď k mimoriadnej situácii: Spojenci zaistia obranu Slovenska technológiami za desiatky miliónov

BRATISLAVA / Vláda SR schválila mimoriadnu situáciu v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. Pomáhame všetkým, či môžeme. O našu bezpečnosť sa postarajú spojenci z NATO. Premiér ocenil, že Slovensko sa ukázalo ako vyspelá občianska spoločnosť, ktorá svojou pomocou reaguje tak rýchlo, že dokáže predbehnúť štát.

"Občania Slovenskej republiky som na vás hrdý," povedal Heger na úvod tlačového brífingu. Ocenil snahu Slovákov pomôcť ľudí z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Premiér uviedol, že je hrdý aj na parlament a vládu. Vláda schválila ďalšiu pomoc vo výške 10 miliónov eur. 

"Som vďačný každému jednému z Vás, ktorý sa snaží pomôcť," povedal s tým, že sa poďakoval aj organizáciám, ktoré sa angažujú v pomoci trpiacim ľuďom. 

Premiér komunikoval s premiérom Ukrajiny a ten mu poslal videá, ktoré zaznamenávajú útoky ruských rakiet na ľudské obydlia. Heger upozornil, že na Slovensku prebieha masívna dezinformačná kampaň a budú sa šíriť rôzne poplašné správy. Slovákov vyzval, aby im neverili. "Slovensko je v bezpečí," poznamenal Heger, pretože to, že sme súčasťou Aliance je "našim veľkým šťastím"

Slovensko pomáha aj nad rámec možností

Minister obrany Jaroslav Naď začal s tým, že aktuálne je veľkým šťastím, že vládne táto vláda, ktorá vie čo je bezpečnosť štátu. "Som hrdý, že som člen tejto vlády," povedal minister. "Na základ žiadostí od Ukrajiny posielame odmínovacie zariadenia a zdravotnícky materiál. Je to presne to, čo Ukrajina potrebuje a o čo nás požiadala," pokračoval Naď a dodal, že posielame 10 miliónov litrov benzínu a 2,4 miliónov litrov leteckého paliva. Na Ukrajinu posielame aj muníciu. "27 krajín NATO posiela Ukrajine vojenské vybavenie," pokračoval Naď, že aj pomoc, ktorú potrebuje Ukrajina je nad rámec našich možností, ale i tak pomáhame. 

Smeruje k nám masívna pomoc na obranu

"Včera na základe našej finálnej komunikácie s ministerkou obranou Nemecka, sme dohodli, že Nemecko dodá systém Patriot," uviedol Naď s tým, že Nemecko bude na našej obrane bude participovať výrazne. Patriot je v hodnote viac ako pol milióna eur. "Požiadali sme USA či nám vedia zabezpečiť Sensinel, aby sme vedeli zabezpečiť východnu hranicu," pokračoval Naď, že ide o technológie za desiatky miliónov. Do obrany sa zapoja aj Česko, Poľsko či Slovisnko. "Môžem potvrdiť, že okrem Patriotu tam bude aj niekoľko ďalších sofistikovaných technológií, ktoré na Slovensko prídu zadarmo, hoci stoja milióny," zdôraznil Naď. Minister chce ukončiť používanie lietadiel MIG na Sliači a technikov poslať domov. Rokovania prebiehajú s tým, že ministerstvo obrany bude snažiť o vzdušnú obranu v spolupráci s našim geograficky blízkym susedom. 

Dezinformácie sa šíria

Minister Naď označil hoax o tom, že dôjde k mobilizácii mužov na Slovensku pod hrozbou veľkých sankcií. "Nie je to pravda," zdôraznil Naď s tým, že ak niekomu z občanov príde takáto správa, tak mu môže povedať: "Môžete sa hanbiť, že plašíte ľudí."

Súvisiace články

Najčítanejšie