Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tomáš Rajecký žiadal o prepustenie z väzby. Súd jeho návrh zamietol
Zdielať na

Tomáš Rajecký žiadal o prepustenie z väzby. Súd jeho návrh zamietol

PEZINOK / Po troch mesiacoch sa opäť postavil pred súd. Tomáš Rajecký, ktorý je spolu so Zoroslavom Kollárom obvinený z prijímania úplatkov v cigaretovej kauze, sa pokúšal získať väčšiu voľnosť, prepustením z väzby. Hlavným jeho argumentom je podlomené zdravie a zlý psychický stav.

Na Špecializovaný trestný sú v Pezinku priviezla policajná eskorta z Ilavy obvineného Tomáša Rajeckého. Od marca minulého roku sa mal ukrývať v byte u svojej priateľky v Španielsku, kde používal falošné doklady. Stíhaný je v dvoch kauzách. Obvinený je v prípade firmy Andreja Kisku. Pred piatimi rokmi mal stáť za rozposlaním emailov, v ktorých boli dokumenty z Kiskovej firmy. Druhou a najaktuálnejšou kauzou je obvinenie z pred roka, kedy ho vyšetrovateľ z Národnej kriminálnej agentúry spolu so Zoroslavom Kollárom obvinil z krytia nelegálnej výroby cigariet v niekoľkoľkých výrobniach. Jedna z nich mala byť aj v bratislavských Vajnoroch. Rajecký mal zabezpečovať výmenu informácii medzi výrobcami cigariet a bývalým nadriadeným daňových kriminalistov.

Dnešné pojednávanie bolo na základe obvineného, ktorý podal žiadosť o zrušenie väzby. Ako hlavný dôvod uvádzal obvinený svoj zlý zdravotný stav. Viditeľne bol Rajecký v horšom stave, ako pred zadržaním. Rozhodnutie sudcu ho nepotešilo. "Sudca pre prípravné konanie zamietol žiadosť obvineného T.R. o jeho prepustení z väzby na slobodu, pretože podľa názoru súdu útekové dôvody väzby naďalej pretrvávajú.
Sudca neprijal písomný súhlas obvineného, ani peňažnú záruku a väzbu nad obvineným nenahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Obvinený Rajecký predkladal sudcovi písomný sľub a aj peňažnú záruku a žiadal ľudovo povedané - sledovací náramok na nohu. "Obvinený podal sťažnosť proti rozhodnutiu tohoto sudcu, pretože má za to, že vzhľadom na dôvody útekovej väzby, štádium trestného stíhania a charakter trestnej činnosti, sa javí použitie elektronického náramku na kontrolu pohybu obvineného v mieste jeho bydliska, ako účinnejšie a humánnejšie ako väzba," uviedol advokát Adrián Kucek. Dnešné rozhodnutie súdu nie je právoplatné. O sťažnosti bude rozhodovať najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie