Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Marína utekala pred vojnou s vlastnými, aj cudzími deťmi
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Marína utekala pred vojnou s vlastnými, aj cudzími deťmi

UKRAJINA / Náš reportér Rasťo Striško je stále na Ukrajine. Stretáva sa s vojnovými utečencami a vystrašenými obyvateľmi. Počas dňa nakrúcal na mieste, kde sa ukrývajú pred ruskými vojakmi matky s deťmi. Rozprával sa aj s dobrovoľníkmi, ktorí zásobujú ľudí v okupovaných mestách.

Provizórne sklady, ktoré zapĺňa humanitárna pomoc Ukrajinci starostlivo držia v tajnosti. To, že ich nevidno, je zámer. Aj Ľuboš naše stretnutie v jednom z nich podmienil tým, že neprezradíme, kde sa nachádza. Nechce, aby sa stali ľahkým terčom ruského raketového útoku. Na Ukrajine je mnoho humanitárnych skladov. V jednom takom sme boli, nachádza sa v ňom mnoho vecí od oblečenia, posteľnej bielizne až po detské hračky. Všetky tieto veci tam triedia.

Na ukrajinskom dobrovoľníkovi Ľubomírovi s robustným srdcom stojí a padá aj zásobovanie školy, kde sa aktuálne ukrýva takmer 200 ľudí. Ženy s deťmi z oblasti najväčšej ukrajinskej jadrovej elektrárne v charkovskej aj kyjevskej oblasti. 

Od začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine, zničila ruská armáda stovky školských zariadení. V jednej zo škôl našlo útočisko niekoľko desiatok mamičiek s tými najmenšími.

Keď z domu pred Rusmi utekala Marína s deťmi, brala aj tie, s ktorými vlastné mamy utiecť ešte nemohli. Ona má štyroch chlapcov.

"Všetko sa zastavilo. Ostáva len dúfať, že sa všetko dá do poriadku a všetci sa vrátia na svoje miesta domov," povedala Marína.

Každý deň od začiatku vojny má Marina taký istý. A nie len ona. Aj s ďalšími mamičkami sa snažia deti zabaviť tak, aby nemysleli na tie strašné veci, ktoré sa deju v ich krajine. Jej najmenší syn Timur stále opakuje, ako videl tanky ukrajinských vojakov so samopalmi. Keď im kýval, vo vedľajšej dedine už vybuchovali granáty ruských vojakov.

"Nádej umiera posledná. Musíme tomu veriť, že všetci pôjdeme domov. Tam, kde sú naše korene. Všetci máme byť tam, kde je náš dom," pokračuje Marína.

Súvisiace články