Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Do Rumunska ušlo viac ako 600-tisíc Ukrajincov
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Do Rumunska ušlo viac ako 600-tisíc Ukrajincov

UKRAJINA / Reportér Rasťo Striško strávil dva týždne na Ukrajine, ktorá je už viac ako mesiac vo vojne s Ruskom. Aktuálne sa nachádza na ukrajinsko-rumunskej hranici. Rasťo Striško sa tam stretol s ľuďmi, ktorým sa podarilo utiecť z vyplieneného mesta Mariupoľ. Niektorí z nich sa na poslednom úseku do Rumunska plavili na trajekte.

​Vojnových utečencov z Ukrajiny na rumunský hraničný priechod Isačea, musí previesť trajekt. Oľga z úplne zničeného Mariupoľu sa na loď dostala s deťmi a mamou, po týždni zdĺhavej cesty. “Nevieme, ako to tam teraz vyzerá. Ideme do bezpečia už šiesty deň. Keď sme odchádzali, náš dom ešte stál," povedala Oľga. 

Plavba na rumunskú hranicu trvá len krátko. Deti pozerajú ako sa blíži krajina, ktorú doteraz nepoznali. Malej Táni sa na lodi páči. Je z Mikolajeva. Z oblasti, na ktoré aj včera ruské vojnové lode, z Čierneho mora, vypálili niekoľko rakiet. “Priamo na naše domy padajú. To je dôvod, prečo utekáme z Mikolajeva," uviedla mama malej Táni. 

Na rumunskej hranici utečencov čakajú s pripravenými stanmi dobrovoľníci aj zdravotná služba. Pre deti aj s hračkami, ktoré ich vítajú v bezpečnej krajine. Malá Táňa s mamou, so sestrami, so starým otcom, babkou aj prababkou prešli hranicu až v noci. A do Mikolajeva sa tak skoro nevrátia. Včera tam rakety zabili 15 ľudí. "Hovoria, že minimálne 15 ľudí. Ale koľko je ich zavalených v sutinách, ešte nevedia," povedala babka malej Táni. 

Za posledných 24 hodín rumunské hranice prešlo viac ako sto utečencov. Od začiatku vojny, Rumuni prichýlili viac než 600-tisíc utečencov z Ukrajiny. Svjetlana s Majou Jekaterinou sa nechystá utiecť. Z Kyjeva odišla skôr, ako na mesto začali páliť strely z tankov. “Akonáhle som dostala informáciu, že Rusi prekročili hranice, zobrala som mamu, dcérku, dvoch synov a odišli sme preč,” povedala Svjetlana. Útočisko našla v jednom z kúpeľných domov v centrálnej Ukrajine. Nie je tam sama. Kúpele poskytli bezpečný úkryt utečencom z Chersonu aj Charkova. “Majú rôzne problémy a symptómy. Žalúdočné nevoľnosti, ktoré vyvolávajú zvýšený stres a strach,” uviedol lekár Jurij Romanovic. 

Súvisiace články