Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Putinovské Maďarsko musíme izolovať, inak bude ďalšia Buča v Rožňave
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Putinovské Maďarsko musíme izolovať, inak bude ďalšia Buča v Rožňave

Zdroj: fotosita

Svet sa díva na presvedčivý maďarský volebný výsledok spolu so zábermi z Buče. Viktor Orbán zároveň považuje svoje víťazstvo aj za porážku Volodymyra Zelenského. Je už úplne jasné, že Maďari budú pokojne tankovať aj krv žien a detí alebo kúriť ich kosťami, keď to bude cenovo výhodné. V istom zmysle to aj robia. Na peniazoch Európskej únie bohatne len Orbánova kleptokratická elita, jeho volič žije z energetických omrviniek od Vladimíra Putina. Aj to stačí, aby bol maďarský národ rovnako nadšeným spojencom fašistického Ruska, akým býval nacistickému Nemecku.

Voľby sú matematicky presným obrazom stavu mysle národa ku dňu svojho konania, pred týmto faktom niet kam uhnúť. Výhovorky, že maďarské voľby neboli férové, sú úbohé. Jednoznačne boli slobodné a ich výsledok rozhodne nie je tesný, fašizmus Viktora Orbána v nich získal ústavnú väčšinu. Eliminácia demokratických inštitúcií v Maďarsku bol pomalý proces, ktorý trval viac ako dekádu a umožnila ho ľahostajnosť Maďarov. Z civilizačného pohľadu je úplne ľahostajné, či drvivá väčšina spoločnosti fašizmu a genocíde nadšene tlieska, alebo ju len toleruje zo zištných dôvodov či obyčajnej zbabelosti. Tá spoločnosť prosto nie je súčasťou nášho civilizačného okruhu. Je k nemu otvorene nepriateľská.

Dali by sa napísať celé vedecké štúdie, v akých historických podmienkach a z akých dôvodov sa vyvinuli kultúrne vzorce, ktoré maďarskú spoločnosť ovládajú. Ako poučenie by azda aj mohli byť zaujímavé a podnetné. Rozumieť nepriateľovi je napokon vždy užitočné. No pokiaľ priznávame národom právo na sebaurčenie, nemáme právo ani dôvod vnucovať Maďarom iný pohľad na svet, než akému sami uverili. Maďarskí voliči, čiže dospelí, svojprávni občania sa po triezvej úvahe, slobodne a veľmi presvedčivou väčšinou rozhodli pre fašistický štát, autoritársky riadený kleptokratickou elitou. Sme povinní ich rozhodnutie rešpektovať.

Pokiaľ však plne rešpektujeme maďarskú suverenitu a štátnosť v jej medzinárodným spoločenstvom uznaných hraniciach, musíme sa novej realite Maďarska postaviť čelom a vyvodiť z nej príslušné dôsledky. Putinovské Maďarsko, otvorený spojenec fašistického Ruska páchajúceho vojnové zločiny a genocídu, z podstaty veci nemôže byť súčasťou Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie. Mentálne, spoločensky ani politicky nepatrí na Západ, ale do Ruska. Pokiaľ nevystúpi z EÚ a NATO samo, bude ho odtiaľ treba vypoklonkovať. Rázne a veľmi, veľmi rýchlo. Bude totiž nevyhnutné zabezpečiť, všetkými dostupnými prostriedkami, aby si maďarská spoločnosť žila svoju fašistickú utópiu vo svojich medzinárodne uznaných hraniciach.

V okamihu, keď Vladimir Putin vyhlásil, že najväčšou geopolitickou tragédiou dvadsiateho storočia bol rozpad Sovietskeho zväzu, bolo jasné, že jedného dňa sa Rusko pustí do obnovy strateného impéria. Neexistoval racionálny dôvod pochybovať, že s nami povedie vojnu a pokúsi sa nás znova okupovať. Varovali pred tým mnohí, no vypočuť ich hlasy by bolo znamenalo istú mieru ekonomického nepohodlia, takže ich vybavili mávnutím ruky, ako bláznov postihnutých stihomamom.

Keby ste sa opýtali Viktora Orbána, čo bolo najväčšou geopolitickou pohromou 20. storočia, povedal by vám, že trianonská zmluva, ktorá rozbila Uhorské kráľovstvo. Vlastne sa ho nemusíte pýtať, náprava „trianonskej krivdy“ a obnovenie „veľkého Maďarska“ je svätým grálom maďarskej fašistickej ideológie. Komu by sa to podarilo, mohol by sa pokojne dať korunovať svätoštefanskou korunou a stať sa doživotným vládcom, ktorého moc pochádza od Boha všetkých Maďarov.

Uhorsko sa dnes nepokúša vojensky dobyť územia, ktoré odjakživa považuje zo svoje, pretože na to ešte nedozreli okolnosti. No ciele i metódy budú identické ako v prípade Ruska, ktoré považuje Ukrajinu za svoje územie. Preto si Orbán s Putinom odjakživa tak dobre rozumel a charakter odmeny za služby poskytnuté Kremľu je celkom zjavný. Uhorsko sa síce musí stať ruským vazalom, ale v hraniciach, ktoré považuje za svoje Budapešť, nie medzinárodné spoločenstvo.

Bolo by rozumné nezopakovať chybu, ktorú sme z čírej pohodlnosti a politickej zbabelosti urobili s Ruskom. Po celý čas, keď sme nakupovali jeho energetické zdroje či akokoľvek prispievali k jeho rozvoju, prispievali sme na genocídu národov, ktoré chce matička Rus pohltiť.

Maďarsko musíme izolovať a odstrihnúť od západného sveta rovnako dôsledne, ako budeme musieť aj Rusko. Pokiaľ bude žiť a fungovať na svoj vlastný účet, zo svojich vlastných zdrojov, na vojenskú expanziu sa nikdy nezmôže. Pokiaľ podľahneme ilúzii, že fašizmus možno poraziť v kultivovanej politickej diskusii a demokratickej súťaži, Slovensko bude jednou z krajín, ktoré si vyskúšajú genocídu na vlastnej koži. Oveľa skôr, ako sme si dnes ochotní pripustiť. Nová Buča a Mariupoľ budú v Rožňave a v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie