Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Sadenie stromov prezidentkou, ale aj bruselské volanie po spravodlivosti
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Sadenie stromov prezidentkou, ale aj bruselské volanie po spravodlivosti

BRATISLAVA / Obvinenia bývalej vládnej špičky, klimatické problémy, ale aj zrušenie protipandemických opatrení. Uplynulý týždeň pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil politológ Radoslav Štefančík.

Na poslednej vláde (streda 20.4.2022) vláda oznámila zrušenie protipandemických opatrení. Rúška sa zrušili v mestskej hromadnej doprave, v interiéroch a zostávajú len v zdravotníckych zariadeniach a DSS-kách. Nosenie ochranných pomôcok sa teda stáva, mimo spomínaných zdravotníckych zariadení, dobrovoľným.

V stredu by sa NR SR mala zaoberať tým, či expremiéra a lídra Smeru-SD Roberta Fica, vydá na prípadné väzobné stíhanie. V sobotu Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol, že väzobne bude stíhať exministra vnútra a podľa Roberta Fica "najlepšieho ministra vnútra všetkých čias " Roberta Kaliňáka. Rozhodnutie nie je právoplatné nakoľko Robert Kaliňák podal sťažnosť, a tak bude ďalej rozhodovať Najvyšší súd SR.

Odborník upozornil aj na klimatickú krízu a globálne otepľovanie, ku ktorému sa politici zatiaľ stavajú pomerne chladne. 

Jednotkou je zrušenie protipandemických opatrení

Za hlavnú udalosť uplynulého týždňa je podľa politológa uvoľnenie, ktoré predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). "Hlavnou udalosťou celého týždňa bolo uvoľnenie protipandemických opatrení a zrušenie povinnosti nosiť rúška aj v interiéri. Človek môže opäť voľne dýchať aj v interiéri a nasávať rezíduá vírusu bez akejkoľvek prekážky. Dôležité je, že sa naša populácia nebude scvrkávať tak intenzívne, ako počas vrcholiacej prvej a druhej vlny," uviedol politológ s tým, že vďaka tomu sa môžeme opäť venovať bežným strastiam. 

"My sa tak môžeme opäť venovať každodenným starostiam a tešiť sa na to, čo táto vládna koalícia vymyslí na boj proti šialene vysokej inflácii a rastúcej chudobe," poznamenal Radoslav Štefančík a z jeho komentára je zrejmé, že aktuálna kompenzácia ho veľmi nepotešila. "Posielať ľuďom peniaze, bez ohľadu na to, či ide o deti Borisa Kollára alebo na sociálnu pomoc odkázaných rodičov, nedajbože so zdravotným znevýhodnením, to určite nebude," poznamenal sakrasticky. 

Sadenie stromov

Prezidentka strávila sobotu (23.4.2022) sadením stromov. "Dnes sme so spolupracovníkmi z prezidentskej kancelárie a ich rodinnými príslušníkmi vysadili viac ako 1 400 medonosných a rôznych listnatých stromov. Nie je to náhoda, keďže ročne máme vysadiť viac ako tisícku stromov, aby sme vykompenzovali letecké emisie, ktoré nevieme inak eliminovať. Vždy hovorím, že prvoradým je znižovanie emisií, ktoré spôsobujú klimatickú zmenu," uviedla pri príspevku, ktorý zverejnila na svojom profile na sociálnej sieti. 

"Prezidentka sadila stromčeky. Nieže by to bola nejaká prevratná udalosť, ale po dvojročnej odmlke spôsobenej prehlušením všetkých iných dôležitých tém pandémiou sa vracia späť do povedomia otázka životného prostredia, klimatickej zmeny, či globálneho otepľovania," uviedol k tejto téme politológ s tým, že prezidentka je hlasom všetkých ľudí, ktorí si dôsledky klimatických zmien nielenže uvedomujú, ale na tento problém aktívne upozorňujú.

"Zatiaľ bez väčšej odozvy zo strany politickej elity. Ak má človek klímu v každej izbe, možno aj na WC, zrejme nepotrebuje riešiť otázky globálneho otepľovania. Smutné," doplnil Štefančík podľa ktorého sa k riešeniu zhoršujúcej sa klímy treba vrátiť. 

Obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka

Predchádzajúce dve správy označil odborník za dôležitejšie pre každodenný život človeka na Slovensku, ale upozornil na to, že médiá zaplnila správa o obvinení dvoch bývalých vysokopostavených štátnych predstaviteľov.

"Takže sa to nedalo prehliadnuť. Nieže by sme tu obvinených bývalých ministrov alebo dokonca predsedu vlády ešte nikdy predtým nemali, dokonca niektorí z nich sedia už aj vo väzení, toto je ale predsa len špeciálny prípad. Boli totiž obvinení tí, ktorí sa istotne domnievali, že k tomu nikdy dôjsť nemôže. Aj preto dnes robia taký veľký krik, hovoria o vláde ako o fašistickej či nacistickej mašinérii a volajú do Bruselu, vraj kvôli spravodlivosti," poznamenal na margo sobotňajšej (23.4. 2022) tlačovej konferencii Smeru-SD. 

"Pritom spravodlivosť si robí iba svoju robotu. Prišla si po podozrivých a všetko funguje tak, ako má. Svojho času nedotknuteľní by si mali uvedomiť, že obdobie, kedy si tu ktosi robil, čo chcel, vysmieval sa ľuďom priamo do tváre a ignoroval princípy právneho štátu, snáď už navždy skončilo. Teda aspoň do volieb. Či bude pokračovať právo, alebo systém našich ľudí nakoniec vo voľbách potvrdí najvyšší suverén. Ľud," uzavrel politológ Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie