Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koaličná búrka očami politológa Lenča: Fiasko cirkusu Matovič
Zdielať na

Koaličná búrka očami politológa Lenča: Fiasko cirkusu Matovič

BRATISLAVA / Podľa politológa Jozefa Lenča sa líder OĽaNO, minister financií a bývalý predseda vlády pripravoval už od rána na prekrytie hanby. O tom, čo bude výsledkom hlasovania o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie v utorok (4.5.2022) o 17:00, podľa Lenča už vedel.

Lídra OĽaNO označil Lenč za principála cirkusu Matovič. "Je zrejmé, že aj tak neschopný politik (a počtár) akým je minister financií vie, že 90 mínus 19 plus 3 je stále menej ako 76 hlasov, potrebných na schválenie uznesenia o vydaní poslanca na väzobné stíhanie. Ak sa niekomu zdalo zvláštne, prečo po rokovaní vlády opätovne prízemne zaútočil na pani prezidentku, ktorú označil za intrigánku a falošnú osobu, či ministra Lengvarského, ktorého vyzval na odstúpenie, stačilo si na odpoveď počkať do sedemnástej," zhodnotil politológ úvodom. 

Fiasko má Matovičovu tvár

Lenč zdôraznil, že ďalšie fiasko vládnej koalície má opäť tvár Igora Matoviča. "Skutočnosť, že po hlasovaní zaútočil najmä na SAS, hovorí všetko o jeho mentálnom nastavení. Romana Tabak sa dobicyklovala do NR SR cez vzájomné sympatie s principálom Matovičom. Včera už oprela svoj bicykel inde, čo neprekvapuje, keďže dlhodobo má bližšie k rodine a osobe Borisa Kollára," poznamenal Lenč ďalej a dodal, že hlasovanie tiež potvrdilo, že "obyčajní ľudia" v politike sú jedným z kľúčových faktorov "deštrukcie zvyškov ešte ako - tak fungujúcej zastupiteľskej demokracie, ktorá chradne najmä vďaka personálnej politike straníckych eseročiek a nerozumnej voľbe dezorientovaných voličov."

"Mimochodom o ťapákovskej politike koalície a jej najväčšieho poslaneckého klubu svedčí tiež to, že v najbližšej voľbe detskej ombudsmanky navrhlo OĽaNO všetkých štyroch kandidátov (kandidátky) a poslanec Čekovský pre istotu až dve kandidátky, predtým bola top kandidátkou OĽaNO poslankyňa Hatráková. Trojdňové rokovanie o vydaní Roberta Fica bolo od začiatku procesom, ktorý nemohol pre Fica zle dopadnúť," reagoval ďalej politológ a zdôraznil, že hoc by sa aj ocitol pre súdom, ktorý by rozhodoval o jeho kolúznej väzbe, tak celú obhajobu svojej osobnosti mesiace staval na statuse politického väzňa a napriek tomu, že v nej niekedy vyzeral trápne alebo nedôveryhodne, pevné jadro voličov by mu túto "etudu" uverilo.

Išlo o podstatnú vec

"Nemuselo. Vymyslieť hlasovanie, ktoré v konečnom dôsledku neublíži Ficovi a poníži koalíciu, mohol iba mentálny akrobat, resp. človek, ktorý robí všetko preto, aby sa Ficovi a Smeru-SSD(NS) splnil sen o víťazných voľbách. Súmrak na Súmračnou sa nateraz odkladá. Že sa tak stane bolo zrejmé už niekoľko dní. Minimálne od zverejnenia informácie, že polícia obvinila bývalého smeráka a dnešného smerodináka Borguľu. Očakávať, že po tomto obvinení bude Kollárova rodina hlasovať za vydanie Roberta Fica bolo veľmi naivné," uviedol Lenč a poznamenal, že sa tak udialo aj napriek tomu, že už niekoľkokrát sa stalo, že zásadný postoj Borisa Kollára sa zmenil na prekvapujúce hlasovanie v jeho príkrom rozpore.

"Tu to nehrozilo. Tu išlo o podstatnú vec. O naplnenie vydieračského potenciálu drahej nevesty a naplnenie aspoň časti volebného programu, ktoré by prekrylo tú skutočnosť, že 25 000 bytov ročne sa už nepodarí ani len naprojektovať. Boris Kollár hlasovanie o Ficovi využil k tomu, aby ponížil ženícha a SaS postavil pred "Sofiinu voľbu". Buď "povalí ďalšiu vládu", alebo si nasadí osliu hlavu a zahlasuje za PR zákony Milana Krajniaka, ktorých cieľom je prednostne stať sa súčasťou predvolebných materiálov Sme rodina," 

Matovič napĺňa Ficov plán

Lenč podotkol, že Robert Fico naťahoval rozpravu o svojom vydaní, lebo vedel, že sa koalícia zlomí. "Vedel, že Sme rodina uprednostní rodinu pred koalíciou. Boris Kollár predstavil dvoch z piatich potenciálnych prírastkov svojho poslaneckého klubu a možno jednu z budúcich matiek veľkej rodiny. Richard Sulík "napol" svaly a poslal Janku Bittó Cigánikovú aspoň zachraňovať zvyšky cti SaS. A principál Matovič? Ten si nasadil svoj klaunovský nos a už druhý deň sa snaží svoje fiasko hodiť na všetkých, ktorých viní za svoje zlyhanie. Sulíka, prezidentku Čaputovú, miestne samosprávy a nevďačných voličov a novinárov," uzavrel politológ s tým, že Cirkus Matovič pokračuje v naplnení cieľa, ktorý si stanovil Robert Fico, keď na sneme svojej strany poznamenal, že urobia maximum pre víťazstvo v nasledujúcich parlamentných voľbách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie