Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Etnologička Nádaská: Niektorí ľudia si v piatok 13. berú aj dovolenky
Zdielať na

Etnologička Nádaská: Niektorí ľudia si v piatok 13. berú aj dovolenky

BRATISLAVA / Dnes máme piatok 13. a to v mnohých z nás vzbudzuje aspoň taký drobný pocit neistoty. Hovorí sa o ňom ako o nešťastnom dni, lenže nie každý z nás vie aj prečo. Odpoveď na to, prečo je nešťastný práve piatok 13. vám prezradí v rozhovore etnologička Katarína Nádaská.

Pani Nádaská, veríte na piatok 13.?

Ja sa musím priznať, že už teraz je po dvanástej hodine a od rána asi 15 ľudí mi povedalo, že Bože, dnes mám zlý deň, lebo je piatok trinásteho. Takže taká odpoveď je, že  žijeme v racionalizovanom storočí, ale napriek tomu, také tie staré iracionálne fóbie sú nejakým spôsobom zakorenené v nás a u niekoho je to naozaj len tak, že v podstate mu to len tak mihne hlavou, že máme piatok trinásteho, ale niekto má s tým naozaj vážny problém.

Na to, myslím, dokonca existuje odborný názov: paraskavedekatria-fóbia. Kedy sa to objavilo, myslím tá fóbia z piatka 13.?

Máme niekoľko takých zdrojov, ktoré hovoria alebo vysvetľujú korene, že prečo je to tak. Ono je to inak zaujímavé, lebo je to naozaj jedna z takých fóbií, ktorú ako keby sme v rámci nejakej mentálnej pamäte dedili, lebo v podstate od detstva sa s tým stretávame, že piatok 13.

To vieme od začiatku, ale kto bol ten prvý, kto sa vystrašil z toho dátumu.

Viaže sa tam niekoľko zdrojov. Od stredoveku je taký náhľad na to, že pre kresťanov je piatok dňom, kedy si pripomínajú umučenie Ježiša Krista, čiže napr. v minulosti to bol aj pôstny deň, dokonca v stredoveku ľudia v piatok nosili čierne šaty ako pripomienku tejto udalosti a potom v podstate sa to spája aj s tým, že pri poslednej večeri bolo 13 ľudí, čiže 12 apoštolov, tretí bol ako trinásty Ježiš Kristus a bol tam Judáš, ktorý ho prakticky niekoľko hodín na to zradil, čiže keď sa to tak nakombinuje, že v piatok a ešte je aj trinásteho, tak je to akoby dvojitá nálož. Povedzme tak ľudovo, že niečoho zlého, čo môžme očakávať, to je taká tá jedna terminológia. Ale tu by som ešte povedala, že tu napríklad zase ľudová múdrosť hovorí o tom, že trinásť pán Boh pri nás, a to sa vlastne viaže na vek, pretože ľudia, najmä deti, by potom z toho mohli byť frustrované, že majú 13 rokov a teraz, čo keď ten rok bude pre nich nešťastný. Takže ľudia si to aj ošetrili, že trinásť pán Boh pri nás, čiže je to niečo také pozitívne. A to negatívne sa viaže konkrétne len na ten piatok trinásteho vo väčšine Európy.

Vieme v histórii nejaký piatok trinásteho, ktorý by sa naozaj považoval za taký, že mimoriadne zlý deň?

Áno, krach newyorskej burzy, povedzme, to spustilo samozrejme veľa nepríjemných udalostí, takže áno, našiel by sa. O templároch sa stále hovorí, tak veľmi často ako jeden z možných zdrojov tej fóbie. Áno, to je druhý zdroj, ktorý vychádza naozaj z reálnych historických dejinných udalosti, ktoré sa udiali. Templári bol mníšsky rád, ktorý ale mal výnimku, že mohli nosiť zbrane a vlastne ich úloha bola po križiackych výpravách taká, že oni ochraňovali pútnikov, ktorí putovali do svätej Zeme. Napríklad počas križiackych výprav veľa kresťanov upadlo do zajatia, tak vlastne ich mali vykupovať atď. čiže boli ozbrojení, ale okrem iného, oni teda nielenže boli výborní vojaci, ale boli aj výborní bankári a vedeli proste narábať s peniazmi a hovorí sa, že to boli takí prví bankári v Európe, založili  bankové domy. A to sa im v podstate stalo osudným, pretože začiatkom14.storočia vo Francúzsku vládol Filip IV. pekný a už ten prídomok pekný hovorí o tom, že na tú dobu bol považovaný naozaj za veľmi krásneho muža aj to tak využíval, mal hazardnú politiku, mal rád ženy a iné také slasti života a v podstate vyprázdnil pokladnicu, takže sa rozhodol, že siahne práve na ten majetok templárov.

A také to najväčšie zatýkanie vyšlo práve na piatok trinásteho, október 1307. Zaujímavé je, že vraj aj vedci to celkom akože seriózne skúmali ten piatok trinásteho, že boli normálne výskumy, či naozaj je taký deň.

A dokonca výsledky tých výskumov sa realizovali v praxi, čiže to je tak, ako som na úvod hovorila, že my si dnes povieme, že neverím tomu, lebo to je blbosť piatok trinásteho, ale viete, tie seriózne výskumy viedli potom k tomu, že mnohé spoločnosti ešte 10-15 rokov dozadu, letecké spoločnosti napr. nemali sedadlo s číslom 13 alebo hotely takisto izbu alebo dokonca poschodie trináste. Takže znamená to, že aj keď si tak povieme, že ja tomu neverím, tak je stále veľká skupina ľudí, keď to berieme celosvetovo, ktorá má naozaj akýsi panický strach a takí ľudia, ktorí teda fakt majú fóbiu, s ťažko vysloviteľným názvom, tak tí si berú dovolenky, povedzme, a tento piatok trinásteho radšej strávia v posteli nič nerobením, aby sa im nič zlé neprihodilo.

Môžu pozerať nejaké filmy. Naznačujem, že aj do popkultúry nám ten piatok trinásteho prišiel, myslím, že Bielik má presne komédiu s týmto názvom.

Áno, to je taká milá komédia, ale máme teda aj nejaké zahraničné filmy, kde ten piatok trinásteho dopadne zle ako typ hororu a podobne. Takže ono sa nám to teda objavuje naozaj v rôznych rovinách, samozrejme.

Súvisiace články

Najčítanejšie