Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Týždeň v politike: Matovič sa učí od Fica rýchlejšie, ako by mnohí čakali, zhodnotil Štefančík
Zdielať na

Týždeň v politike: Matovič sa učí od Fica rýchlejšie, ako by mnohí čakali, zhodnotil Štefančík

BRATISLAVA / Konflikty okolo prijatia pomoci ľuďom, ale aj forma, akou sa to rozhodol Igor Matovič s podporou premiéra Hegera urobiť. To všetko ostro skritizoval politológ Radoslav Štefančík. V týždni v politike sa vyjadril k udalosti, ktorá najviac dominovala verejnému priestoru.

"Hlavnou hviezdou tohto týždňa je minister financií a predseda OĽaNO. Igor Matovič zas a znovu ukazuje, prečo je ťažké s ním vládnuť. Opäť to vyzerá tak, že sa mu v noci niečo prisnilo, na druhý deň o tom informoval verejnosť, na tretí to chce schváliť," uviedol Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podľa politológa je takéto rozhodnutie neprijateľné. "Bez odbornej diskusie a podpory všetkých koaličných partnerov. Pomoc pre rodiny s deťmi je dobrá myšlienka, ale nemala by byť založená na prelievaní peňazí z jednej nádoby do druhej," pokračoval odborník s tým, že zobrať samosprávam bude mať veľké následky. 

"Zobrať samosprávam niekoľko miliónov znamená, že sa v nasledujúcom roku zdvihnú poplatky za vynášanie smetí či za starostlivosť o deti v škôlkach. Igor Matovič bude za pekného, predstavitelia samospráv za obludy. Samosprávy ohlásili štrajkovú pohotovosť proti vládnemu opatreniu," uviedol ďalej a vyrátal, že samosprávy budú tým pádom musieť šetriť, ale aj zatvárať. Podľa odborníka je možné, že sa zatvoria škôlky, školy, úrady, možno prestane chodiť miestna doprava.

Likvidácie samospráv

Zdôraznil však aj to, že pokiaľ ale primátori a starostovia budú kandidovať ako nezávislí s cieľom zapáčiť sa voličom naprieč straníckemu spektru, vyhýbať sa členstvu v politických stranách bez možnosti vytvárať tlak na politikov „tam hore“ aj v rámci straníckych štruktúr, dovtedy tu bude elita samosprávu ignorovať.

"Koľko starostov a primátorov je v OĽaNO, koľko v Sme rodina, koľko v Za ľudí, koľkí z nich vytvárajú tlak predsedov svojich strán? Možno ich spočítame na prstoch jednej – dvoch rúk. A to je veľmi málo. Igor Matovič, ako líder tejto vládnej koalície, si podal ruku s predstaviteľom ĽSNS a poprel tak všetko, čo doteraz hlásal o hrádzi proti extrémizmu. Po Robertovi Ficovi tak urobil aj človek z opačnej strany“. Budovanie hrádze proti extrémizmu zastavil obyčajný politický pragmatizmus. Matovič sa od Fica učí rýchlejšie, ako to niektorí čakali," uzavrel Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie