Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalšia koaličná (ne)dohoda. NR SR rozhodla len o balíčku pomoci. Ropa zostala bokom
Zdielať na

Ďalšia koaličná (ne)dohoda. NR SR rozhodla len o balíčku pomoci. Ropa zostala bokom

BRATISLAVA / Národná rada SR sa dohodla, že o mediálnom zákone, ale aj zákone o dani z ropy sa presúva na zajtra. Hlasovalo sa tak len o "krúžkovnom" pre deti, rodinných prídavkoch a daňovom bonuse.

Parlament neschválil návrh SaS na dopracovanie predmetného zákona. Predkladateľom za SaS bol šéf finančného výboru Marián Viskupič. Krúžkovné, daňový bonus a rodinné prídavky posunulo do druhého čítania 82 zo 133 prítomných poslancov. Proti bolo 18 a zdržalo sa 33 poslancov NR SR. 

Poslanci hlasovali aj o pomoci pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Vládny návrh podporilo 118 zo 133 prítomných poslancov. Proti bolo 7, zdržalo sa 6 a 1 poslanec nehlasoval. 

O opatreniach na pomoc rodinám a o sociálnej pomoci pre odídencov z Ukrajiny hlasovali poslanci o 11:05. Napokon však parlament nerozhodoval o "trojlístku" zákonov, nakoľko po tom, čo SaS predložila pozmeňujúci návrh o znížení DPH na ruskú ropu, koalícia ešte nemá dohodu. Téme sa budú zástupcovia koaličných strán venovať na večernom zasadnutí koaličnej rady.

Nehlasovalo sa ani o personálnych nomináciách, pretože koalícia sa nedokáže dohodnúť ani na nich. Na poslancov teda aj naďalej čaká aj voľba jedného člena Správnej rady Ústavu pamäti národa na šesťročné funkčné obdobie. Zákonodarcovia budú vyberať z troch kandidátov, ktorými sú Patrik Dubovský, Miroslav Lehký a Jerguš Sivoš.

Matovičov (proti)inflačný balíček?

Dieťa vo veku päť až 18 rokov môže získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 50 eur. Cieľom je finančná podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry tak, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí. Prídavok na dieťa sa má od júla tohto roka zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur.

Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Ráta s tým návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Parlament má v závere schôdze voliť komisára pre deti. O tento post sa uchádzajú štyria kandidáti – Natália Blahová, Janette Motlová, Jozef Mikloško a Júlia Lindtnerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie