Skoro jasno
15°
Bratislava
Matovič chce regulovať veľké médiá: V diskusných reláciách má podľa neho dostávať príliš veľa priestoru Pellegrini
Zdielať na

Matovič chce regulovať veľké médiá: V diskusných reláciách má podľa neho dostávať príliš veľa priestoru Pellegrini

BRATISLAVA / Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO) šokoval ďalším nápadom. Na koaličnej rade predniesol, že by sa v diskusných reláciách mali objavovať iba strany, ktoré prešli voľbami. Regulované médiá tak chce obmedziť ešte viac, dezinfoweby a online médiá nerieši vôbec.

Matovič chce opäť regulovať len veľké média. Pri svojom návrhu však zabudol na internetové portály a dezinfoweby, ktoré sa neriadia etickým kódexom a nepodliehajú kontrole. Minister financií Igor Matovič presadzuje reguláciu len médií, ktoré sú regulované zákonom a Radou pre vysielanie a retransmisiu. Informáciu, ako prvý priniesol portál Aktuality

To, že s nápadom na reguláciu prišiel na koaličnú radu Novinám PLUS TV JOJ potvrdili dva nezávislé zdroje. Matovič sa mal podľa našich zdrojov sťažovať, "že v reláciách príliš často vystupuje Peter Pellegrini a ak to takto bude pokračovať aj ďalšie dva roky, tak bude mať 40 %." Problém však má mať aj s mediálnymi vystúpeniami strany SaS. Nakoľko sa Hlas-SD oddelil od Smeru-SD po voľbách, účasť v politických diskusných reláciách by bola takpovediac nemožná. 

Matovič túžbu po regulácii priznal

Účasť zástupcov politických strán v televíznych diskusných reláciách by mala mať jasné pravidlá. Tie by určovali televíziám ako postupovať, keďže podnikajú so štátnym majetkom, lebo licencia je podľa Igora Matoviča štátny majetok. Na tlačovej besede to povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že „za posledné dva roky sa niekto rozhodol, že vyrobí z Pellegriniho budúceho premiéra“. Podľa expremiéra je to znakom toho, že si Petra Pellegriniho, ako premiéra, vyrábajú oligarchovia. 

Minister financií odkázal na zastúpenie strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) v diskusných reláciách. Strana, ktorá má osem percent poslancov, má podľa Matoviča extrémne výrazný podiel v televíznych debatách. Matovič tvrdí, že je čas strážiť verejný záujem a povedať, aké sú pravidlá a aký podiel by mala mať tá-ktorá strana podľa počtu poslancov, výsledkov vo voľbách či podľa prieskumov preferencií. "Blížia sa voľby, bol by som nerád, keby tu oligarchovia z pozadia cez televízie vytvárali zostavenie budúcej vlády. Zatiaľ sa to tak rysuje," povedal Matovič. 

Matovič o tejto svojej predstave už hovoril koaličným partnerom. S jeho zámerom nesúhlasí ani strana Za ľudí, ani strana SaS. Nie všetci však s tým súhlasia. "Niektorým koaličným partnerom tento systém veľmi vyhovuje, lebo majú nadštandardné zastúpenie v diskusných reláciách. Čo viac je verejný záujem ako čistota volieb?" opýtal sa Matovič. "Neprichádza k tomu, čo by malo prísť vo verejnej diskusii a k tomu, že sa hľadá pravda," uviedol Matovič na margo toho, že sa do diskusných relácií nevolajú zástupcovia ĽSNS a Republiky.  Médiá podľa Matoviča vytvárajú koalíciu Hlas, SaS a Progresívne Slovensko.

Minister Matovič priznal, že podobnú prax neeviduje v žiadnej inej demokratickej krajine. Rada pre vysielanie a retransmisiu je podľa Matoviča nespoľahlivá, "lebo je volená v parlamente". "Ja prepáčte som v politike pár rokov a nedôverujem ničomu, že je nezávislé, čo je politicky volené v parlamente," povedal Matovič s tým, že on vie, "čo si za to vyfasuje". "

"Je vidieť, že niekto sníva o koalícii Pellegrini, Sulík a Progresívne Slovensko a ja si myslím, že to nie je správne," dodal Matovič. 

Čekovského úvahy o názorovej pluralite

"Nemám k tomu bližšie informácie," zareagoval predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO), ktorý Novinám PLUS TV JOJ potvrdil aj to, že o tomto nápade nepočul ani pred samotnou koaličnou radou. Zároveň však poznamenal, že by mala byť dodržiavaná pluralita názorov. "Je na pováženie to, či stačí vyváženosť, keď sa bavíme o zastúpení politických strán, alebo vyváženosť názorová. Ak je napríklad v relácii jedna z koaličných strán k téme, kde sa zhoduje s názorom opozície, tak to podľa mňa nie je vyvážená relácia," uviedol Čekovský s tým, že toto je na zváženie a to, čo dnes vyplýva zo zákona je dnes už zadefinované a je na debatu, či to postačuje, alebo nepostačuje. "Nemám Vám k tomu čo bližšie povedať," uzavrel Čekovský. 

K téme sme oslovili aj ministerstvo kultúry a správu budeme o stanovisko rezortu aktualizovať. 

Odkaz Matovičovi posiela aj Krescanko Dibáková. "Takto, priatelia. Ktokoľvek príde s nápadom regulovať politické diskusné relácie v televíziách s celoslovenskou pôsobnosťou, je nebezpečný. Prepáčte, chcete ma prinútiť moderovať diskusnú reláciu napríklad s človekom odsúdeným za extrémistický trestný čin? A o čom? O DPH? O školských jedálňach?" napísala moderátorka politickej diskusnej relácie Na hrane TV JOJ a relácii Analýzy Na hrane TV JOJ. 

"Prepáčte, ale diskusie v tejto krajine moderujú príčetní, väčšinou vzdelaní a skúsení  ľudia, ktorí a to hovorím za seba, si na základe nejakých kritérií vyberajú hostí (relevancia, orientácia v téme,..). Ak by som v komerčnej televízii mala primárne sledovať len komerčný záujem bez pocitu spoločenskej zodpovednosti, verte, že by som v Na hrane mohla mať všakovaké "prípady"," uviedla moderátorka ďalej. 

Jana Krescanko Dibáková zároveň upozornila, že základný problém diskusií je inde. "Týždeň čo týždeň výber hostí do duelu. Každá strana. Áno, každá jedna strana má predstaviteľov, ktorí sa snažia diktovať, s kým do duelu pôjdu a s kým nie. Aj preto na otázku "kedy už budeš mať Fica s Matovičom" odpovedám "čárymáryfuk". Toto je skutočný problém," uviedla ďalej a dodala, že politici by si mali predovšetkým poupratovať pred vlastným prahom. 

"Ak chcú teda politici niečo regulovať, tak svoje výhovorky, prečo s niekým diskutovať nechcú, aby neostal k dispozícii len ten, kto je ochotný prísť. Aká bola relevancia Igora Matoviča, keď opustil SaS s trojicou poslancov za svoje OĽANO? Taká istá ako dnes Petra Pellegriniho, ktorý medzitým stihol byť premiér. A prečo by sme niekedy nemohli priniesť diskusiu KDH s PS? Lebo vy si to želáte? My sme tu na kontrolu politikov, tak nás to nechajte robiť najlepšie ako vieme. Ak ste si doteraz neporadili s dezinfoscénou, tak nekazte aspoň to, čo ako tak funguje!" dodala na záver. 

Prekvapený zostal aj Hlas

Strana HLAS – sociálna demokracia v tlačovom vyhlásení uviedla, že je šokovaná návrhom Igora Matoviča na otvorenú cenzúru televíznych diskusií. Matovič v nedeľu podľa medializovaných informácií predstavil koaličným partnerom návrh, aby zmenou zákona obmedzili účasť v debatách subjektom, ktoré neprešli poslednými voľbami.

„V snahe zabetónovať sa pri moci sa Igor Matovič rozhodol ísť cez mŕtvoly. Už pandémiu zneužíval na zbytočné potláčanie základných ústavných práv slovenských občanov. Namiesto súboja ideí, programov a výsledkov, v ktorom fatálne zlyháva, zneužíva orgány činné v trestnom konaní voči politickej opozícii a nijako sa netají snahou pozatvárať jej lídrov. Teraz prekročil ďalší Rubikon – keďže nominanti OĽaNO vrátane Igora Matoviča odchádzajú z televíznych diskusií ako zbití psi, rozhodol sa zakázať preferenčne najsilnejšej strane prístup do verejnej politickej konfrontácie,“ uviedol líder HLASu Peter Pellegrini. Matovičov návrh opäť potvrdzuje, že tento človek je najväčším zlom v slovenskej politike.

„Igor Matovič stelesňuje ohrozenie základných pravidiel demokracie, ústavných práv občanov a elementárnych zásad právneho a sociálneho štátu. Kým tento človek bude sedieť vo vláde, Slovensko nemá šancu na zmenu k lepšiemu,“ dodal Peter Pellegrini.

Neaplikovali sme ani smernicu, ktorú aplikovať máme, reaguje Iveta Radičová

Expremiérka, sociologička a vysokoškolská pedagogička Iveta Radičová upozornila, že hostia v politických diskusných reláciách sú v réžii konkrétnej televízie a na následnú kontrolu tu máme príslušné orgány. 

"Slovenská republika práve čelí žalobe Európskej komisie na súdnom dvere, pretože sme netransponovali revidovanú smernicu o audiovizuálnych službách. Spomínam to úplne zámerne, pretože táto smernica, stanovuje normy, ktoré sa týkajú mediálneho obsahu pre všetky audiovizuálne média, či už tradičné televízie, alebo služieb na požiadanie, ale aj  platforiem na zdieľanie videí. Cieľom tejto smernice je vytvoriť bezpečnejšie, spravodlivejšie, rozmanitejšie audiovizuálne prostredie," vyjadrila sa expremiérka a sociologička pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Posilňuje to ochranu divákov, zvyšuje bezpečnosť najzraniteľnejších osôb a je to aj na ochranu osobnosti. Rozširuje pravidlá, ktoré sa týkajú nezákonného a škodlivého obsahu a to aj na platformy na zdieľanie videí. Tá smernica podporuje kultúrnu rozmanitosť v audiovizuálnych médiách. Posilňuje nezávislosť nzávislosť pre národné regulačné orgány pre média. Ja si myslím, že toto je zásadná vec, ktorú máme urobiť, ak chceme a berieme vážne pluralitu, vyváženosť a  nezávislosť médií v Slovenskej republike. Toto mám e riešiť," uzavrela Iveta Radičová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie