Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Poslanec Suja počas odvolávania Budaja vyzval poslancov: "Nedávajme si okuliare pred oči"
Zdielať na

Poslanec Suja počas odvolávania Budaja vyzval poslancov: "Nedávajme si okuliare pred oči"

BRATISLAVA / Poslanec za odídencov od ĽSNS a bývalý spolupracovník mafiána Černáka, Miroslav Suja vyzval poslancov, aby si nedávali okuliare pred oči. Reagoval tak na pochybenia, ktorých sa podľa neho dopustil envirozerot pod vedením ministra za OĽaNO Jána Budaja.

Poslanec podľa nemá problém len s medveďmi, ale aj s tým, že prerozdelil štedré dotácie obciam, kde je starosta niekto za OĽaNO. Zároveň zdôraznil aj to, že ak minister Budaj hovorí o strieľaní trofejných medveďov tak klame. 

Parlament začal rokovať o odvolaní Jána Budaja (OĽaNO) z funkcie ministra životného prostredia dnes, krátko po 18-tej hodina. Dôvodom je nezvládnutie manažmentu medveďa hnedého, ktoré sa prejavilo na zvýšenom počte stretov aj útokov tejto šelmy na človeka.

Mimoriadnu schôdzu iniciovali nezaradení poslanci z hnutia Republika a pridali sa aj poslanci strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Na odvolanie ministra je potrebných prinajmenšom 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Ani jedna z koaličných strán neavizovala, že sa pridá k opozičnému návrhu.

"Útoky medveďa často sprevádzané ťažkými zdravotnými následkami pre obete, naberajú na intenzite a ich frekvencia len v prípade medializovaných prípadov už dosahuje jeden útok týždenne,"  tvrdia predkladatelia v návrhu.

Útoky nielen v prírode, ale aj v parlamente

Podľa nich to má priamo za následok strach širokých skupín obyvateľstva, žijúcich v regiónoch s vysokou mierou pozorovaného pohybu medveďa. Poslanci upozornili, že ľudia v horských a podhorských oblastiach, ktorí sú úzko spätí s prírodou, ako aj ľudia vykonávajúci svoje povolanie v lesnom prostredí, sa vinou nečinnosti ministerstva životného prostredia obávajú o svoju bezpečnosť.

"Preto vnímame čoraz väčšmi sa šíriaci názor medzi obyvateľmi, že využívanie medveďa hnedého ako takzvanej biologickej zbrane slúži na vyľudňovanie vidieka," hovoria predkladatelia. Ako ďalej uviedli, vyjadrenie ministra o medveďoch ako vegetariánoch, ktorí na ľudí neútočia, "odhalilo ministrove vážne nedostatky v poznaní učiva základnej školy".

Poslanci medzi dôvody na odvolanie zaradili "fatálne zlyhanie" ministra pri riešení ekologickej katastrofy na rieke Slaná, do ktorej mesiace vtekali banské vody zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, pričom výsledky rozboru vody ukázali 12-násobné prekročenie hodnôt železa. Rovnako mu vytkli, že schválenie novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj vyhlasovanie území európskeho významu napriek nevôli miestneho obyvateľstva, bude mať negatívny dopad na rozvoj vidieka a zvýšenie potravinovej sebestačnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie