Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Medici v Donecku sú už zúfalí, rodiny poslali na západ
Zdielať na

Medici v Donecku sú už zúfalí, rodiny poslali na západ

KYJEV / V Doneckej oblasti, ktorú neustále bombardujú ruskí vojaci, funguje jediná stanica prvej pomoci. Jej lekára sme vám už predstavili. Spolu s ním tam bez prestávky slúžia aj zdravotníci, ktorí v meste zostali, hoci ich rodiny už mesto Bachmut opustili.

Krátko pred zákazom vychádzania, ktorý v meste zavládne o devätnástej hodine, skončila Valerimu Ivašenkovi služba na stanici prvej pomoci. Prázdnym mestom kráča domov. Do prázdneho bytu, v ktorom ešte vo februári žil so svojimi dvomi deťmi a manželkou. Pri vchádzaní do dverí na nich myslí už päť mesiacov. "Vlastne sa tu ani nezdržiavam. A prečo? Jednoducho je to tu veľmi pusto," uviedol.

Na gauči sú plyšové hračky, s ktorými sa hrali jeho syn Artur a dcérka Valéria, keď boli ešte malí. Statočný lekár sa nedokáže ubrániť slzám. Pri budove okresnej prokuratúry v Bachmute rozpráva o tom, ako v deň ruskej invázie všetci prokurátori ušli a nechali tak obyvateľov mesta samých.

Na pohotovosti služba funguje aj večer. Ďalší z medikov si oblieka nepriestrelnú vestu a ide skontrolovať suterén. Tu majú v prípade bombardovania svoj úkryt. "Okno je zadebnene vrecami s pieskom. Ak by bolo treba, ľahko sa rozrežú a môžeme sa odtiaľ dostať von," vysvetľuje. Nočnú službu za Valerija prebral jeho kolega Alexander Soloviev. Aj on ostal v meste sám. Deti a manželku poslal do Holandska.

Prežil vojnu v Perzskom zálive aj konflikt v Náhornom Karabachu. Dnes ich porovnáva s tou na Ukrajine. V ich meste. "To nebola vojna. Oproti tomuto to bol detský tábor. Do práce chodím nevyspatý. Beriem tabletky, aby som sa vyspal. Najradšej by som zobral zbraň a šiel bojovať. Ale kto sa postará o ľudí?" lamentuje. Ráno medici idú na adresu na okraji mesta. Do malého domčeka ich privolala pani Valentína. Jej sused nezvládol bombardovanie, ktoré trvalo celú noc až do rána. "Veľmi silno bombardovali. Celú noc. Strašné. Všetko sa triaslo. Myslela som, že sa tu všetko rozletí na márne kúsky. Až nadránom to utíchlo," povedala.

Zatiaľ čo medici ošetrujú pacienta, okolo nich prejde pani Tamara s veľkými slnečnými okuliarmi. Ani ona v noci vôbec nespala. No napriek tomu sa už ráno vybrala do centra mesta. Pre dôchodok. Poštár im peniaze nenosí už celé mesiace.

Súvisiace články

Najčítanejšie