Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
K SaS zamieril odídenec z OĽaNO Juraj Krúpa. Igor Matovič za tým vidí túžbu po peniazoch a mafiu
Zdielať na

K SaS zamieril odídenec z OĽaNO Juraj Krúpa. Igor Matovič za tým vidí túžbu po peniazoch a mafiu

BRATISLAVA / Poslanec Juraj Krúpa našiel nový politický domov. Po tom, čo včera oznámil, že opúšťa poslanecký klub OĽaNO, zamieril do klubu SaS Richarda Sulíka.

Strana to oznámila po zasadnutí republikovej rady strany a na tlačovej konferencii sa zúčastnil predseda strany SaS Richard Sulík, ale aj predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. 

Juraj Krúpa na tlačovej konferencii uviedol, že svoj odchod z OĽaNO zvažoval dlho. "Snažil som sa aj v rámci OĽaNO pôsobiť odborne, profesionálne, ale aj hodnotovo," poznamenal poslanec s tým, že kritizoval hnutie najmä smerom dovnútra. "Zistil som, že som sa ocitol v ultrakonzervatívnom hnutí, ktoré bojuje proti liberalizmu. 

"Neodchádzam s krvavými očami," pokračoval poslanec a zdôraznil, že mu ide o Slovensko a krajina nemôže byť ovplyvňovaná nevyspytateľnosťou jednej osoby. Sas Krúpa považuje za stranu odborníkov a preto si ju ako liberál vybral. "Teším sa na pôsobenie v klube, ktorý má svoje pravidlá a konzistentnosť," dodal na záver. 

Minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že situácia v koalícii sa vyvíja tak, že na konci leta podajú ministri SaS demisiu. SaS ďalej trvá na odchode ministra financií a šéfa OĽaNO Igora Matoviča. 

Napriek tomu prejavil radosť, že sa SaS dostala k novému tímlídrovi pre obranu. Juraja Krúpu prijal poslanecký klub SaS jednomyseľne. Richard Sulík doplnil aj to, že Juraj Krúpa nevstupuje do strany SaS, ale bude len členom poslaneckého klubu. 

Heger za tým vidí strannícky egoizmus

"Dnešnú tlačovú konferenciu strany SaS hodnotím, ako verejné oznámenie občanom, že strana SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Toto je podľa môjho názoru stranícky egoizmus," vyjadril sa na sociálnej sieti predseda vlády Eduard Heger. 

Reagoval tak zrejme na prezentované informácie, že SaS na svojich podmienkach aj naďalej trvá a vláda bez Igora Matoviča je ich absolútnou prioritou. 

Matovič hovorí o odlive charakteru

"Žijeme zvláštnu dobu obdivu charakteru ľudí, ktorí ho nemajú. Zrada je viac ako vernosť. Prachy viac ako poctivosť … a mafia robí aj nemožné, len aby sa vrátila k moci. Nekradneme, rozviazali sme ruky OČTK, podvodníkom s daňami ideme tvrdo po krku a vyberáme tak rekordné dane … a k tomu v nasledovných rokoch 26 miliárd eur len z európskych zdrojov. To je príliš veľké lákadlo pre podlých ľudí. V tieni letných dní sa nenápadne zvádza kľúčový boj o charakter štátu. Vypustená hmla o fašistoch má za cieľ len odpútať pozornosť a vytvoriť ilúziu vznešených cieľov. Nie fašisti, prachy sú podstatou. Tak ako aj vždy pre nich boli. Držte, prosím, všetky palce, aby sme to spolu s Vami zvládli a …," uviedol na sociálnej sieti líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič. 

Hlas volá po predčasných voľbách

Opozičná strana Petra Pellegriniho uviedla, že vládna koalícia nadobro stratila súdnosť a naozaj sa rozhodla venovať celé leto svojim vnútorným sporom namiesto okamžitej pomoci ľuďom.

"Odchody, prestupy, kupčenie s poslaneckými hlasmi, plány o menšinovej vláde s fašistami. To sú jediné veci, ktorým dnes venuje pozornosť vládna koalícia. Tak, ako sa pred rokom a pol namiesto pandémie zaoberala len sama sebou, tak dnes namiesto zdražovania rieši udržanie sa pri moci za každú cenu. Vtedy boli strašnou cenou za takýto prístup tisícky zbytočne zmarených životov, dnes je to čoraz zúfalejšia situácia mnohých ľudí na Slovensku a čoraz väčšia chudoba," povedal líder HLASu Peter Pellegrini.

HLAS opakovane vyzýva koaličné strany, aby okamžite začali rokovať s opozíciou o termíne predčasných volieb. "Predčasné voľby sú jedinou možnosťou, ako ukončiť tieto špinavé zákulisné hry o moc. Ľudia na Slovensku majú plné právo, aby sa vláda Slovenskej republiky venovala im, a nie sama sebe," uzavrel Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie