Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
OĽaNO odmieta akceptovať ultimátum od SaS: Čaká nás turbulentná jeseň, reaguje odborník
Zdielať na

OĽaNO odmieta akceptovať ultimátum od SaS: Čaká nás turbulentná jeseň, reaguje odborník

BRATISLAVA / Hnutie OĽaNO sa rozhodlo neakceptovať ultimátum SaS o odchode ministra financií Igora Matoviča zo svojho miesta. Zhodli sa na tom počas predsedníctva hnutia. Podľa politológa Radoslava Štefančíka nás však čaká turbulentná jeseň.

"Predsedníctvo hnutia OĽaNO ako aj jeho poslanecký klub uzniesli, že Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. Toto rozhodnutie je nemenné," informovalo hnutie po spoločnom stretnutí.

Svoje rozhodnutie argumentovalo tým, že práve Matovič vyhral parlamentné voľby a dostal mandát na vládnutie i zostavenie vlády. "Je predsedom strany s najvyšším počtom poslancov v parlamente. Hnutie OĽANO chce naplniť sľuby, ktoré ľuďom dalo v riadnych voľbách," dodalo OĽaNO vo vyhlásení.

"Slovensko dnes čelí bezprecedentným výzvam. Pandémii COVIDu, vojne na Ukrajine, utečeneckej kríze, extrémnej inflácii či rastu cien energií. Je to čas, kedy je potrebné držať spolu, poskytnúť občanom potrebnú oporu a istotu, že ich vláda týmto náročným obdobím bezpečne prevedie," zakončilo OĽaNO vyhlásenie s tým, že na piatok zvolalo stretnutie členov pôvodnej koalície. 

Poslanec OĽaNO Milan Vetrák na sociálnej sieti napísal, že rozhodnutie bolo prijaté jednohlasne. "Verím, že strana SaS cíti zodpovednosť za ďalší vývoj na Slovensku, a prijme spolu s ostatnými koaličnými partnermi ponuku premiéra Eduarda Hegera sadnúť si za jeden stôl a rokovať," dodal.

Čaká nás búrlivá jeseň

"Víťaz volieb a predseda najsilnejšej politickej strany, ktorá vzišla z volieb v roku 2020, nepristal na požiadavku 6 percentnej strany, ktorá ledva preliezla cez 5 percentné kvórum, ktoré na Slovensku pre vstup do parlamentu máme," reagoval politológ Radoslav Štefančík s tým, že Slovensko sa zrejme blíži k vytvoreniu menšinovej vlády.

O tom, či politici skutočne vytvoria menšinovú vládu napokon podľa odborníka rozhodne SaS tým, či si bude v prípade ultimáta stáť za svojimi slovami o demisii ministrov. "No vyzerá to tak, že Slovensko  bude mať od 1. septembra nový tip vlády - menšinovú vládu. Vyzerá to tak, že nás čaká veľmi turbulentná  jeseň," dodal Štefančík.

So vznikom menšinovej vlády sú však v tomto prípade spojené aj isté problémy. "Vláda sa musí spoliehať na to, že jej budú predchádzať návrhy zákonov v parlamente. Na väčšinu zákonov stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. No čo je veľmi dôležité, na to aby sa začala schôdza, musí v pléne sedieť nadpolovičná väčšina všetkých poslancov," vysvetlil odborník s tým, že v tomto prípade môžu hroziť aj obštrukcie.

"Dôležité je vedieť, ako bude postupovať predseda vlády. Či sa bude spoliehať na hlasy predstaviteľov, ktorý sa do parlamentu dostali na kandidátke strany z prostredia krajnej pravice alebo sa to chystá urobiť nejako inak," zakončil Štenfačík.

Súvisiace články

Najčítanejšie