Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SaS reaguje na výčitky OĽaNO: Matovičovo hnutie zavádza, prorodinný balíček sme nemohli vetovať
Zdielať na

SaS reaguje na výčitky OĽaNO: Matovičovo hnutie zavádza, prorodinný balíček sme nemohli vetovať

BRATISLAVA / Kríza medzi vládnymi stranami aj naďalej pokračuje. Olej do ohňa naposledy prilial šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý v statuse na sociálnej sieti opätovne obvinil SaS z použitia veta pri prorodinnom balíčku. Liberáli najnovšie prišli s vysvetlením, prečo podobné argumenty považujú za zavádzajúce.

"V koaličnej zmluve je ustanovenie, že keď ktorýkoľvek koaličný partner s čímkoľvek nesúhlasí, môže čokoľvek zablokovať vyslovením 4 písmen: VETO. Keďže SaS do posledného hlasovania o vete prezidentky ani raz veto nepoužila - logicky - nemohlo prísť k akémukoľvek porušeniu pravidiel a SaS celý postup aj obsah balíčka odtolerovala," napísal predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič v sobotu (13.8.) na sociálnej sieti. Zopakoval tak výhrady členov aj poslancov hnutia voči SaS. 

Liberáli však argument, že mohli vetovať "spoluprácu s fašistami", považujú za nepravdivú a zavádzajúcu. "Bol to práve Igor Matovič, ktorý nielen na koaličných radách, ale aj mediálne tvrdil, že jeho nespravodlivý a miestami škodlivý miliardový nápad nemôžeme vetovať, pretože je v súlade s Programovým vyhlásením vlády. Jediné, čo koaliční partneri uznali, bolo naše veto na vyššie dane," reaguje minister školstva a člen vyjednávacieho tímu Branislav Gröhling.

Vetovať spoluprácu údajne nevedeli

Dodal, že spolupráca s opozičnou ĽSNS bola pre SaS prekročením Rubikonu. "Aj preto sme na neho spolu so stranou Za ľudí apelovali, aby neprelamoval veto prezidentky s fašistami. Ani strana SaS a ani strana Za ľudí v tejto chvíli nevedeli vetovať spoluprácu OĽaNO s ĽSNS. Igor Matovič bol varovaný, že takáto spolupráca so sebou prinesie následky," dodal minister s tým, že Matovič škodí Slovensku a bude rád, ak to potvrdia aj iní poslanci koalície.

​Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) zas viackrát zaznelo, že tzv. rodinný balíček prejde a veto SaS nepomôže. „Bola to podobná situácia, ako pri rôznych bonusoch z réžie Igora Matoviča v boji proti pandémii, kedy pri uplatnení veta SaS bola zrazu použitá kvázi právnická analýza, že veto sa použiť nedá," vysvetlila. Dodala, že v koaličnej zmluve je aj príkaz rešpektovať demokraciu, "čo pri hrubom porušení legislatívneho procesu proti vôli koaličného partnera, je automaticky hrubým porušením koaličnej zmluvy".

"Mňa veľmi mrzí, keď sa politika robí cez statusy na Facebooku. Je to úbohé, trápne a divím sa mojim koaličným partnerom,“ reagoval šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že jeho hnutie problémy rieši priamo s politickými partnermi a podobné správanie je nešťastné. Kollár tiež povedal, čo bude nasledovať v prípade, ak sa koalícia nedohodne.

"Menšinová vláda je faktom. Bude záležať, akým spôsobom sa bude chovať k tejto menšinovej vláde SaS,“ vysvetlil Kollár s tým, že pokiaľ bude aktívne spolupracovať s koalíciou či dokonca blokovať hlasovania a otvárania parlamentných schôdzí, menšinová vláda nemôže fungovať. "V takom prípade sa treba postaviť pred ľudí a povedať, že sme to nezvládli a ideme do predčasných volieb," dodal Kollár.

OĽaNO na vysvetlenie liberálov zareagovalo po niekoľkých hodinách. Ich vysvetlenie, prečo nevetovali prorodinný balíček nevetovali, považujú za zavádzajúce. "Toto tvrdenie zaznelo aj na poslednom stretnutí koaličných strán s SaS, kde všetci prítomní, aj zástupcovia strany SaS sa zhodli, že nikdy nenastala situácia, kedy by akékoľvek uplatnené veto strany SaS nebolo akceptované ostatnými partnermi v koalícii," tvrdí Matovičovo hnutie.

Vypovedanie koaličnej zmluve od SaS údajne prišlo bez akéhokoľvek varovania pred hlasovaním o prorodinnom balíčku. Samotný Sulík mal na koaličnej rade dať súhlas na rokovanie s opozíciou. "My vám to nepodporíme, ale ak chcete, presaďte si to s opozíciou a my ako gesto dobrej vôle to nebude považovať za porušenie koaličnej zmluvy," mal povedať Sulík na koaličnej rade. OĽaNO zároveň vyzýva SaS, aby ustúpili od požiadaviek.

Koaličná kríza je aj naďalej bez riešenia

Zástupcovia vládnych strán sa v piatok (12.8.) stretli vo vládnom hoteli Bôrik. Počas rokovania diskutovali o budúcnosti koalície. Na konci augusta totiž vyprší  ultimátum SaS, podľa ktorého liberáli požadujú vypracovanie novej koaličnej zmluvy. Z nej má vyplývať, že Matovič nebude zastupovať miesto ministra financií. Hnutie OĽaNO deň pred spoločným stretnutím vyhlásilo, že ich predsedníctvo i poslanci sa zhodli, že neustúpia a Matovič ostane ministrom aj po uplynutí tohto ultimáta. "Toto rozhodnutie je nemenné," dodali.

Počas piatkového stretnutia však politici k žiadnemu riešeniu neprišli, má sa preto opakovať. "Veľa vecí sme si vysvetlili, no trváme na našej požiadavke. Ak nie je ochota spraviť tento krok, my sa do koalície nevrátime a podáme demisiu," vyhlásil po rokovaní šéf SaS Richard Sulík s tým, že politickí partneri zatiaľ nenašli žiadne spoločné politické riešenie.

​Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní vlády povedal, že politici si medzi sebou vyjasnili niekoľko pojmov. "Jednou z nich je, že strana SaS nepoužila veto pri prorodinnom balíčku a tiež nikde nepovedali, že ak bude schválený balíček aj po prezidentkinom vete, že z koalície odídu," povedal s dôvetkom, že aj kvôli tomu bolo rozhodnutie SaS prekvapivé.

Ultimátum od liberálov vyprší ku koncu augusta. Ako Sulík už viackrát zopakoval, pokiaľ ich podmienka nebude splnená, ministri za SaS podajú demisie, čím sa dokončí ich odchod z koalície.  

Súvisiace články

Najčítanejšie