Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Konflikt Tabák a Bittó Cigánikovej sa môže skončiť ako priestupok: Problémy so zákonom však má viacero poslancov
Zdielať na

Konflikt Tabák a Bittó Cigánikovej sa môže skončiť ako priestupok: Problémy so zákonom však má viacero poslancov

BRATISLAVA / Minulotýždňová potýčka poslankýň Jany Bittó Cigánikovej (SaS) a Romany Tabák z klubu Sme rodina neostane bez následkov. Politička z klubu liberálov informovala o tom, že na odídenkyňu z klubu OĽaNO, ktorá ju údajne napadla, podáva ttrestné oznámenie. V Národnej rade je však viacero poslancov, ktorí majú problémy so zákonom.

Údajnú potýčku na sociálnej sieti popísala Bittó Cigániková. "Pani poslankyňa Tabák zareagovala maximálnym využitím svojej mentálnej kapacity a teda ako zvieratko. Začala ma ťahať za vlasy a fyzicky napádať," napísala s tým, že na svoju poslaneckú kolegyňu podáva trestné oznámenie. Tabák naopak tvrdí, že konflikt vyhrotila práve saskárka. 

Poslankyňa sa zrejme v prípade obvinenia nemusí obávať vážnejších postihov. "Osobne sa domnievam, že to môže byť kvalifikované ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Nemyslím si, že na základe toho, čo som vedel, to budú vedieť uchopiť v trestnoprávnej rovine," povedal policajný prezident Štefan Hamran pre Denník N. Viacero poslancov NR SR však má problém so zákonom.

Koaličný poslanec Patrick Linhart je obvinený z krivej výpovede, krivej prísahy a prečinu ohovárania. Problémy mu mala narobiť potýčka s policajtom. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár na problém svojho nominanta reagoval, že ide o súkromnú "strkanicu" poslanca s policajtom. Dodal, že každá strana má nejakého obvineného poslanca. "Myslím si, že je to zlá vizitka pre slovenskú politiku, ale platí to paušálne pre všetky politické strany," zakončil Kollár. 

Z poslaneckého klubu Sme rodina je obvinený aj Martin Borguľa. Za vinu sa mu kladie údajné prijatie úplatku vo výške 50-tisíc eur. V prípade pritom mal v minulosti vypovedať ako poškodený. "Pýtal som sa právnikov, či je normálne, že sa z poškodeného stane zo dňa na deň obvinený," uviedol Borguľa.

Problémy však majú aj poslanci OĽaNO. Monika Kavecká, ktorá je aj starostka obce Kunerad, je obivená zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. V prípade preukázania viny jej hrozí trest až 8 rokov. Poslankyňa svoju vinu odmieta. Kavecká pritom bola obvinená aj v januári tohto roku zo zvýhodnenia jedného z uchádzačov vyhlásenej verejnej súťaže, no o mesiac na to obvinenie zrušili. Problémy so zákonom má aj poslanec OĽaNO Igor Hus. Podľa Denníka N má byť obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Problémy so zákonom má aj bývalý poslanec klubu OĽaNO Ján Herák. Ten bol vlani obvinený zo sexuálneho zneužívania maloletých. Potom, ako sa na políciu prihlásila prvá zverenkyňa detského domova, ktorá tvrdila, že ju poslanec zneužíval, sa prihlásili aj ďalšie údajné obete. Exposlanec obvinenia odmieta, no napokon odišiel z poslaneckého klubu OĽaNO a vzdal sa aj poslaneckého mandátu.

Problémy nemajú len poslanci z koaličných radov, ale aj tí, ktorí sedia v opozičných laviciach. Bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico je obvinený spoločne s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Fico sa vyjadril, že obvinenie považuje za "prejav zúfalstva a odplaty za dobrú opozičnú politiku".

Aj bývalý smerák poslanec Peter Žiga (Hlas-SD) je obvinený z podplácania. Podľa slov obvinenej bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej mal prostredníctvom nej poslať 100-tisícový úplatok pre sudkyňu Najvyššieho súdu. Tá ho mala odmietnuť. Obvinený poslanec však s obvineniami nesúhlasí.

Len pred niekoľkými týždňami sa na verejnosti prevalilo obvinenie poslancov Štefana Kuffu a jeho syna Filipa, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke ĽSNS. Kuffovci sú obvinení od decembra  2021 z prečinu nebezpečného vyhrážania. Prípad sa má týkať potýčky medzi poslancami a kežmarským farmárom. Obaja politici v súčasnosti pôsobia v strane Život-NS. 

Obvinenia na krku majú aj ďalší poslanci, ktorých do Národnej rady priviedla práve strana ĽSNS. Miroslav Suja, ktorý v súčasnosti pôsobí v hnutí Republika, je obvinený zo zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Má to súvisieť s predajom hnuteľného majetku banskobystrickej správy ciest.

Poslancom Andrejovi Medveckému a Marekovi Kotlebovi zas zavarila potýčka v Národnej rade. Osudným im v tomto prípade mal byť incident, počas ktorého obliali ukrajinskú vlajku pri hádke s poslancami z SaS. Obaja poslanci sú obvinení z trestného činu výtržníctva.

Problém má aj samotný šéf ĽSNS Marian Kotleba. Ten bol už v minulosti obvinený z trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd. Najvyšší súd ho napokon odsúdil na podmienečný trest v dĺžke šesť mesiacov. Odsúdenie z úmyselne spáchaného trestného činu ho zároveň doviedlo k strate poslaneckého mandátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie