Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Komentátori Soltész a Tkačenko o aktuálnej situácii: Toto je najnudnejšia vládna kríza v histórii
Zdielať na

Komentátori Soltész a Tkačenko o aktuálnej situácii: Toto je najnudnejšia vládna kríza v histórii

BRATISLAVA / Koaličná kríza je podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza a komentátora denníka Sme najnudnejšou v histórii. Rokovanie o budúcnosti štvorkoalície bude ešte ostré. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to pripustil predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. O možnosti predčasných volieb uviedol, že sa do toho "absolútne rútime".

Hoci piatkové stretnutie na Bôriku neprinieslo žiaden výsledok, menšinovú vládu Kollár nepovažuje za riešenie. Kollár viackrát zopakoval, že sa bude snažiť o dosiahnutie dohody, aby štvorkoalícia pokračovala. Podľa Fica by sa za vládnutia Smeru nestalo, že by koaličný líder počas krízy išiel dovolenkovať.

Kollár si myslí, že by bolo na mieste, aby šéf liberálov Richard Sulík (SaS) o situácii rokoval, pripustil však, že každý má právo na dovolenku.

"My nezvládame vládnutie, pretože nie sme schopní sa štyria dohodnúť. Ideme do ťažkej, najťažšej doby a ideme sa vadiť, kto kde bude sedieť. Potrebujeme okamžite vyriešiť elektrickú energiu pre ľudí, potrebujeme, aby si mohli kúpiť jedlo a nemuseli mrznúť alebo hladovať," vyhlásil líder Sme rodina. Poukázal tiež na to, že sú tu "dve egá a ani jeden nechce ustúpiť".

Matovič má podporu Za ľudí

Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby ostala koalícia jednotná a našla riešenie krízy. Deklarovali to predstavitelia strany Viera Leščáková a Dušan Velič po piatkovom rokovaní v bratislavskom vládnom hoteli Bôrik. Velič uviedol, že všetky strany sa snažia vytvoriť podmienky pre SaS, aby vo vláde zotrvala a rovnako chcú zotrvanie štvorlístka.

"Strana Za ľudí sa bude sústrediť na to, aby sme ostali jednotní a našli riešenia. Ak nám jeden z partnerov dáva isté podmienky, ktoré sú až možno politicky nesplniteľné, pripadá nám to ako exit stratégia alebo úniková stratégia, ktorú nechápem," poznamenal.

Podľa komentátorov sme v situácii, kedy štát nikto neriadi

Podľa komentátorov Arpáda Soltésza a Petra Tkačenka koalícia v tejto situácii nemá už o čom rokovať, pretože všetci zúčastnení si už vzťahy a postoje tlmočili, a to rovno cez médiá. "Je to agónia nudy," uviedol Soltész a poznamenal aj to, že sa zdá, že reprezentanti SaS by radi zostali vo svojich kreslách. 

OĽaNO sa podľa komentátorov spolieha na to, že SaS nebude chcieť v parlamente zahlasovať za pád vlády. Odvolali sa však na to, že ministri na svojich pozíciách určite nezostanú a to napriek tomu, že Mária Kolíková je na ministerstve spravodlivosti napriek tomu, že toto ministerstvo patrí strane Za ľudí. 

Viac vo videu:

Súvisiace články