Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Odborníci zhodnotili vládne rokovanie: Heger pomenoval problémy v koalícii, no podmienka Sulíka je jasná
Zdielať na

Odborníci zhodnotili vládne rokovanie: Heger pomenoval problémy v koalícii, no podmienka Sulíka je jasná

BRATISLAVA / Ani sobotné (20.8,) rokovanie v Bôriku neprinieslo v koaličnej kríze žiaden posun. Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) síce prišiel s návrhmi ďalšieho fungovania koalície, no predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) skonšatoval, že všetko speje k podaní demisií ministrov za SaS. Odborníci zhodnotili výssulíledok vládneho stretnutia.

Predseda vlády už vopred avizoval, že na sobotné rokovanie príde s návrhmi na ďalšie fungovanie koalície, ktoré majú zlepšiť budúcu spoluprácu medzi vládnymi stranami. Po novom by sa tak podľa Hegera mala zaviesť rozhodcovská komisia v prípade sporov, výmena štátnych tajomníkov na rezortoch hospodárstva a financií, koaličné rady bez účasti Sulíka a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), sankcie v prípade nedodržania podmienok či vytvorenie plánu na pomoc občanom v budúcom období.

"Sme pripravení o týchto bodoch diskutovať, sú to racionálne, rozumné riešenia, myslím si, že nájdeme dohodu, ale toto všetko až po tom, keď bude splnená naša základná požiadavka," reagoval Sulík po sobotnom rokovaní. Predseda SaS taktiež ponúkol svoju demisiu v prípade, ak by z vlády odišiel aj Matovič. Odchod ministra financií je zároveň ultimátum, ktoré liberáli dali pre svoje zotrvanie v koalícii. Avšak minister financií svoj odchod z funkcie naďalej odmieta.

"Heger prišiel so zúfalým návrhom v zúfalej situácii. Tieto body nepriamo pomenúvajú problémy, ktoré v tejto koalícii sú," zhodnotil politológ Tomáš Koziak s tým, že sa to týka osobnej animozity medzi Sulíkom a Matovičom. Reálne fungovanie koalície v ponúknutých podmienkach je podľa neho otázne. "Mohlo by to fungovať v režime svietenia a kúrenia, ale nie v rámci normálne fungujúcej koalície," vysvetlil. Podotkol, že premiérove podmienky by lídrom OĽaNO a SaS znemožnili spoločnú komunikáciu v rámci koalície.

​Politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že liberáli nemajú dôvod rokovať o podmienkach, ktoré predstavil Heger do momentu, kým nebude splnené ich ultimátum. "SaS stanovila ultimátum a chce, aby bolo dodržané. SaS sa teda nemá dôvod nad zamýšľať ponukou Hegera," myslí si.

Odborník dodal, že v prípade ak niekto stanoví ultimátum, nie je priestor na žiadne rokovanie. Ako dodal, slová šéfa SaS hovoria jasne. "O týchto možnostiach chce rokovať až v tom momente, keď Igor Matovič odíde z vlády," dodal.

"Podmienka SaS bola položená zle, bola položená ultimatívne. A OĽaNO ju v takej podobe určite nemohlo prijať," myslí si Koziak. Odvolal sa pritom na volebný výsledok oboch strán. Návrh Sulíka na odchod zo svojej funkcie berie za najzásadnejší posun sobotného rokovania. "Zrejme si aj Sulík uvedomil, že jednostranná požiadavka z pohľadu OĽaNO neakceptovateľná," vysvetlil odborník s tým, že ak SaS chce ostať v koalícii, musela ponúknuť protinávrh. 

Koaličná strana Za ľudí na rokovaní taktiež predstavila ideu, podľa ktorej by Sulík dostal akúsi "trojmesačnú výpovednú lehotu"Liberáli mali reagovať, že svoj úmysel odísť z koalície verejne vyhlásili takmer dva mesiace dozadu, no sú ochotní zaučiť nového ministra hospodárstva.

"Svedčí to o tom, ako ministerka Remišová vládne. Môže to znamenať, že chcela byť v tejto koaličnej kríze nejako viditeľná a ukázať sa s nejakým riešením, no podľa mňa je tento návrh absolútne zbytočný," dodal Koziak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie