Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na účte Hlasu pribúdajú centové príspevky s ironickými odkazmi: Aj to je peniaz, reaguje Šutaj Eštok
Zdielať na

Na účte Hlasu pribúdajú centové príspevky s ironickými odkazmi: Aj to je peniaz, reaguje Šutaj Eštok

BRATISLAVA / Má, čo chcel? Hlas-SD vznikol po parlamentných voľbách, keď sa "Pelleho jedenástka" odtrhla zo Smeru-SD a založila vlastnú stranu. Jej členovia tak prišli o príspevky za volebný výsledok či majetok materskej strany. Po výzve lídra Hlasu Petra Pellegriniho na ich transparentný účet ku komunálnym voľbám ľudia prispievajú centy s ironickými odkazmi.

Keď šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini koncom júla ľudí vyzval, aby jeho strane poslali príspevky na jej chod, zrejme netušil, čo tým spôsobí. K téme totiž dodal, že čo si strana "naškabká", to má. Tento jeho výrok za necelé dva mesiace doslova zľudovel. Okrem satirických stránok sa ho najnovšie chytil aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). "Verím, že si na tú elektrinu naškrabká aj sám," odkázal šéfovi Hlasu v reakcii na jeho návrh podporiť domácnosti príspevkom 300 eur na platbu energií.

Medzičasom sa Pellegrini tiež priznal, že po jeho medializovanej výzve sa strane ozvalo viacero ľudí. Občania si zrejme všimli aj transparentný účet Hlasu-SD, ktorý si vznikol kvôli blížiacim sa komunilným voľbám. Aj napriek tomu, že ešte pár dní dozadu na ňom svietili červené čísla, straníci už stihli financie doplniť a v súčasnosti (9.9.) je transparentný účet v pluse viac než 1300 eur.

​Na stránke, kde je účet zobrazený, sa však okrem iného hromadia aj párcentové príspevky od občanov. Na tom by nebolo nič zaujímavé, keby ich nesprevádzali ironické odkazy od ľudí. "Príspevok na rozpad strany," píše sa v jednom z nich. "Pre Smer, pardon Hlas," odkazuje ďalší. Darcovia vo svojich odkazoch posielajú peniaze aj pre fotografa Pellegriniho psa či na pobyt v soláriu pre poslanca Richarda Rašiho.

Generálny manažér Hlasu a poslanec Matúš Šutaj Eštok je jasného názoru. Novovzniknutú stranu podľa neho poteší každé euro. "Evidujeme, že nám prišli nejaké takéto smiešne sumy, ale zatiaľ sme nerozmýšľali, čo s tým budeme robiť," povedal pre Noviny PLUS s tým, že straníci sa zatiaľ na riešení nedohodli.

"Naopak, evidujeme pomerne vysoký záujem ľudí, ktorí nám chcú prispieť na stranu," dodal Šutaj Eštok. Podotkol, že vzhľadom na to, že Hlas-Sd vznikol až po parlamentných voľbách, na chod strany od štátu nedostali žiadne peniaze. "Sme vďační za každý jeden cent a ak má niekto čas na posielanie jedného centa, pre nás je peniaz ako peniaz," zakončil poslanec.

​Odkazy posielali aj v minulosti

Nejde pritom o ojedinelý jav. Aj pred prezidentskými či parlamentnými voľbami sa našli ľudia, ktorí kandidátom pomocou pltieb na transparentné účty posielali vtipné či urážlivé odkazy. Bývalý kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič na podobné odkazy zareagoval po svojom - "vtipkárom" peniaze vrátil. Jeho vtedajšia hovorkyňa Renáta Goldírová vtedy pre portál aktuality.sk povedala, že dôvodom je práve negatívny obsah odkazov od ľudí.

Podobný zmysel pre humor majú zrejme aj naši českí susedia. Tí v roku 2017 na transparentný účet vtedajšiemu kandidátovi na prezidenta Milošovi Zemanovi tiež posielali minimálne finančné dary s ironickými odkazmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie