Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SaS o nových daňových návrhoch: Chceme zrušiť koncesionárske poplatky, ale aj zvýšiť daň z hazardu a liehu
Zdielať na

SaS o nových daňových návrhoch: Chceme zrušiť koncesionárske poplatky, ale aj zvýšiť daň z hazardu a liehu

BRATISLAVA / Ekonomickí liberáli prichádzajú so systémom tzv. dvojičiek. Navrhujú niektoré dane zvýšiť za predpokladu, že iné daňove zaťaženie sa zníži. Malo by ísť napríklad o zvýšenie dane z liehu s tým, že sa zníži daň z gastra na 10 %. Návrhov však má byť niekoľko.

SaS predložila štyri návrhy do Národnej rady SR a všetky sa týkali daní. "Vetovali sme návrhy na zvyšovanie daní, avšak to neznamená, že nemôže prísť k žiadnym zmenám v daniach," uviedol líder SaS a minister hospodárstva v demisii Richard Sulík s tým, že SaS presadzuje neutrálne dane. 

"Štát žmýka občanov čím ďalej, tým viac," pokračoval Sulík a dodal, že toto žmýkanie označil za trest za úspech a demotiváciu. SaS navrhuje zvýšiť daň z liehu, ale presadzuje, aby sa DPH v gastre znížila na 10 %. V náväznosti na ďalšie zvýšenie dane bude SaS presadzovať zrušenie koncesionárskych poplatkov. 

Politici podľa Sulíka pristupujú k verejným financiám tak, akoby rozdávali z vlastného. "Samozrejme, že dúfam, že si tieto naše návrhy osvoja aj naši bývalí koaliční partneri. Nakoniec chcú, aby sme im hlasovali za ich návrhy," uzavrel Sulík.

Predseda parlamentného výboru Marián Viskupič zdôraznil, že predmetné návrhy pomôžu ľuďom. Daň z rúry chce SaS podmieniť zrušením koncesionárskych poplatkov, ktoré by nahradil nárokovateľný štátny príspevok, ktorý by sa pravidelne zvyšoval o infláciu. SaS avizuje, že štát by zrušením koncesionárskych poplatkoch ušetril cez dva milióny eur. 

SaS chce meniť aj daň z hazardu s tým, že by zvýšila sadzby a bez zmeny odvodov. V prípade zníženia DPH v gastre sa uľaví nielen občanom v reštauráciách, ale aj tým, ktorí navštevujú jedálne a vývarovne. "Čo sa týka dopadu zníženia, bude vykrytý daňou z ruskej ropy," uviedol Viskupič a špecifikoval, že by malo ísť o výpadok okolo 150 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie