Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda stále nemá zoznam kandidátov na ministerské posty. Ochráni premiér odborníkov pred Matovičom?
Zdielať na

Vláda stále nemá zoznam kandidátov na ministerské posty. Ochráni premiér odborníkov pred Matovičom?

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nedostala od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, ani o tom, ako si predstavuje fungovanie svojej menšinovej vlády. Termín prijatia podaných demisií preto zatiaľ nie je určený. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka je pritom pripravená demisie odchádzajúcich ministrov prijať a nových vymenovať čo najskôr. Potrebujeme totiž funkčnú vládu, ktorá Slovensko prevedie náročným obdobím," skonštatoval hovorca. Hlava štátu je podľa neho presvedčená, že vzniknutá situácia sa dala dlho predvídať a koalícia mohla mať už dávno zhodu na personálnych nomináciách. "Ďalšie čakanie si v súčasnej situácii nemôžeme dovoliť," dodal.

Heger na pracovnej ceste v Ríme zopakoval novinárom, že mená kandidátov prednesie najprv prezidentke a až potom bude o nich informovať verejnosť. Poukázal, že sa s Čaputovou nemohli stretnúť, keďže ona bola začiatkom týždňa v zahraničí a on je teraz. "Budem zajtra v Bratislave a budem s ňou v tejto veci komunikovať," poznamenal včera Eduard Heger, ktorý ešte v pondelok (5. 9.) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová.

Odborníci bez výtlaku?

Mená potenciálnych nových ministrov členovia vlády nekonkretizovali ani na vláde v stredu. Eduard Heger však priznal, že by malo ísť o odborníkov. 

​Tí však budú s ohľadom na históriu tejto vlády v neľahkej pozícii a to najmä ak si spomenieme na útoky Igora Matoviča na bývalú šéfku ŠUKL Zuzanu Baťovú, politického komentátora Mariána Leška, ale aj jeho pravidelné útoky na médiá a akýchkoľvek kritikov jeho nápadov. 

Podobne je na tom aj Roman Mikulec, ktorý naposledy zaútočil na Úrad pre verejné obstarávanie, ktoré rozhodol, že pri zmluvách na hraniciach nebolo všetko s kostolným poriadkom. Mikulec zaútočil tým, že ÚVO malo konať protizákonne.  

​Ministri zároveň nedokázali garantovať politickú podporu, ale ani to, kto bude niesť za rezorty plnú zodpovednosť, nakoľko by nemalo ísť o straníckych nominantov. Zároveň je medzi členmi vlády cítiť aj určitú podráždenosť a nevôľu odpovedať na pokladané otázky. 

Eduard Heger napríklad odmietol odpovedať, či garantuje, že na odborných nominantov nebude útočiť Igor Matovič tak, ako do teraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie