Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kolíková chce prekopať infozákon: Zverejňovanie informácií o kandidátoch na verejné funkcie by mohlo byť povinné
Zdielať na

Kolíková chce prekopať infozákon: Zverejňovanie informácií o kandidátoch na verejné funkcie by mohlo byť povinné

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) do medzirezortného pripomienkového konania predložila novelu tzv. infozákona. Podľa ministerky je navrhovaná úprava posunom pre tých, ktorí o informácie žiadajú aj pre tých, ktorí ich poskytujú. Pri návrhu legislatívy pritom odkazuje na viacero bodov z Prgramového vyhlásenia vlády (PVV) SR.

Kolíková na úvod povedala, že si uvedomuje, že je ministerkou v demisii. "Novela je v súlade zo všetkým, čo sme si v koalícii povedali a v súlade s PVV," vysvetlila s tým, že na novele zákona pracovali niekoľko mesiacov. Návrh zákona obsahuje aj viacero pripomienok zo strany už bývalých koaličných partnerov SaS. S prípadnými výhradami sa však bude musieť vysporiadať nasledovník Kolíkovej v rezorte. "Téma infozákona sa vždy spája s rozsiahlym pripomienkovým konaním," dodala. 

Čo sa týka samotnej úpravy zákona, ministerka vo viacerých bodoch odkazuje na PVV. "Je tu veľký tlak zo strany občianskej spoločnosti, rozšíriť možnosti prístupu k infomráciám," povedala Kolíková s tým, že väčší rozsah prístupu k informáciám je potrebný aj z opačnej strany. "Snažili sme sa v prvom rade reagovať na PVV, aj na pripomienky súvisiace s procesom schvaľovania zákonov," zakončila. 

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál taktiež zopakoval, že návrh novely vychádza z PVV. "Aj na základe toho, že poznáme výhrady ako verejnosti, tak dotknutých osôb, pridávame aj ďalšie časti," dodal. Rezort o legislatíve opakovane rokoval aj s viacerými organizáciami, ktoré pracujú s informáciami, ktoré pod zákon spadajú. 

Ministerstvo spravodlivosti tak navrhuje, aby žiadateľ dostal konkrétny "postup", ako sa dostať k informácii, ktorú požaduje. Či už ide o presný webový odkaz alebo dokument s označenými konkrétnymi časťami. Povinná osoba aj vo vzťahu k novým firmám taktiež dostane novú definíciu. "Chceme zaviesť povinné zverejňovanie o osobách, ktoré sa chcú uchádzať o verejnú funkciu ako aj samotných verejných funkcionároch" pokračoval Dostál. 

​V novele zákona sa taktiež spomína rozšírenie povinnosti vyplývajúce zo zákona aj na štátne firmy a dcérske spoločnosti štátnych firiem. Zverejňovanie zmlúv by sa tak tiež malo predlžiť z 5 rokov na 10 rokov. Novou legislatívou sa má tiež vypustiť výnimka zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. "Novela tých zmien obsahuje viac," zakončil Dostál.

Súvisiace články

Najčítanejšie