Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlas nepodporí otvorenie riadnej schôdze NRSR: Chcem vidieť tých 76 poslancov, ktorí podporia vládu, hovorí Pellegrini
Zdielať na

Hlas nepodporí otvorenie riadnej schôdze NRSR: Chcem vidieť tých 76 poslancov, ktorí podporia vládu, hovorí Pellegrini

BRATISLAVA / Po odvolávaní miistra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) príde na rad prvé riadne rokovanie Národnej rady po tom, ako Sas odišla do opozície. Líder Hlasu-SD a poslanec Peter Pellegrini priblížil, ako by jeho začiatok mohol vyzerať.

Poslancov čaká pri 72. rokovaní parlamentu 139 bodov na prerokovanie. Schôdza sa začne po ukončení odvolávania Mikulca, zrejme v stredu (14.9.). Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že táto schôdza zrejme ukáže, ako dokáže fungovať menšinová vláda. 

Iný plán má, zdá sa, mimoparlamentný Hlas-SD, ktorý v Národnej rade zastupuje 11 poslancov. "My chceme vidieť, kto bude podporovať túto vládu a my budeme robiť klasickú obštrukciu. Chceme vidieť tú 76," povedal Pellegrini počas rokovania Národnej rady.

"Opozíciu si nevyberáte. Uvidíme, či nejaký poryv opozičnáctva u sasky bude pretrvávať dlhodobo," dodal Pellegrini. "Od zajtra sa podľa mňa začne parádny súbor v parlamente," pokračoval s tým, že koalícia nefungovala pri 93 členoch a nebude fungovať ani pri 73.

Pellegrini však dodal, že koalícia môže počítať s jeho podporou pri dvoch zákonoch - zmenu Ústavy a povinnosť pre poslancov, aby prešli psychiatrickýcn vyšetrením, ktoré má určiť, či sú schopní zastupovať svoju funkciu.

Odvolajú Matoviča?

Čo sa týka odvolávania Igora Matoviča, prípravu ktorého avizuje SaS, Hlas bude s liberálmi rokovať najprv o tom, či podporia návrh na zmenu Ústavy a konanie predčasných volieb. "Neviem si predstaviť, ako by Igor Matovič druhýkrát odvolaný saskou dovolil, ich návrat do vlády," dodal.

"Držím palce Rišovi Sulíkovi, aby si obliekli tričká a aby bolo jasné, kto za koho kope," reagoval Matovič na svoje možné odvolávania. Či si by v prípade svojho odvolania vedel predstaviť návrat SaS do vlády, prezradiť nechcel. Ako však dodal, svoj návrat do parlamentu si vie predstaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie