Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Máriou Kolíkovou: Eduard Heger mal ísť do bolestivejších rozhodnutí a konfliktu s Matovičom
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Máriou Kolíkovou: Eduard Heger mal ísť do bolestivejších rozhodnutí a konfliktu s Matovičom

BRATISLAVA / Umenie je vedieť správne odisť, ale nemám pocit uspokojenia, uviedla Mária Kolíková s tým, že teraz odišla z vlády, aby sa raz mohla vrátiť. Ako vníma svojho nástupcu, ale aj to, v akom stave je reforma, predstavila v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ.

"Nerátam, že by som sa vrátila k advokácii, hoci v rámci poslaneckého mandátu taká možnosť je," povedala v úvode relácie odídená ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zdôraznila, že po tom, čo sa venovala politike, si návrat do advokácie nevie predstaviť. Je to práve preto, že je dôležité vyslať ľuďom signál. 

"Byť zodpovedný a slušný sa vo vláde s Igorom matovičom nedá," pokračovala ministerka s tým, že odchod bol nevyhnutný. Verejnosť však nepozná ako sa kríza vyvíjala vo vnútri. Kolíková poznamenala, že na mieste premiéra Eduarda Hegera by išla do bolestivejších rozhodnutí. "Áno, mal dať demisiu a ísť do konfliktu s Igorom Matovičom," doplnila ďalej. 

Ministerka akcentovala aj to, že štátny úradníci na rezorte spravodlivosti sú na špičkovej úrovni a práve jej rezort zohráva kľúčovú úlohu aj v prípade legislatívnych procesov a to vrátane medzirezortných pripomienkových konaní. 

Novému ministrovi treba dať pár dní, tvrdí ministerka

Svojmu nástupcovi vyčíta to, že práve Advokátska komora "torpédovala" jej reformu už od začiatku. Exministerka sa obáva aj toho, že jej nástupca tejto reforme nerozumie. Zdôraznila aj to, že na implementovanie reformy má veľmi krátky čas. "Z tohto pohľadu je to v jeho rukách, lebo ten čas je tu do začiatku januára," poznamenala s tým, že ministrovi spravodlivosti treba dať pár dní. "Ak sa však rozhodne všetko auditovať, tak nie je šanca to stihnúť," uviedla Kolíková ďalej. 

Ministerka akcentovala aj to, že v rámci nastavenia reformy urobila všetko, čo bolo v jej silách a urobila veľké množstvo implementačných krokov. "Stretla som sa so všetkými súdmi a bratislavským sudcom som dala termíny na to, aby sa somnou stretli," pokračovala ďalej a skritizovala aj advokáta a bývalého politika Radoslava Procházku, ktorý podľa nej k téme reformy pristupuje povrchne a nehovorí pravdu. 

Matovič mal sabotovať jej prácu od začiatku

Exministerka poznamenala aj to, že hoci sa s ministerstvom financií snažila komunikovať tak, ako sa dohodli, reakcie a potrebné odpovede neprichádzali. "Keď som podala demisiu, tak s nami rezort začal komunikovať v hodinách," povedala Kolíková a dodala, že predtým odpovede z ministerstva financií neprichádzali mesiace. Spomenula aj to, že rokovania s Eduardom Hegerom prebiehali bez zmienky o finančných problémoch a tie nastali až za Igora Matoviča. Exministerka špecifikovala aj to, že so žiadaním financií na správne súdy a na ďalšie položky po častiach súhlasila len preto, že by došlo k blokovaniu celej súdnej reformy. 

Paragraf 363 je problém, na riešenie dohodnuté so Sme rodina je zvedavá

Nástupca Márie Kolíkovej bol mimoriadne kritický voči zmenám v paragrafe 363. Exminsiterka pripomenula, že zatiaľ čo Viliam Karas vystupoval od začiatku proti zmenám v paragrafe, v prípade GP Maroša Žilinku to bolo presne naopak. Bývalá šéfka spravodlivosti sa stretávala s viacerými špeciálnymi prokurátormi a rokovala o zmene paragrafu 363, ešte v čase, keď Kolíková pripravovala program Za ľudí. "Teraz sa stal generálnym prokurátorom a vidí to inak," poznamenala Kolíková a dodala, že Karasa z pozície advokáta chápala. 

Nový trestný kódex zaistí skrátenie väzby, ale aj trestných konaní

"'Viliam Karas sa venuje oblasti obchodného a európskeho práva," uviedla ministerka s tým, že nový šéf rezortu spravodlivosti sa nesmie o trestných kódexov radiť s trestnými právnikmi. "Nemusí to vystavovať kritike, pretože je to v riadnom medzirezortnom pripomienkovaní," zdôraznila s tým, že je nemožné, aby sa nadŕžalo Advokátskej komore. 

Ďalším vážnym problémom sú sexuálne delikty. "Stalo sa množstvo chýb," uviedla na margo prípadu, kde sa obeť nedočkala spravodlivosti, ani po 14-tich rokoch a to napriek tomu, že zneužívanie trvalo roky. Ministerka zopakovala, že chyby spôsobila GP v Dolnom Kubíne. Výsledky dovolania zatiaľ nie sú známe. 

A čo referendum?

Rozhodnutie prezidentky považuje exministerka za správne. "Pán Fico, ako právnik veľmi dobre vie, že sú ústavne pochybné. On to dobre vie a chcel dostať prezidentku do tejto situácie, aby to využil na politický boj," zhodnotila Kolíková s tým, že jej sa zdá skrátenie volebného obdobia cez referendum veľmi problematické. Ústava by podľa nej mala možnosť dať parlamentu sa samo rozpustiť. "Toto je podľa mňa riešenie, ktoré je ústavne priechodné," poznamenala exministerka za SaS na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie