Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roman Mikulec zostáva ministrom vnútra: Za jeho odvolanie hlasovalo 58 prítomných
Zdielať na

Roman Mikulec zostáva ministrom vnútra: Za jeho odvolanie hlasovalo 58 prítomných

BRATISLAVA / Politická kultúra sa slovenskému parlamentu vyhýba, akoby mal lepru. Počas diskusie sa poslanci a ministri urážali, osočovali a padali aj hrubé výrazy.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva šéfom rezortu vnútra. Z prítomných 145 poslancov za vyslovenie nedôvery hlasovalo 58 poslancov. Na odvolanie ministra by však bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých prítomných, čiže 76 poslancov. "Prácu budem vykonávať tak, ako aj doposiaľ. Neviem, čo si kto dokáže vymyslieť na moje meno," reagoval Mikulec. Dodal, že jeho rezort čakajú v nadchádzajúcom období viaceré výzvy.

Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš zdôraznil, že v súčasnosti má polícia rozviazané ruky, čo dokazujú napríklad aj obvinenia nominantov opozičného Smeru. "Naďalej sa budú konať vyšetrovania, naďalej sa budú kumpáni Roberta Fica aj Petra Pellegriniho priznávať," dodal Šipoš.

"Len potvrdzujú, že Roman Mikulec je bariérou medzi politikou a spravodlivosťou," reagoval minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že súčasná koalícia odblokovala orgány činné v trestnom konaní od politiky. Podľa šéfa OĽaNO v tomto prípade ide aj o snahu o pomstu opozície kvôli trestným stíhaniam ich nominantov. "Je to ako keby mal výložky so siedmimi hviezdičkami," dodal Matovič.

Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo šesť rečníkov písomne. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru-SD Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol vicepremiér a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Následne sa ďalších šesť poslancov prihlásilo ústne a debatu k odvolávaniu opozícia vybavila za popoludnie. Hlasovať sa bude dnes o 11:00. 

Minister Matovič a jeho hrubé výrazy

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič sa počas utorkovej (13.9.) schôdze vyjadril, že opakovanú snahu Smeru-SD o odvolanie Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra považuje za dôkaz, že si robí robotu tak, ako má.

Uviedol to v Národnej rade (NR) SR počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Matovič vo svojom vystúpení opakovane kritizoval súčasnú opozíciu a pripomenul viaceré kauzy bývalých vlád, pričom poukázal aj na právoplatné rozsudky o vine niektorých nominantov bývalých vlád.

"Mafia nám tu vládla. Že sa nehanbíte zneužívať ťažkú situáciu, v akej sa Slovensko nachádza, v akej sa ľudia nachádzajú. Vagabundi, zlodeji, mafiáni," kričal v pléne. Hovoril o systematickom rozkrádaní krajiny za vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (nezaradený), o korupcii a ďalších podozreniach. Kritizoval aj SaS, ktorá opustila vládu. Apeloval na liberálov, aby nenahrávali mafii a aby sa pri hlasovaniach v parlamente postavili na správnu stranu.

Matovič prečítal aj uznesenie vlády, ktorá odmietla návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Kabinet to považuje za politicky motivovaný útok, ktorý je podložený nepravdivými informáciami. "Roman Mikulec si robí svoju prácu profesionálne a odborne so zreteľom na občana a jeho pomoci na prvom mieste," skonštatovala vláda.

Fico Mikulca obvinil z korupcie aj rodinkárstva

Koalícia nastavila nebezpečné parametre do budúcna. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej opätovne čelí pokusu o odvolanie minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Poukázal pritom na podozrenia z manipulácie viacerých káuz či z korupcie. "Nastavili ste parametre, ktoré sú mimoriadne nebezpečné," adresoval Fico koalícii a upozornil na dôsledky do budúcna.

Pýta sa, čo budú členovia terajšej koalície robiť po príchode novej vlády, ak napríklad bude brat ministra vnútra dostávať jednu zákazku za druhou a bude profitovať na tom, že jeho brat je ministrom vnútra. Podľa Ficových slov sa za Mikulca hanbia aj koaliční poslanci, no nemôžu hlasovať za jeho odvolanie. Podotkol, že minister vnútra zbytočne traumatizuje parlament i spoločnosť.

Mikulcovi vyčíta podozrenia z korupcie či z netransparentných nákupov. Tvrdí tiež, že minister vedel o manipulácii s vyšetrovaním káuz. Verí, že príslušné orgány riadne prešetria mieru zodpovednosti kompetentných osôb v uplynulých rokoch tejto vlády.

Patrick Linhart (Sme rodina) pôjde proti prúdu

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po prázdninovej prestávke vrátili v utorok popoludní do lavíc. Zišli sa na mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Opozícia sa pokúša odvolať Mikulca už po siedmykrát.

Poslanec za Sme rodina Patrick Linhart už avizoval, že plánuje hlasovať za odvolanie Mikulca. Na nasledujúcej riadnej schôdzi by sa mali poslanci zaoberať viacerými návrhmi, program má takmer 140 bodov. Očakávajú sa tiež zmeny v zložení parlamentu po návrate ministrov SaS, ktorí podali demisiu. Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) bude fungovať ako menšinová, teda bez väčšinovej podpory v parlamente. To, či bude NR SR funkčná a či budú vláde prechádzať zákony, sa uvidí práve na aktuálne zvolaných schôdzach.

Najčítanejšie