Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SaS plánuje zmenu paragrafu 363: Zákon odoberá niektoré právomoci generálneho prokurátora, reaguje Baránik
Zdielať na

SaS plánuje zmenu paragrafu 363: Zákon odoberá niektoré právomoci generálneho prokurátora, reaguje Baránik

BRATISLAVA / Poslanci SaS navrhuju zákon, ktorý pomôže zvýšiť transparentnosť prokuratúry. Týka sa úpravy kontroverzného paragrafu 363.

"Cieľom nášho návrhu je stransparentniť prokuratúru a urobiť zo Slovenska právny štát," povedal poslanec Alojz Baránik (SaS). Chcú dosiahnuť, aby ak má byť niekto trestne stíhaný, tak skutočne bude. "Je to široko koncipovaný zákon, ktorý odoberá niektoré právomoci generálneho prokurátora. To ale neznamená, že nebude môcť vykonávať svoju funkciu," dodal Baránik.

"Koncipovali sme to tak, že 363 môže byť použitá len v neprospech obvineného a na rozhodnutia, nie vo veci," vysvetlil Baránik. "Nechceme mať prokuratúru, ktorá, ako napríklad v prípade Hedvigy Malinovej, niekoho dokáže stíhať 10 rokov," doplnil.

V súčasnosti je ako opravný prostriedok sťažnosť, prípadne výmena generálneho prokurátora. Čo sa týka ďalšej politickej podpory, politici o tom budú rokovať. 

"Táto právna úprava vyvstala z dobrej spolupráce aj s ministerstvom spravodlivosti," povedala exministerka Mária Kolíková (SaS) s tým, že do procesu tvorby sa zapojili aj viacré organizácie. Tvorbe legislatívy predchádzala odborná diskusia.

Súvisiace články

Najčítanejšie