Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci OĽaNO predložia návrh na zmenu paragrafu 363: Predpokladajú, že súhlasiť bude aj Sme rodina
Zdielať na

Poslanci OĽaNO predložia návrh na zmenu paragrafu 363: Predpokladajú, že súhlasiť bude aj Sme rodina

BRATISLAVA / Poslanci Milan Vetrák (OĽaNO) a Lukáš Kyselica (OĽaNO) do Národnej rady SR predkladajú návrh zákona, ktorý upraví kontroverzný paragraf 363. Ako informovali, s touto úpravou má súhlasiť aj koaličné hnutie Sme rodina, ktoré doposiaľ akúkoľvek zmenu blokovalo.

Milan Vetrák na na tlačovej konferencii uviedol, že v súčasnosti dôvera v právny štát stúpa. "Nie je to výrazný skok, Európska komisia hovorí asi o 5 percentách," pokračoval poslanec s tým, že jednou z vecí, ktorá vyššej dôvere v právny štát bráni, je podľa politika nadužívanie paragrafu 363.

"Je to pomerne často používaný paragraf zo strany generálnej prokuratúry. S takýmto používaním paragrafu nie sme spokojní," povedal s tým, že doposiaľ v úprave paragrafu neprišlo k žiadnej zhode v koalícii. To by sa mohlo zmeniť. Poslanci totiž informovali o tom, že prichádzajú s návrhom zákona. S novelou by malo súhlasiť aj koaličné hnutie Sme rodina, ktoré doposiaľ zmeny v platnosti paragrafu 363 blokovalo. "Za ľudí, OĽaNO a SaS by v tomto prípade zašli ešte ďalej," dodal Vetrák. V prípade posunu zákona do druhého čítania by chceli spustiť verejnú diskusiu.

Zákon bude predkladať samotný Vetrák s poslancom Lukášom Kyselicom. Ako informoval Kyselica, s preskúmaním kontroverzného paragrafu koalícia súhlasila aj v Programovom vyhlásení vlády. Dodal, že paragraf 363 je vnímaný ako mimoriadny opravný prostriedok. "Aj z ročenky generálnej prokuratúry z minulosti vyplýva, že paragraf 363 je zneužívaný ako stupeň odvolania," vysvetlil Kyselica. Ako dodal, paragraf 363 by však mal slúžiť ako mimoriadny opravný prostriedok, "ktorý by sa mal používať až v prípade, ak sú všetky ostatné možnosti vyčerpané"

Vráti sa do "bodu nula"

Ako Kyselica doplnil, paragraf 363 vznikol v roku 2005. Dodal, že v pôvodnom znení sa píše, že "porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci".  Zmena však podľa poslanco nastala v roku 2015, keď sa táto veta odstránila, čo umožnilo nadužívanie paragrafu. 

"Návrh je návratom do bodu nula, keď sa paragraf 363 zaviedol v roku 2005," povedal Vetrák s tým, že podľa návrhu zákona sa chcú vrátiť iba k preskúmavaniu rozhodnutí, ktoré sa týkajú merita veci. "Takto to v minulosti vyhodnocovali aj mnohí prokurátori," pokračoval Vetrák s tým, že to skonštatoval aj Ústavný súd SR. "Všetky ďalšie úpravy paragrafu sú predmetom diskusie a sú na ne zmiešané názory," doplnil. Lehotu pre generálneho prokurátora v legislatíve aj naďalej ponechajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie