Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SaS vyzbierala podpisy na odvolávanie Matoviča: Vnímam to ako zásnuby so Smerom, reaguje Šipoš
Zdielať na

SaS vyzbierala podpisy na odvolávanie Matoviča: Vnímam to ako zásnuby so Smerom, reaguje Šipoš

BRATISLAVA / SaS už krátko po odchode do opozície avizovala inciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča. Liberálom sa, zdá sa, podarilo vyzbierať dostatok podpisov a tak sa mimoriadna schôdza začne zrejme už o zopár dní.

Liberálom sa napokon podarilo vyzbierať podpisy, informoval portál tvnoviny.sk. Podľa ich informácií sa pod návrh na zvolanie mimoriadne schôdze podpísali okrem liberálov aj líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini či nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Klub SaS má dokopy 21 poslancov, no na zvolanie mimoriadne schôdze ich je potrebných minimálne 30. Aj s podporou bývalých koaličných poslancov by im tak chýbali viaceré podpisy. 

Odvolanie Matoviča podporil aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár. "Z vládnej koalície som odišiel 17. februára 2021 pre absolútne nezvládanie manažmentu pandémie vtedajším premiérom Matovičom. Dlhodobo hovorím, že nebol schopný vykonávať funkciu premiéra a nie je schopný vykonávať ani funkciu ministra financií. Preto som pripojil môj podpis pod návrh na jeho odvolanie. Igora Matoviča považujem za hlavný zdroj problémov, v ktorych dnes sme," reagoval na sociálnej sieti.

Mimoriadna schôdza by mala byť zvolaná na budúci týždeň, podľa kuloárnych informácií by mala byť v stredu. "Dôvody skupiny poslancov na odvolanie Igora Matoviča nie sú osobné," povedala šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Dôvodov na jeho odvolanie je viac, hovorí politička. Ako dodala, sú to napríklad spôsob komunikácie, urážanie neziskovaného sektoru, urážky novinárov.

"Nemožno tiež opomenúť zľahčovanie historických udalostí," povedala s tým, že ako príklad udala jeho prirovnávanie sa k Židovi 21. storočia. Útoky Igora Matoviča považujú za morálne a etické zlyhanie vo verejnej funkcii. "Okrem celého poslaneckého klubu sa podpísali pán poslanec Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a 9 poslancov zo strany Hlas," dodala.

"Je zodpovedný za rozvrat štátu. V morálnej rovine svojimi vyjadreniami rozdeľuje spoločnosť a lož používa ako pracovnú metódu. Rozpútava nielen osobné, ale aj kultúrne vojny s oponentami.Do riadenia štátu vniesol chaos a neporiadok, mnohé inštitúcie sú v rozvrate a paralyzované. Dialóg s profesnými skupinami nahradil vydieraním a ultimatívnym kladením požiadaviek. Neexistuje sociálna a profesná skupina, ktorá dnes nestojí v opozícii voči Matovičovej a Hegerovej vláde," reagoval predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Na informáciu o svojom odvolávaní na sociálnej sieti reagoval aj samotný Matovič. "Čakal som na tento deň, lebo je veľmi dôležitý. Je definitívnym potvrdením, že SaS sa po voľbách bez hanby spojí aj so smerákmi, ktorí 19 rokov organizovali, kryli a obhajovali všetky smerácke podvody … a ktorí sa len falošne na Hlas premenovali," napísal.

Ako reagujú poslanci

"Nebudeme hlasovať za odvolanie Igora Matoviča. Sme súčasťou koalície," reagoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Opozičný Smer-SD sa ešte o podpore návrhu dohodne na poslaneckom klube. 

"My ako klub k tomu máme mať poradu, ale myslím si, že väčšina z nás je naklonená hlasovaniu za odvolanie pána Matoviča," povedala poslankyňa Smeru Jana Vaľová pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodala, že problémové však môže byť, ak by sa po odvolaní Matoviča vrátila SaS späť do vlády. "V tom prípade by vláda pokračovala, no my sme jasne za predčasné voľby," dodala politička.

"Naša predstava ako SaS je jasná, definovali sme, že Matovič musí odísť z postu ministra financií," povedal poslanec SaS Marián Viskupič s tým, že vzhľadom na škody, aké robí na svojom poste, by z neho mal odísť. "Je právo opozičnej strany zvolať schôdzu na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie člena vlády," reagoval poslanec klubu OĽaNO Kristián Čekovský s tým, že toto rozhodnutie rešpektuje.

Celé reakcie poslancov OĽaNO nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie