Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Fico, Pellegrini a Kollár dali Matovičovmu boju s korupciou "cez hubu"
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Fico, Pellegrini a Kollár dali Matovičovmu boju s korupciou "cez hubu"

BRATISLAVA / K aktuálnemu politickému dianiu sa vyjadril politológ Radoslav Štefančík, ktorý zhodnotil uplynulý týždeň a udalosti, ktoré hýbali politickou scénou doma aj v zahraničí.

Nová koalícia sa nezaprie

"Udalosťou týždňa je rokovanie Národnej rady SR. Koalícii sa podarilo otvoriť schôdzu parlamentu, ale len za cenu výrazných ústupkov opozícii," uviedol politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že pritom nešlo o stranu SaS. "Nie tej opozícii, ktorá bola ešte pred časom súčasťou koalície, ale Ficovi a Pellegrinimu. Ústrednou postavou je opäť Boris Kollár, ktorému sa darí realizovať záujmy bez ohľadu na predvolebné sľuby svojich partnerov," doplnil k téme. 

"Matovič pritom opäť chrlí oheň a síru, ale nie na Kollára, ale zas a znovu na Sulíka a jeho SaS. Vláda teda nemá väčšinu v parlamente, hoci jednu väčšinu v parlamente pozorovať môžeme. To je tá, ktorá odmietla vydať Fica na väzobné stíhanie," pokračovala a dodal, že táto väčšina funguje spoľahlivo, čo sa tentokrát ukázalo pri návrhu obmedziť pôsobnosť paragrafu 363 Trestného zákona.

"Fico, Pellegrini vedno s Kollárom a jeho družinou tvoria neochvejnú parlamentnú skupinu, ktorá sľubovanému Matovičovmu boju proti korupcii a klientelizmu dáva zas a znovu "cez hubu"," uzavrel Štefančík. 

Rusko malo byť z OSN vyhodené už dávno

Dôležitou udalosťou podľa politológa bolo aj to, že počas rokovania OSN sa zo strany Európskej únie objavili návrhy na vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady tejto medzinárodnej organizácie.

"Ak tak štáty OSN neurobia, OSN stratí na svojom význame. Štát, ktorý má byť považovaný za garanta svetovej bezpečnosti a existujúceho medzinárodného poriadku, bezprecedentne napadol svojho suseda. Prečo nebolo Rusko vylúčené z Bezpečnostnej rady OSN už druhý deň po útoku nevedno, ale po zdokumentovaní teroristických aktivít tohto štátu na území Ukrajiny, už včera bolo neskoro," povedal odborník. 

Padajúca SaS

Objavil sa prvý prieskum straníckych preferencií po odchode SaS z vládnej koalície. "Hoci jedna lastovička leto nerobí, výrazný pokles SaS nemôže nikoho prekvapiť. Pravicový volič sa môže opäť cítiť frustrovaný, že pred dvomi rokmi dal šancu týmto stranám-nestranám a toto je výsledok," spomenul Štefančík na konto ďalšej udalosti. 

"Neschopný Matovič, popletený Heger, prešpekulovaný Sulík, prítulný Kollár, nevýrazná Remišová a aby toho nebolo málo, dve sliepky k tomu. Hanba na celý vesmír, ale toto politické panoptikum ide ďalej," pokračoval politológ a dodal, že v tomto veľkom cirkuse niektorí upierajú pohľad na Mikuláša Dzurindu a jeho "projekt".

"Bodaj by to do tých predčasných volieb stihol a vytrel tak Sulíkovi kocúra. Lebo nech to čítam, ako čítam, za odchodom SaS z vládnej koalície po nesplnení nesplniteľného ultimáta zo strany Matoviča je podľa mňa strach Richarda Sulíka z Dzurindovho projektu," uzavrel Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie