Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci prijali novelu zákona o energetike, umožní sa tak vyhlásenie stavu núdze a všeobecného hospodárskeho záujmu
Zdielať na

Poslanci prijali novelu zákona o energetike, umožní sa tak vyhlásenie stavu núdze a všeobecného hospodárskeho záujmu

BRATISLAVA / Poslanci NR SR prerokovali novelu energetického zákona v druhom a treťom čítaní. Pokračovali tak vo štvrtkovom (22.9.) rokovaní, keď zákon schválili v prvom čítaní.

Zákon plénum NR SR prerokuváva v zrýchlenom legislatívnom konaní. Počas v treťom čítaní hlasovania bolo v pléne prítomných 108 poslancov, za prijatie zákona hlasovalo 108 poslancov, proti bolo 36. Zákon tahk poslanci prijali.

V úvode druhého čítania líder opozičného Smeru-SD Robert Fico navrhol, aby sa rokovanie o legislatíve presunulo o týždeň. Argumentoval to tým, že v prípade súhlasu s jeho návrhom by vznikol priestor pre stretnutie s viacerými odborníkmi i firmami a zjednotení sa s nimi na ďalšom prípadnom postupe. Minister by taktiež mal možnosť upraviť znenie zákona. "Prečo nechce stretnutie tripartity?" pýtal sa Fico ministra Hirmana v neskoršej reakcii, čo napokon Hirman dal na pravú mieru. Líder smeru-SD dodal, že v prípade, ak mu poslanci vyhovejú, zaručuje hlasy členov klubu Smeru.

"Beriem a vnímam to ako ústretový krok, že chcete rokovať," reagoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že súhlasí s týždennou prestávkou od rokovania. Poslanci to napokon neprijali.

"Ďakujem za zaujímavú a podnetnú diskusiu," dodal Hirman na záver rozpravy, poslancov tiež vyzval, aby legislatívu podporili aj v druhom čítaní. Na záver debatu ocenil aj spravodajca Radoslav Kazda (SaS).

Viacero poslancov zároveň vyčítalo, že v rokovacej sále sa nenachádza líder liberálov a exminister hospodárstva Richard Sulík. "Mohol obohatiť diskusiu o vecnú stránku a možno by podal aj nejaké pozmeňovacie návrhy," myslí si poslanec Sme rodina Miloš Svrček. Ku kritike lídra SaS sa však pridali aj viacerí poslanci za koaličné OĽaNO. V rokovacej sále NR SR však počas rozpravy chýbalo množstvo poslancov aj z ostatných koaličných či opozičných strán.

O zákone rokujú zrýchlene

"Cieľom zákona je reagovať na aktuálnu vážnu krízu na veľkoobchodných trhoch s elektrinou a plynom," uviedol návrh zákona minister hospodárstva Karel Hirman, ide pritom o jeho prvý návrh zákona v novom poste. 

Navrhovaná legislatíva umožňuje štátu konať v zlej energetickej situácii. Po novom by tak ministerstvo hospodárstva mohlo vyhlásiť núdzový stav v rámci energetiky a zároveň by vláda mohla vyhlásiť všeobecný hospodársky záujem. To by mohlo napomôcť napríklad k zoštátneniu zásob plynu či elektriny.

"V situácii kedy je ohrozené základné ekonomické fungovanie štátu je povinnosťou zákonodarcu prijať opatrenia, ktoré majú dopad na vlastnícke právo jednotlivých zainteresovaných subjektov. Vlastnícke právo ako také nie je absolútne, ale môže byť obmedzené za striktne uvedených podmienok," píše sa v dôvodovej správe novely zákona.

Najčítanejšie