Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komentátori o Mikulcovi: Je to najneschopnejší minister vnútra v histórii Slovenska
Zdielať na

Komentátori o Mikulcovi: Je to najneschopnejší minister vnútra v histórii Slovenska

BRATISLAVA / Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Podľa Arpáda Soltésza, komentátora TV JOJ a Petra Tkačenka, komentátora denníka Sme, je vzniknutá situácia ďalším dôkazom neschopnosti ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol oznámil ešte v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Kontroly sú v prvej fáze schválené na desať dní, medzičasom česká vláda rozhodne o ich možnom predĺžení. Český minister vnútra Vít Rakušan hovoril o náraste ilegálnej migrácie do Česka.

Od začiatku roka sa dosiaľ podľa neho podarilo v ČR zachytiť približne 12.000 ilegálnych migrantov, čo označil za bezprecedentné. Rakušan dodal, že cieľom kontrol nie je komplikovať život občanom, ale dať skupinám prevádzačov migrantov jasne najavo, že pre nich existuje takáto prekážka.

Zámerom kontrol je tak podľa jeho slov predovšetkým ochrana bezpečnosti obyvateľov ČR. Český minister vnútra ďalej priblížil, že Česko je v rámci EÚ "na hlavu" už najpostihnutejším štátom v prípade legálnej migrácie z Ukrajiny, na ktorú momentálne sústredí všetky kapacity svojej azylovej politiky.

Do toho však ČR podľa jeho slov zaťažuje práve tento druhý pozorovaný trend, a to ilegálna migrácia. Preto zavádza kontroly na hraniciach so SR, ktoré budú v platnosti do 8. októbra a ich prípadnom predĺžení sa dovtedy rozhodne. Rakušan dodal, že už začiatkom budúceho týždňa sa stretne so svojim slovenským rezortným kolegom a jednať chce aj s maďarskou stranou, ale aj s Nemeckom.

Znova nepripravenosť?

Minister vnútra, ale aj policajný prezident zdôraznili, že Slovensko nemá kapacity na riešenie ilegálnej migrácie. Mikulec trvá na tom, že problém treba riešiť na vonkajšej hranici. Kritici však tvrdia, že rezort opäť len reaguje a ilegálna migrácia, a problémy s ňou súvisiace, sa pridávajú na zoznam vecí, na ktoré minister vnútra znova nebol pripravený. 

Kritikov nešetria ani komentátori v 24podcaste TV JOJ Sme v kaviarni, kde ho označili za najneschopnejšieho ministra vnútra v histórii Slovenska. Čo sú ich argumenty sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie