Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mimoriadnu schôdzu Smeru podporil aj klub Sme rodina: Ďakujem za vaše hlasy, odkázal Kollárovým poslancom Fico
Zdielať na

Mimoriadnu schôdzu Smeru podporil aj klub Sme rodina: Ďakujem za vaše hlasy, odkázal Kollárovým poslancom Fico

BRATISLAVA / Skupina opozičných poslancov okolo Smeru-SD a nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu (Život-NS) iniciovala zvolanie mimoriadnej schôdze. Tá má viesť k prijatiu uznesenia k zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu.

Poslanci napokon mimoriadnu schôdzu otvorili. Pri začiatku schôdze bolo prítomných 125 poslancov, počas hlasovania o programe schôdze, ho podporilo 65 poslancov. V prípade, ak poslanci stihnú návrh prerokovať do 17-tej hodiny, hlasovanie o návrhu bude vo štvrtok (6.10.). V opačnom prípade sa bude hlasovať v piatok dopoludnia (7.10.).

Otvorenie schôdze podporili opoziční poslanci zo Smeru, Hlasu, ĽSNS a Republiky. Z koaličných poslancov za program schôdze hlasovali aj všetci poslanci klubu Sme rodina s výnikou Romany Tabák.

"Na úvod sa patrí poďakovať každému poslancovi NR SR, ktorý zahlasoval za otvorenie schôdze," reagoval líder Smeru-SD Robert Fico. 

SaS otvorenie schôdze nepodporila

Líder strany Robert Fico argumentoval tvrdeniami o deštrukcii právneho štátu a rôznych praktikách v OČTK. Žiada opatrenia a vyvodenie zodpovednosti voči vyšetrovateľom, prokurátorom a niektorým sudcom "za to, čo vystrájajú"

Otvorenie schôdze nepordporí opozičná SaS, čo avizovala ešte pred začiatkom schôdze. „V žiadnom prípade nesúhlasíme s návrhom Roberta Fica, ktorý má za cieľ vytvoriť len ďalšiu platformu, aby zastrašoval orgány činné v trestnom konaní. Ide o útok smeráckej mafie na právny štát a vymožiteľnosť práva. Aj preto nepodporíme program mimoriadnej schôdze. Veríme však, že neprišlo k žiadnej dohode medzi Borisom Kollárom a Robertom Ficom s tichým súhlasom Igora Matoviča, aby bola schôdza otvorená," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš dopoludnia informoval, že poslanci klubu sa na spoločnom postupe ešte dohodnú. Za návrh napokon nezahlasovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie