Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sme rodine za podporu Smeru problémy nehrozia: Neviem, kto tvorí koalíciu, no vidím kontúry tej budúcej, tvrdí Kollár (Spolu)
Zdielať na

Sme rodine za podporu Smeru problémy nehrozia: Neviem, kto tvorí koalíciu, no vidím kontúry tej budúcej, tvrdí Kollár (Spolu)

BRATISLAVA / Koaličné hnutie Sme rodina pomohlo opozícii s otvorením mimoriadnej schôdze. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš tvrdí, že členovia klubu už vopred avizovali svoju podporu, preto nejde o porušenie koaličnej zmluvy. Bývalí koaliční poslanci aj politológ Tomáš Koziak sú však iného názoru.

V Národnej rade (NR) SR sa vo štvrtok (6.10.) začalo mimoriadne rokovanie. Za výsledok má mať vyhlásenie pléna, v ktorom sa poslanci ohradia voči "zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu". Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali členovia klubu Smer-SD a pridali sa aj tarabovci.

Program schôdze schválilo 65 zo 128 prítomných poslancov, prešiel tak o jediný hlas. Okrem opozičných poslancov s výnimkou SaS schôdzu podporili aj poslanci klubu koaličného hnutia Sme rodina, bez ktorých by sa schôdza neotvorila. "Na úvod sa patrí poďakovať každému poslancovi NR SR, ktorý zahlasoval za otvorenie schôdze," reagoval líder Smeru-SD Robert Fico. 

Koalícia postup Sme rodina schválila

"My sme sa dopredu pýtali našich koaličných partnerov, či to podporia a povedali, že áno, že ju chcú podporiť. Ak sa jej chcú zúčastniť, nech sa páči, žijeme v demokracii, nebudeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy," reagoval na hlasovanie Sme rodina šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Na samotnú tému schôdze však reagoval negatívne. "Robert Fico sa dlhodobo snaží prekrývať svoje kauzy a to, čo sa dialo počas obdobia, keď bol pri moci," myslí si Šipoš. Dodal, že žijeme v demokracii a keďže bol aj Fico zvolený, má na to právo.

​To, že na postupe v schvaľovaní schôdze sa klub Sme rodina dohodol, pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil aj poslanec klubu Martin Borguľa, ktorý sa na schôdzi pôvodne nemal zúčastniť.

"Z schôdze som sa ospravedlnil, pretože som sa necítil dobre. Ráno mi ale bolo lepšie, preto som na ranné aj poobedné rokovanie prišiel," reagoval poslanec. "Absolútne podporujem otvorenie schôdze, pretože tieto nezákonné špinavosti, čo sa dejú pod taktovkou úšp a istej partie vyšetrovateľov, na to treba jednoznačne poukázať," dodal.

Poslanec OĽaNO Tomáš Šudík tvrdí, že to bolo rozhodnutie koaličného partnera. "Koaličná zmluva hovorí, že by sme nemali otvárať opozičné návrhy, pretože témy, ktoré nás trápia, vieme vydiskutovať na koaličnej rade alebo otvoriť v parlamente. Prekvapilo ma preto ich konanie. Na druhej strane je demokracia," dodal. 

Baránik postup koalície kritizuje

Voči podpore programu schôdze sa ešte pred jej otvorením postavila opozičná SaS. Poslanec liberálov Alojz Baránik po jej začiatku pre Noviny PLUS TV JOJ skonštatoval, že líder OĽaNO Igor Matovič odovzdal právny štát šéfovi Sme rodina Borisovi Kollárovi. Dodal, že viacero jeho nominantov je trestne stíhaných. "Je vážna pochybnosť, či Boris Kollár chce, aby Slovensko bolo právny štát a preto sa dalo očakávať, že bude hlasovať s koupčníkmi z éry vlád Roberta Fica," vysvetlil poslanec.

To, že podpora opozičného návrhu nie je porušením koaličnej zmluvy, považuje saskár len za pokračovanie toho, čo sa v koalícii dialo, kým boli liberáli jej súčasťou. "Keď sme boli členmi koalície, zažívali sme si presne túto zvrátenú logiku, keď bolo Borisovi Kollárovi na presadenie jeho záujmov všetko dovoľované a vždy sa týkalo vecí ohľadom prokuratúry, súdov či polície," dodal.

Celé vyjadrenie Baránika nájdete vo videu:

Bývalý poslanec Za ľudí a v súčasnosti nezaradený poslanec a líder strany Spolu Miroslav Kollár reagoval, že v prípade ak hlasovanie za otvorenie tejto schôdze nebolo porušením koaličnej zmluvy, tak tento dokument ako taký je zbytočný." Začínam sa strácať, kto s kým je koalícia a kto s kým je opozícia. Ale myslím si, že základné kontúry tej budúcej koalície sa dajú odčítať aj pri takýchto scénach," myslí si. 

Politológ tomáš Koziak si myslí, že v prípade ide o výrazné porušenie koaličnej zmluvy. "Pokiaľ jeden z koaličných subjektov zahlasuje so Smerom a práve v takejto veci, dá sa považovať za niečo, čo ide proti hlavnej agende, ktorú sa snažila vláda presadzovať - očistenie štátu od korupcie," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že je úplne jasné, prečo Smer otvorenie schôdze presadzoval.

"Nemožno ani chvíľu prestať uvažovať nad tým, že ak by sa skladala vláda po riadnych alebo predčasných voľbách, Sme rodina bude drahou nevestou aj pre Smer," zakončil Koziak.

Súvisiace články

Najčítanejšie