Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia zablokovala hlasovanie o novele rozpočtu: Je to hra Sulíka o predčasné voľby, reaguje Šeliga
Zdielať na

Opozícia zablokovala hlasovanie o novele rozpočtu: Je to hra Sulíka o predčasné voľby, reaguje Šeliga

BRATISLAVA / Rokovanie Národnej rady (NR) SR sa predčasne rerušilo. Počas dopoludňajšieho hlasovania totiž nebolo prítomných dostatok poslancov, a tak budep okračovať opäť v utorok (11.10.). Kým opozícia kritizuje znenie novely, koalícia hovorí o "hre o predčasných voľbách".

Kameňom úrazu bolo rokovanie o novele štátneho rozpočtu. Hlasovania o novele sa dvakrát po sebe zúčastnilo 72 poslancov, čo znamenalo, že plénum nebolo uznášaniaschopné. Hlasovania sa nezúčastnili opoziční poslanci.

Schôdza tak bude pokračovať od utorka. Či opozícia umožní hlasovanie, je otázne. Problémom totiž podľa poslancov je, že vo vládnom návrhu chýba informácia o tom, na čo pôjdu získané financie. Ide celkovo o 1,5 miliárd eur. Počas štvrtkovho (6.10.) rokovania minister práce Milan Krajniak uviedol jednotlivé výdavky a avizoval pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom.

Problém s podporou zákonu však má opozičná SaS. "Je to diletantsky spravené. Ide o to, že na jednej strane priznáva príjmy o 1,5 miliardy navyše, čo chápeme, že to správne, ale na druhej strane dáva možnosť využiť tieto financie ako chce," vysvetlil poslanec a predseda SaS Richard Sulík. Dodal, že aj napriek predstaveniu využitia financií, verí, že v konečnom dôsledku by sa sumy zmenili a preto žiada vypracovanie nového návrhu, v ktorom tento plán bude zapracovaný.

​Líder Smeru-SD a poslanec Robert Fico po hlasovaní povedal, že jeho poslanci sa rovnako ako v piatok (7.10.), zachovajú aj v utorok (11.10.). "V utorok, samozrejme, prídeme do práce, ale oznamujeme, že budeme pokračovať v tejto obštrukcii," dodal s tým, že ak sa pridá aj zvyšok opozície, plénum nebude uznášaniaschopné. 

Fico taktiež požaduje, aby bol rozpočet navýšený iba o 200 miliónov eur, ktoré majú ísť na 14. dôchodky. "Matovič si dobre uvedomuje, že mu s vysokou pravdepodobnosťou neprejde rozpočet na rok 2023 a preto počíta s rozpočtovým provizóriom," dodal politik s tým, že práve pri rozpočtovom provizóriu zohráva hlavnú úlohu rozpočet z predchádzajúceho roku. Podľa TASR "bianko šek" Matovičovi nechcú dávať ani nezaradení poslanci z Hlasu-SD.

Ukazuje sa tu, kto politikárči a kto pomáha, tvrdí Šipoš

Na prerušenie schôdze zareagoval aj šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš. "Asi všetci ste videli tlačovú konferenciu pána Krajniaka, kde hovoril, kde tieto peniaze využije," zdôvodnil s tým, že ak si chce SaS spolu s opozíciou hľadať dôvody, sú to výhovorky. "Tu sa jasne ukazuje, kto politikárči a kto chce pomôcť ľuďom," dodal Šipoš. Priblížil, že v pondelok sa počas koaličnej rady vládny trojlístok dohodne na ďalšom postupe.

V prípade ak budú obštrukcie pokračovať, konanie SaS Šipoš považuje za jasnú dohodu so Smerom a Hlasom na predčasných voľbách. OĽaNO o ďalšom postupe plánuje rokovať aj s opozíciou. 

"Richard Sulík a strana SaS dookola opakujú, aká konštruktívna opozícia sú. Dnes to mohli ukázať a pomôcť ľuďom, keďže sme splnili ich požiadavky, ktoré dali, aby bolo jasné rozpísané, na čo peniaze použijú," uviedol poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. "Celé je to len hra Richarda Sulíka o predčasné voľby," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie