Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda schválila budúcoročný rozpočet: Zostavili sme ho tak, aby sme prešli energetickou krízou, tvrdí Heger
Zdielať na

Vláda schválila budúcoročný rozpočet: Zostavili sme ho tak, aby sme prešli energetickou krízou, tvrdí Heger

BRATISLAVA / Vláda počas piatkového (14.10.) rokovania schválila budúcoročný rozpočet. O podrobnostiach informoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) aj ďalší členovia vlády.

"Dnes na vláde bol schválný rozpočet s podporou všetkých členov vlády," povedal Heger na úvod. Na boj proti krízam vyčlenili 3,5 miliard eur. "Tento rozpočet smeruje do parlamentu, zostavili sme ho tak, aby sme zvládli prejsť a previesť Slovensko energetickou krízou," povedal premiér s tým, že preto verí, že ho parlament schváli. 

"Požiadavky, ktoré sme neboli schopní pokryť rozpočtom sú vo výške 7,5 miliardy eur," podotkol minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že budúcoročný deficit je približne vo výške pomoci pre ľudí a firmy. 1,2 miliardy eur vyčlenili na rodinný balíček, 1,1 miliardy na vyššie dôchodky, 1 miliarda na vyššie mzdy učiteľov a pracovníkov štátnej správy, 400 miliónov na rast platov zdravotníkov a financie vyčlenili aj na boj s vyššími cenami energií. 

Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Marcela Klimeka je Slovensko pripravené na krízu, ale aj na obdobie po jej skončení. "Slovensko má pripravenú historickú rezervu, vytvára to všetky predpoklady na to, aby sme vstúpili do tejto zimy a budúceho roka pripravení," povedal s tým, že rozpočet je zároveň v súlade s Európskou úniou. 

Rozpočet podporil aj Lengvarský

Vicepremiérka Veronika Remišová (OĽaNO) hovorí, že v porovnaní v krízovými rokmi 2008 a 2009, je budúcoročný rozpočet zodpovedný. Dodala, že plnia aj záväzok voči NATO, ktorým sú 2 % rozpočtu na obranu. Spomenula aj boj s klimatickou krízou. "Znižujeme zaťaženie, čiže daňová kvóta 2 klesá z 34 na 32 % tým, že sme zaviedli daňový bonus," dodala ministerka investícií. Gro peňazí z rozpočtu podľa jej slov ide na boj s krízou. "Je to dobrý rozpočet, férový a do boja, ktorý nás čaká," zakončila.

"Ako minister práce aj ako podpredseda Sme rodina podporujem rozpočet kvôli tomu, že je to najsociálnejší a najrodinnejší rozpočet," povedal Milan Krajniak. Na sociálnu oblasť vyčlenili o 2,83 miliárd viac než minulý rok, na zdravotníctvo o 1,24 miliárd viac, na životné prostredie o 1,08 miliárd viac, na školstvo o 481 miliónov viac a na dopravu o 552 miliónov viac. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) rovnako ako ostatní ministri hlasoval za rozpočet. Avšak ešte začiatkom týždňa ho ostro skritizoval a označil ho za neakceptovateľný. Podľa jeho slov si na rokovaniach vyjasnili nejasnosti, čo viedlo k podpore rozpočtu. "Máme prísľub z ministerstva financií, že budeme riešiť vývoj zdravotníctva ešte v tomto roku," povedal s tým, že viaceré financie, budú uvoľnené do zdravotníckeho rezortu.

​Dokument bol pripravený v komplikovaných podmienkach, znie v návrhu

"Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025 bol pripravovaný v mimoriadne komplikovaných podmienkach kulminujúcej polykrízy. Svetová, no predovšetkým európska ekonomika a obyvateľstvo v polykríze čelia kombinácii bezprecedentného rastu cien energií, vysokej inflácii, zároveň sú postihnutí rôznymi ďalšími dopadmi a nákladmi vojnového konfliktu na území Ukrajiny, a to všetko po dvoch rokoch ekonomicky poznačených stále ešte doznievajúcou pandémiou ochorenia COVID-19," píše sa v úvode predloženého rozpočtu s tým, že preto je hlavným cieľom rozpočtu kompenzácia či eliminácia dôsledkov rýchto kríz.

Rozpočet podľa návrhu zároveň počíta s rastom platov učiteľov, dôchodkov i s rodinným balíkom. "Popri uvedených trvalých opatreniach prináša aj jednorazové zdroje v objeme 3,5 mld. eur," píše sa. v návrhu. Ide o potom formám i domácnostiam s nárastom energií. Podľa materiálu je zároveň cieľom rozpočtu udržaním úrovne štrukturálneho deficitu.

Súvisiace články

Najčítanejšie